XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Druga titula za Zapadne Nijemce

Te 1974. godine Mundijal se vratio u Evropu, Zapadna Njemačka je bila domaćin i kasnije šampion, a na samo prvenstvo nisu se plasirali Englezi, Francuzi, Španci.

 

Foto: the42.ie

 

Ako na Svjetskom prvenstvu nije bilo već pomenutih reprezentacija, tu su se po prvi put našle Istočna Njemačka, Zair, Haiti i Australija. U grupi A našle su se obje Njemačke, Čile i Australija. Domaćin je slavio u prva dva kola, dok im prvi komšija savladao „kengure“ i remizirao sa Čileom. Meč koji se najviše čekao je duel Zapadne i Istočne Njemačke i na iznenađenje mnogi slavili su gosti sa 1:0, a gol je postigao Sparvaser. U drugoj grupi Jugoslavija i Brazil su remizirali na startu šampionata, a zatim su „plavi“ deklasirali Zair sa 9:0, da bi na kraju remizirali sa Škotima (1:1).

U narednoj grupi Holanđani i Šveđani su izborili plasman dalje, iako su Skandinavci na startu remiirali sa Bugarima, ali su oni pobjedili Urugvaj, za razliku od Bugarske. Velika se borba vodila u grupi D između Italije i Argentine za prolazak dalje, jer su Poljaci trijumfovali u svim utakmicama, a Haićani su prvenstvo završili sa gol razlikom 2:14. I baš je utakmica protiv Haitija odlučila ko ide dalje, tačnije gol razlika. Italijani su u 1. kolu slavili sa 3:1, a Argentina u 3. kolu taman koliko joj treba (4:1).

Za razliku od prethodnih Mundijala, na ovom su se reprezentacije u drugoj fazi podjelile u dvije grupe. Tako su u grupi A Holanđani i Brazilci trijumfovali protiv Istočne Njemačke i Argentine, a Krojf i ekipa su savladali i Brazil, dok je slična scena bila i u grupi B. Tu su Zapadni Nijemci slavili u sve tri utakmice, a Poljaci protiv Jugoslavije i Švedske. Prvoplasirane ekipe iz grupa su išle u finale, a drugoplasirane u meč za treće mjesto i tu su Poljaci golom Lata savladali Brazil, a Holanđani su već u drugom minutu, preko Neskensa, poveli u finalu protiv domaćina. Ipak Nijemci nisu dozvolili da budu poraženi na „Olimpijskom stadionu“ u Minhenu i golovima Brajtnera i Milera su preokrenuli i stigli do druge titule prvaka svijeta.

Najbolji strijelac na prvenstvu bio je Poljak Gregorž Lato sa sedam golova, a Nijemci su prvi dobili novi pehar namjenjen prvaku svijeta, koji se i danas dodjeljuje pobjednicima Svjetskog prvenstva.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER