XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Brazil odbranio titulu, Jugoslavija četvrta

Na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine Brazilci su odbranili titulu, a Jugoslavija je osvojila četvrto mjesto.

 

Foto: pinterest

 

Put od Čilea tražio se kroz kvalifikacije, a samo su domaćin i Brazil kao šampion imali direktan plasman na Mundijal. Ponovo je bilo 16 reprezentacija, podjeljenih u četiri grupe, a SSSR i Jugoslavija su bile najbolje dvije u grupi A. Sovjeti su u prvom duelu savladali Jugoslaviju sa 2:0, da bi zatim “plavi” golovima Skoblara, Galića i Jerkovića pobjedili Urugvaj sa 3:0, a SSSR je remizirao sa Kolumbijom (4:4). U zadnjem kolu Sovjeti su bolji od Urugvajaca sa 2:1, a SFRJ sa po dva gola Galića i Jerkovića, te jednim Melića deklasirala Kolumbijce 5:0.

Grupa B je bila dosta zanimljiva, jer su tu bili domaćini, Zapadni Nijemci i Italijani, a Švajcarska je bila tu sa motom “važno je učestvovati”. Nijemci i Italijani su remizirali 0:0 u 1. kolu, da bi Čile sa 2:0 dobio Italiju u jednoj od najgrubljih mečeva u istoriji Mundijala. U zadnjem kolu Njemačka pobjeđuje Čile i  te dvije selekcije idu dalje. U narednoj grupi Brazil i Čehoslovačka su prošli dalje, a Meksikanci su i pored pobjede nad Čehoslovačkom od 3:1 ispali, jer su kiksnuli protiv Španaca. U zadnjoj grupi Mađari i Englezi su prošli dalje, dok su Argentina i Bugarska morali nazad kući.

U četvrtfinalu golom Radakovića u 85. minutu Jugoslavija se osvetila Nijemcima za poraze u istoj fazi na prethodna dva šampionata, a istim rezultatom su Čehoslovaci pobjedili Mađare. Čileanci su sa 2:1 izbacili Sovjete, a Brazil je predvođen Garničnom i Vavom trijumfovao protiv Engleza sa 3:1. Ista dva igrača su sa po dva gola rastužili domaćine pobjedom od 4:2, a “plavi” su imali 1:1 do 80. minuta protiv Čehoslovaka. Tada je Šerer u četiri minuta dvaput zatresao mrežu Jugoslavije i odveo svoju ekipu u finale.

U meču za treće mjesto Čile je savladao SFRJ golom Rojasa u zadnjoj minuti, da bi Brazil sa 3:1 slavio protiv Čehoslovačke i tako odbranio trofej prvaka svijeta. Među najboljim strijelcima tog prvenstva bio je Jerković sa četiri gola, koliko su imali i Garinča, Vava (Brazil), Sančez (Čile), Albert (Mađarska) i Ivanov (SSSR). Zanimljivo je da je među arbitrima na ovom šampionatu bio i Branko Tešanić iz Jugoslavije.

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION