XS
SM
MD
LG

Kozara se žalila zbog sudija

Na adresu našeg portala stigao je dopis Rukometnog kluba Kozara Mlijekoprdukt iz Kozarske Dubice. Žalili su ne sudije meča Leotar - Kozara. Njihobv dopis objavljuemo u potpunost:

 Ž A L B A na nepravilnosti suđenja na utakmici RK „LEOTAR“ – RK „KOZARA“ MP, odigranoj dana 17.03.2018. godine u 19:30 časova u Trebinju.

RK „KOZARA“ MP smatra da je drastično oštećen lošim suđenjem na gore navedenoj utakmici 13. kola Prve lige RS. Stoga, ulažemo žalbu članovima Upravnog odbora RS RS na nepravilnosti u radu službenih lica Semiz D. , Berjan Dejana i Ilić Gorana.

Smatramo da su sudijske odluke tokom odigravanja utakmice direktno uticale na rezultat utakmice. Tendenciozno i neobjektivno suđenje najbolje se ogleda u broju dosuđenih sedmeraca domaćoj i gostujućoj ekipi, kao i u omjeru isključenja. Domaća ekipa prvo (i jedino)! isključenje dobija u poslednjoj četvrtini utakmice za start u predjelu vrata, gdje pravila nalažu i oštriju kaznu.

Od prvog minuta sudije su dale do znanja kako će suditi, kada aut za domaći tim dosuđuje sudija kod gola , a ne sudija iz polja, iako je sudija iz polja bio pored te aut linije, dok je sudija kod gola imao nemoguć ugao da bi tako nešto mogao vidjeti. Uzgred, to se sve odigralo na dva metra od naše klupe sa igračima.

Sudije su konstantno, tokom cijele utakmice, gotovo sve i jedan start nad domaćim pivotom sudili sedmerac, uz isključenje i puštajući maksimalnu prednost napadaču. U istim situacijama kada smo mi bili u napadu, gostujećem pivotu nijednom nije data prednost, nije suđen ni jedan sedmerac za start nad njim(a), niti je bilo ijedno isključenje.

Od 45. minuta i našeg vodstva od 3 gola razlike kreće još veća pristrasnost, tendencija i maksimalna pomoć domaćoj ekipi. Delegat daje isključenje našem golmanu, kada niko u dvorani osim gospodina delegeta nije vidio pogrešnu izmjenu. U sledećem napadu, domaći igrač pravi korake iz kojih ostvaruje prednost, upošljava desno krilo koje daje go.

Naredni napad domaće ekipe naš golman brani šut, lopta se odbija od nogu domaćem pivotu, ponovo dolazi u posjed domaće ekipe iz koje oni daju go. Tri frapantne greške i gostujuća ekipa više nema rezultatsku prednost već je rezultat u egalu.

Tada sudija ne sudi sedmerac nad gostujućim igračem broj 14, iako se tri domaća igrača brane iz prostora od 6 metara, vraćaju loptu na deveterac i kažnjavaju našeg trenera žutim kartonom zbog prigovora. Naredni napad gostujuće ekipe, poništavaju regularan go igraču broj 14 i vraćaju ga, sudeći prekršaj za 9 metara. Nove dvije greške i već dva gola prednosti za domaći tim.

Kulminacija nastupa u poslednjoj minuti utakmice, kada domaći trener dobija crveni karton zbog psovanja i vrijeđanja gostujućeg igrača. Na snimku je jasno vidljivo da „gospodin trener“ crveni karton dobija dok njegova ekipa kreće u napad, domaći igrač sa loptom se nalazi blizu polovine terena. Po svim pravilima rukometne igre lopta je u sledećem napadu, nakon crvenog kartona, trebala biti u posjedu gostujuće ekipe, ali ne kod ove „gospode sudaca“ i „gospodina delegata“. Oni ostavljaju loptu u posjedu domaćoj ekipi, puštaju ih da lagano odigraju poslednji napad, bez pomišljanja da podignu ruku za pasivan napad.

Da napomenemo da je i pomoćni trener RK Leotar, gospodin Koračević, koji ujedno radi i kao trener ( selektor???) na ljetnom kampu RS RS koji se održava u Trebinju, psovao naše igrače! Djeca, učesnici sporne utakmice, su učesnici tog istog kampa. Sada se pitamo da li treba djecu slati na kampove koje organizuje RS RS gdje treneri imaju takve pedagoške metode.

Ovakve sudije, ovakav delegat ocjeni ocjenom 75, bez da iko ima pravo da kaže da ovakvo suđenje i ovakva kontrola suđenja je daleko ispod svake ocjene. Ovdje je link utakmice i imate priliku da se uvjerite u sve napisano i da vidite još mnogo loših i tendencioznih odluka ovih „djelilaca pravde“: https://www.youtube.com/watch?v=Mw5EobwLvJQ

Pored toga, na utakmici 12. kola, kad smo gostovali u Kotor Varoši, drastično smo oštećeni povredom materijalnih pravila, kada lopta nakon šuta našeg igrača udara u sudiju koji se nalazi 60 centimetara u terenu, naše krilo loptu koja se odbija od sudije hvata i daje go, a oni poništavaju go i dosuđuju golmanovu loptu. Svi dobro znamo da ako lopta udari u sudiju koji se nalazi u 6 metara, smatra se da nije udarila nikoga i igra se nastavlja (na snimku https://www.youtube.com/watch?v=6nZHDjsTF8E sporni detalj na 1:06:14), ali radi „mira u kući“ nismo se žalili.

