XS
SM
MD
LG

FK Romanija i dalje čeka bolje dane

Prethodne sedmice održana je skupština FK Romanija. Dugo željena skupština nije protekla onako kako su se mnogi zaljubljenici u Romaniju nadali, nije se pojavio niko od stare uprave, i nije prezentovan izvještaj o radu, ali vođeni željom da Romaniju dignu na stabilne noge formirano je radno tijelo od pet članova koje će u narednom periodu vršiti razgovore i ''pripremati teren'' za novu konstitutivnu skupštinu, prvu nakon gotovo decenije.

U radnu grupu izabrani su Predrag Golijanin, Marko Kubatlija, Blaško Marinković, Nikola Trgovčević i Branislav Gazivoda.

Predrag Golijanin, dugogodišnji funkcioner FK Romanija, u vrijeme kada je ova ekipa stigla do Prve lige Republike Srpske, rekao je za naš portal da ipak sve to teško ide, ali da će trebati vremena da se sve posloži i Romanija podigne na stabilne noge.

-Sve ovo teško ide. Mi smo održali skupštinu, imali smo dovoljan broj delegata, imali smo kvorum, imali smo čak i previše ljudi na skupštini. Posjeta je bila velika. Mi smo održali tu skupštinu, pozvali smo i njih (op.a.aktuelnu/staru upravu) da dođu, jer su njima istekli mandati, a oni nikada nisu održali skupštinu od 2011. godine, počeo je priču za naš portal Predrag Golijanin.

Nadali su se oni, a tako i stavili u dnevni red skupštine, da će izvještaj o radu biti prezentovan za ovih sedam godina, da će se vidjeti finanijski izvještaj i kako se novac trošio, ali do toga nije došlo.

-Izvještaj o radu nije prezentovan. Oni izbjegavaju da ga prezentuju već osam godina. Nikada nije podnesen finansijski izvještaj za to vrijeme. O rezultatima i situaciji u klubu ne treba ni govoriti. Romanija je treća liga već osam godina. To je sramota za Pale. Ne mogu da se pomirim sa tim da se igra treća liga.

Osvrnuo se Golijanin, zatim, kratko na dugovanja kluba.

-Oni su 2011. godine preuzeli klub i tad naslijedili dug koji je iznosio realno negdje oko 25 000 KM. Zbog svojih nekih ličnih sujeta oni su ušli u sukob sa nama i ja sam im lično više puta nudio da se dogovorimo da se taj dug prepolovi, ili umanji. Neko bi ga i otpisao pod određenim uslovima. Oni su zasnivali svoju priču na tim dugovanjima. U sudski proces su ušli svojom krivicom. Kao da su imali namjeru da uđu u to. Taj dug se kasnije popeo za desetak hiljada više, do nekih 40 000 KM.

Ne bježi Golijanin od činjenice da je uprava u kojoj je bio i on ostavila dugovanja ovoj upravi, ali isto tako navodi da su i oni 2007. godine preuzeli dugovanja stare uprave, te ih počeli rješavati. Smatra da dug koji su oni ostavili iza sebe nije bio tolika prepreka u radu, pogotovo na osnovu novca kojeg su dobijali iz budžeta opštine.

-Mi smo isto naslijedili toliko duga 2007. godine. Ali, mi smo odmah ušli u priču da se rješavamo duga. Radimo svoj posao, pravimo tim, rezultate i rješavamo dugovanja. Mi smo riješli ta dugovanja od prethodne uprave, jer uobičajno je da dugovanja ostaju od stare uprave. Za Pale, za Romaniju to nije bio neki dug. Posebno jer su oni iz budžeta opštine za ovo vrijeme naplatili nekih 250 000 KM. Igrajući treću ligu, mislim, da oni to nisu mogli potrošiti. Postavlja se veliko pitanje šta je sa tim novcem. Oni su namjerno držali blokiran račun, nisu htjeli da ga deblokiraju, jer se grubo politika umješala u sport. Oni su činili prekršaje, blago rečeno, da ne kažem krivične prijave. Oni su preusmjeravali ta sredstva na neke druge firme, na neka druga lica, ne zna se tačno koja. Znam da su budžet prebacivali na račun Piksi škole, a odatle kešom u klub i molim vas da to naglasite. I tu će biti dosta komplikacija oko primopredaje kluba, finansijskih izvještaja.

