XS
SM
MD
LG

Preminuo Branislav Pokrajac

Danas nas je u Beogradu napustio naš „Kraja“, jugoslovenska i srpska rukometna legenda, naš olimpijac, trener, profesor i doktor nauka.

Rukometom je počeo da se bavi kao učenik Pete beogradske gimnazije. Od 1964 je bio član ORK „Beograd“, a potom RK „Crvena Zvezda“ i RK „Dinamo“.

Za rukometnu reprezentaciju je nastupio 180 puta i to na Svetskim prvenstvima 1967. u Švedskoj (4. mesto), 1970. u Francuskoj (3. mesto), 1974. u DR Nemačkoj (3. mesto), na Olimpijskim igrama 1972 u Minhenu (1. mesto) i 1976. u Montrealu (5. mesto). Za reprezentaciju je postigao ukupno 510 golova. Dva puta je kao najbolje levo krilo na svetu nastupao i za reprezentaciju IHF-a.

Kao trener reprezentacije na Svetskim prvenstvima osvojio je 1982 god. u SR Nemačkoj - 2. mesto i 2001 god. u Francuskoj - 3. mesto. Na Olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu - zlatnu medalju. Radio je u zemlji i inostranstvu, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijama Španije, SAD-a, Egipta i Katara.

Bio je profesor rukometa na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu i predavač (lektor) EHF-a. Držao je predavanja i seminare trenerima širom Evrope i Sveta.

Za postignute uspehe u rukometu dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeno.

Izvor:rss.org.rs

 

Данас нас је у Београду напустио наш „Краја“, југословенска и српска рукометна легенда, наш олимпијац, тренер, професор и доктор наука. Рукометом је почео да се бави као ученик Пете београдске гимназије. Од 1964 је био члан ОРК „Београд“, а потом РК „Црвена Звезда“ и РК „Динамо“. За рукометну репрезентацију је наступио 180 пута и то на Светским првенствима 1967. у Шведској (4. место), 1970. у Француској (3. место), 1974. у ДР Немачкој (3. место), на Олимпијским играма 1972 у Минхену (1. место) и 1976. у Монтреалу (5. место). За репрезентацију је постигао укупно 510 голова. Два пута је као најбоље лево крило на свету наступао и за репрезентацију ИХФ-а. Као тренер репрезентације на Светским првенствима освојио је 1982 год. у СР Немачкој - 2. место и 2001 год. у Француској - 3. место. На Олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу - златну медаљу. Радио је у земљи и иностранству, како са клубовима, тако и са репрезентацијама Шпаније, САД-а, Египта и Катара. Био је професор рукомета на Факултету за физичко васпитање у Београду и предавач (лектор) ЕХФ-а. Држао је предавања и семинаре тренерима широм Европе и Света. За постигнуте успехе у рукомету добитник је бројних признања и награда. Време и место сахране биће накнадно објављено. Branislav Pokrajac