XS
SM
MD
LG

Pravac finale

Pobeda u polufinalu Kupa Bosne i Hercegovine nije razlog da se kolje bik i seče ražanj dok pehar namenjen pobedniku ovog takmičenja još krasi trofejne prostorije stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, ali je svakako povod da iskreni ljubitelji fudbala i poštovaoci ove igre dođu i pozdrave najuspešniji klub Republike Srpske u poslednje dve sezone.

Fudbalski klub Krupa posle ubedljive pobede (4:0) pre sedam dana u prvom polufinalnom meču masovnijeg takmičenja FS BiH u Etno selu Stanišići protiv trenutnog lidera Prve lige Republike Srpske Zvijezde-09 igra utakmicu formalnosti… Ipak, neka prođe i 90 minuta revanša jer fudbalska čuda su moguća, u poslednje vreme nisu ni retka.

-Kakvo opuštanje i trening utakmica?! Ulazimo u revanš kao da je 0:0, s najjačim snagama koje u ovom trenutku imamo osim povređenih Miljana Ljubenovića i Slobodana Milanovića. Nismo predodređeni da biramo nego da se borimo i koliko se izborimo, toliko nam je! I dalje smatram, ako stavimo na stranu prvu utakmicu u Semberiji, da Zvijezda-09 ima mnogo bolju, kompaktniju i kvalitetniju ekipu nego što to govori taj rezultat – 4:0. Idemo na novu pobedu, overu finala i onda ćemo u miru da gledamo duel u Tuzli između Slobode i Željezničara i sačekamo ime protivnika u utakmicama za pehar. Naša želja se zove Sloboda – istakao je šef stručnog štaba Krupe Slobodan Starčević.

Ako uđemo u unutrašnjnost fudbalskog hrama u Krupi na Vrbasu u svlačionicu srešćemo ozarena i nasmejana lica, atmosferu na najvišem nivou pozitivne skale, ali i humor. Šaljivi štoper Krupljana Radosav Aleksić progovara:

-Čujemo neku priču o biku, nije vreme, da sačekamo, ali usput može koji oval roštilja, čisto da zamiriše jer mi smo pred bitkama gde ulov mora da bude Bogovski. Šalu na stranu, želimo finale i pobedu u finalu, pobednički pehar i izlazak u Evropu. To je normalno i prirodno. Pred nama je još 270 minuta Kup borbi, mislim da ova ekipa i stručni štab, kompletna organizacio na struktura našeg kluba može da iznese na svojim leđima. Nećemo potceniti Zvijezdu-09, ali naše misli su u finalu. Biće fešte u kanjonu Vrbasa – kaže stasiti Kruševljanin, uz kapitena Aleksandra Vukotića neprelazna barijera ispred mreže Nevresa Fejzića.

Iz prikrajka osluškuje i pokušava da se uključi u razgovor junak prvog susreta i autor het-trika Nusmir Fajić:

-Ako zaigram daću ga opet, bar jedan… Igramo ofanzivno, drugačije ne znamo. Zvijezdi-09 svaka čast do sada, ali mi idemo u finale. Onda je sve moguće, čak i da osvojimo Kup i zaigramo u Evropi.

Kup BiH, a putevi Republike Srpske. Do današnjeg susreta u masovnijem takmičenju Krupa je odigrala pet utakmica, četiri u gostima i samo jednu kod kuće. Postigla je trinaest golova na tuđim terenima, nije primila nijedan, a u jedinom susretu u Krupi na Vrbasu pobedila je Rudar Prijedor 3:2 i “rudari” su dali jedina dva gola golmanima “plavih” iz kanjona Vrbasa. Na putu do finala Krupi su stajali: Grude, Borac iz Banjaluke, Rudar Prijedor i Zvijezda-09, a u borbi za pehar je dilema posle sarajevskih 0:0 – Sloboda, tuzlanska ili sarajevski Željezničar?

-Pa ako se u svoj ovoj priči može nešto da izabere neka to bude Sloboda – kaže mladi reprezentativac BiH iz redova Krupe Nikola Dujaković.

Možda i ima simbolike, ali fudbal je nepredvidiva grana ljudskog stvaralaštva. Želje se ipak ispunjavaju na nekom drugom mestu, u fudbalu se sve zarađuje i gubi na terenu, odnosom, iskrenošću, poštenjem, profesionalizmom i odanošću. Lopta nikada nikoga nepravedno kaznila nije, ali ni nagradila.

Fudbalski klub Krupa plasman u finale kao nagradu nije zaradio na magistrali južnog ulaza u Banjaluku na lepe oči, već zaslugom srca i iz ljubavi, na krilima entuzijazma.

Istorija, ona fudbalska, je u Krupi na Vrbasu otvorila novu stranicu, čeka se pisanje najsjajnijih redova kluba osnovanog 1983. godine koji je trenutno lokomotiva cele fudbalske religije u Republici Srpskoj. Jer do zvezda stižu samo retki i to putem preko Zvijezde-09.

Krupa domaćin u Zenici?

Ukoliko izbori plasman na međunarodnu scenu Fudbalski klub Krupa domaće utakmice u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu igraće na zeničkom “Bilinom polju”?!

-U slučaju plasmana u Evropu, spremajući papirologiju za licencu, prijavili smo za međunarodne nastupe Zenicu i Banjaluku. Trenutno Zenica ispunjava sve uslove za nesmetano odigravanje evropskih utakmica, a u Banjaluci imamo problem od decembra prošle godine i jakog vetra koji je srušio ogradu i semafor, tako da Gradski stadion u ovom momentu ne ispunjava kriterijume za UEFA takmičenja. Osim toga, sa Zeničanima smo u dve reči potpisali ugovor o ustupanju “Bilinog polja”, a s Borcem nismo razgovarali posle “odbijenice” na zahtev privremene prijave za nastupe u Premijer ligi BiH. Kao što je poznato u Banjaluci je prvenstvene utakmice igrao Metalež iz Jajca – istakao je Dragomir Buco Ilić, “alfa i omega” Krupe.