Sad želimo da ukažemo na to, i na propust, namjerni previd, tešku materijalnu povredu pravila, koja se desila na istoj utakmici, a o kojem takođe ne želimo da ćutimo, nego da upoznamo cjelokupnu rukometnu i sportsku javnost. U ekipi Kotor Varši nastupio je igrač „XY“ koji nije imao registracionu knjižicu, a o licenci ili urednom ljekarskom nalazu da i ne govorimo. Isti taj igrač je bio jedan od najistaknutijih aktera utakmice i najzaslužniji u domaćem timu za osvojen bod protiv nas.

I naredno kolo, igrač „XY“ je igrao u Banjaluci protiv RK Mladost, takođe bez knjižice, bez broja licence, bez ljekarskog nalaza. Sve ovo je vrlo lako provjerljivo pošto u zapisnicima sa utakmice nemate upisan njegov broj licence. Reprezentacija BiH, zbog puno manjeg propusta, je izbačena iz baraža za SP, dok kod nas za takve propuste ne postoje kazne, niko ne odgovara, niko ne gubi utakmice ili ne dao Bog bodove, jer se sve dešava uz blagoslov delegata i komesara takmičenja, a oni za svoj (ne)rad ne odgovaraju nikome, niti ikome polažu račune. Oni su „Bogovi sa Olimpa“ i u njih se ne dira.

Zar je ovo svrha igranja rukometa u našim ligama RS RS ??? Da li se rukomet igra zbog sudija, delegata i šačice ljudi koji imaju korist od toga ? Treba li preći 450 kilometara u jednom pravcu i ne dobiti priliku da igraš fer i poštenu utakmicu, pa neka pobjedi bolji. Da li je pedagoško ponašanje jednog trenra psovanje majke igračima protivničkog tima? Da li „sudijska komisija“ pregleda snimke utakmica?...sve sudije dobiju prolaznu ocjenu, najčešće 7,5 ! Šta reći dječacima koji sa nepunih 16, 17 godina igraju ovakve utakmice, a učite ih od malena na fer i korektno ponašanje?

Da li RS RS može, ili bolje reći smije, stati u zaštitu klubova koji se takmiče u ligama koje su pod njegovim okriljem? Može li nas zaštititi od samovolje i tiranije sudija i delegata. A od tih istih klubova se naplaćuju kotizacije, dok sudije i delegati žive na grbači rukometnih klubova. Kada se od sudija i delegata zatraže žiro računi oni se ne dostave a od klubova se traži da im plate odmah i u kešu.Sve u cilju izbjegavanja plaćanja poreza.

Da li RS RS zna da ima dosta nepravilnosti u donešenju njegovih odluka, nepoštovanju pravilnika i propozicija takmičenja. Da su funkcioneri saveza u sukobu interesa. Imenovanje komesara liga, koji bi trebalo da se biraju svake godine prije početka prvenstva, odluke o početku prvenstva koja se donosi na 5-10 dana prije početka tog istog prvenstva. Da li je prvenstvo onda regularno??? Kako da igramo ligu kad nas visoki funkcioner RS RS zove da nam namjesti sudije koje će suditi za nas!!! Vjerovatno je zvao i ostale klubove koji su u nekoj konkurenciji, da li za ispadanje iz lige ili u borbi za prvaka RS.

Nakon svega viđenog i doživljenog u prethodna dva kola, razmišljamo da li trebamo nastaviti takmičenje u ligama koje su pod okriljem RS RS. Mi ćemo zvaničan stav vrlo brzo zauzeti i o njemu vas obavjestiti. Vas molimo, da zbog sadašnjih i budućih generacija, zbog sporta i viteštva, zbog svega onog što sport treba da jeste, a kod nas to nije, zauzmete stav i da preispitate odgovornost svih nabrojanih aktera, počevši od nas pa do svih ostalih. Da donesete ispravne odluke u što je moguće kraćem roku. Ova naša liga sa ovakvim sudijskim odlukama, sa ovakvim delegatima i komesarom takmičenja, sve jeste, samo regularna nije.

Mi smo ponosni na naš rad, naše rezultate, naše igrače, trenere, uprav, naš Klub. Mi možemo pogledati u oči svima, jer znamo na kakav način dolazimo do bodova. Ispravno je i treba se boriti za svoj Klub, svim srcem. Ali ne na način da druge omalovažiš, poniziš, da platiš sudijama za njihovu pravdu, već da to uradiš vrijedno trenirajući i muški ali korektno boreći se na terenu. Živimo za dan kad će se iz ovog, bar za nas, prelijepog sporta izbaciti mito i korupcija, bezobrazluk i neznanje. Sportski pozdrav!!! UPRAVNI ODBOR RK KOZARA MP Dostavljeno: - Članovi UO RS RS, - Pomoćnik ministra za sport, - Rukometni klubovi, - Mediji,


22 .kolo Prva liga RS
Leotar 32 : 23 Bijeljina
Kozara Mlijekoprodukt 43 : 33 ORK Borac
Jedinstvo 2015 26 : 32 Hercegovina
Teslić 25 : 23 Mladost
Prijedor 30 : 27 Lokomotiva
Kotor Varoš 31 : 29 Drina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Lokomotiva 22 17 2 3 53
2 Leotar 22 16 0 6 48
3 Bijeljina 22 14 2 6 44
4 Kozara Mlijekoprodukt 22 13 2 7 41
5 Kotor Varoš 22 11 3 8 36
6 Mladost 22 9 4 9 31
7 Drina 22 10 1 11 31
8 Hercegovina 22 10 1 11 31
9 ORK Borac 22 9 1 12 28
10 Jedinstvo 2015 22 6 0 16 18
11 Prijedor 22 5 0 17 15
12 Teslić (-2) 22 4 0 18 10