Kaže, da su nove opštinske strukture zainteresovane da zajedno sa novom upravom kluba vrate Romaniju na stari put.

-Načelnik  Jugović radi maksimalno da isplati taj dug. I koliko sam ja shvatio načelnika to je dug od još 5-6000 KM. I on je obećao da će to rješiti u narednim danima, i deblokiraće se račun.

Dok čekaju konstitutivnu skupštinu zasukali su rukave i aplicirali za neke projekte kako bi odatle obezbijedili dio novca. Golijanin ističe da je želja da se ponovo oformi sav omladinski pogon, napravi konkurentan seniorski tim, ali i radi na infrastrukturi, jer je postojeća u jako lošem stanju.

-Mi smo već počeli raditi na tome. Napravili smo aplikacije prema organizacijama koje imaju sredstva za sport. Pod jedan, mi bismo trebali oformiti sav omladinski pogon, od škole fudbala pa do prvog tima. Imamo neke dogovore oko nekih generalnih sponzora, ali imamo i velike ambicije da gradimo stadion i za to smo u pregovorima, i za to imamo realne šanse da u saradnji sa opštinom napravimo veliki posao na infrastrukturi. Ovaj sadašnji glavni bi postao pomoćni na kojem bi trebalo uraditi tartan stazu za atletičare. Dakle, glavni cilj je da reorganizujemo sve selekcije, napravimo školu fudbalu, sredimo prvi tim i radimo na infrastrukuturi.

Konstitutivna sjednica trebala bi biti veoma brzo. Na molbu načelnika sačekano je još malo, te bi umjesto skupštine prvo trebao da se održi jedan sastanak na kojem bi prisustvovala dosadašnja uprava, potencijalno nova uprava i sam načelnik

-Mi smo sada izašli u susret načelniku da ne bismo njemu pravili mnogo problema, jer i on ima pritiske od određenih ljudi. Mi smo mislili organizovati konstitutivnu skupštinu gdje bismo imenovali novu upravu, međutim na zahtjev načelnika pristali smo da održimo jedan sastanak sa dosadašnjom upravom. Obećano nam je da ćemo naredne sedmice održati taj sastanak i probati naći zajedničko rješenje.

Na kraju, dotakli smo se sportskog segmenta. Golijanin dodaje da bi se dobro razmotrio plan za nastavak sezone ukoliko oni uđu u klub. Razlika u trećoj ligi bodovno nije velika, te bi se to moglo stići i napasti Druga liga Republike Srpske, što bi u ovom trenutku za Romaniju, objektivno, bila realnost.

- Dobro ćemo da razmotrimo situaciju sa igračkim kadrom i kompletnom situacijom u klubu. Ako nam se ukaže prilika pokušaćemo. Oni su prvi dio završili na zadnjem mjestu. To nisu male razlike, i sa nekoliko dobrih igrača to se može poništiti i sve utakmice se mogu dobiti.  Najvjerovatnije bismo krenuli na Drugu ligu. To bi nam bio cilj, da promjenimo ligu i radimo na infrastrukturi. Ova Druga liga je sada izuzetno jaka, i nerealno je sada nešto više planirati. To bi bila neka naša realnost, pogotovo u odnosu na ovu sadašnju treću.


OFK Podgrab 0 : 1 Stakorina
Rudo 2 : 0 Željeznica
Han Pijesak 7 : 0 Romanija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Stakorina 10 6 2 2 20
2 Rudo 10 5 3 2 18
3 Željeznica 10 5 2 3 17
4 Han Pijesak 10 4 4 2 16
5 OFK Podgrab 10 2 2 6 8
6 Romanija 10 1 1 8 4