XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Pehar Brazilcima u trajno vlasništvo i nevjerovatni Gerd Miler

Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1970. godine obilježili su Brazilci, Gerd Miler i velike vrućine.

 

Foto: pasionfulbo.net

 

Nakon prvenstva u Evropi, ponovo se Mundijal preselio na američki kontinet, ovoga puta Meksiko. Prenosi u boji i utakmice u podne zbog vremenske razlike sa Evropom, te velike vrućine bile su karakteristika tog šampionata. Kao i ranije, učestvovalo je 16 selekcija, a prvi put nakon Drugog svjetskog rata do turnira je stigla  i jedna reprezentacije iz Afrike, Maroko. U grupi A Sovjeti i Meksikanci su trijumfovali protiv Belgijanaca i El Salvadora, a pošto su imali isto bodova i gol razliku, žrijebom je odlučeno da SSSR bude prvi u grupi.

Grupa B je bila dosta zanimljivija, pošto je gol razlika odlučila da Urugvaj prođe dalje, a Šveđani odu kući, iako su Skandinavci slavili u zadnjem kolu sa 1:0. Prvi su na tabeli bili Italijani sa samo jednim bodom više od ove dvije ekipe, dok je zadnji bio Izrael.  Brazil je sa maksimalne tri pobjede bio prvi u grupi C, a sa njima su dalje prošli Englezi, pošto su bili bolji od Rumuna i Čehoslovaka.  I na kraju su Zapadna Njemačka  i Peru kući poslali Marokance i Bugare.

Prvo četvrtfinale je bilo bez golova do 117. minuta, a tada je Esparago rastužio SSSR i odveo svoj Urugvaj dalje, da bi u preostala tri meča bilo viđeno čak 16 golova. Prvo su Italijani deklasirali Meksiko sa 4:1, zatim je Brazil sa 4:2 poslao kući Peruance, a pravi spektakl viđen je u reprizi finala sa prethodnog prvenstva. Vodili su Englezi sa 2:0 protiv Zapadnih Nijemaca do 68. minute. Tada je Bekenbauer smanjio, a osam minuta prije kraja Seler je izjednačio.  I onda je nakon velike borbe Miler postigao pobjednički gol u 108. minutu.  

Polufinalni duel između Urugvaja i Brazila počeo je vođstvom Urugvajaca, ali „selesao“  do kraja susreta postiže tri gola i tako se plasirao u finale. Ako je meč Nijemaca protiv Italije bio spektakl, šta tek reći za njihov duel protiv Italije. Italijani su poveli na samom startu, a Nijemci su izjednačili u zadnjem minutu. Onda je, u produžecima, Miler  golovima vodio bitku sa protivnicima i  prvi je doveo svoju ekipu u vođstvo. Ubrzo su Burgnic i Riva preokrenuli, Miler je izjednačio, a minut kasnije je Rivera pogodio mrežu za konačnih 4:3. U duelu za treće mjesto Zapadna Njemačka je golom Overata pobjedila Urugvaj, a izmoreni Italijani su „pregaženi“ od strane Brazila sa 4:1. Golove su postigli Pele, Žerson, Žairzinjo i Karlos Alberto, a za Italiju Boninsegna. Pošto im je to bio treći trofej prvaka svijeta, Brazilu je u trajno vlasništvo predat pehar „Žil Rime“.

Najefikasniji na prvenstvu bio je Gerd Miler sa deset golova i njemu je dodjeljena zlatna kopačka, a Teofilo Kubiljas iz Perua je proglašen za najboljeg mladog fudbalera.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO