XS
SM
MD
LG

NBA: Pelikansi do duplog brejka, Juka se povrijedio

Košarkaši Nju Orleans Pelikansa savladali su Portland sa 111-102 te drugim brejkom došli do 2-0 u seriji.

Pelikansi su sjajno otvorili meč. Odlično su igrali u defanzivi i poveli su sa 9-2. Portland na krilima Juke Nurkića hvata ritam ali nikako nisu mogli da dođu do vodstva. Serijom poena Mekoluma i Harklisa, Portland je poveo sa 23-21. Ipak, Nju Orelans pravi seriju 4-0 i sa 25-23 dobija prvi period.

Igrači sa klupe donijeli su preokret Portlandu. Vodili su sa 37-32 a Pelikansi odgovaraju serijom 6-0 i dolaze do preokreta. Narednih par minuta igrao se koš za koš a onda na scenu stupa Aminu. Vezuje dvije trojke, dominira u skoku i Portland dolazi do osjetnije prednosti. Nakon poena Nurkića imali su i osam poena prednosti ali Rondo pogađa trojku pa na odmor odlaze sa +5.

U prva tri minuta trećeg perioda Portland je održavao prednost. Međutim, onda se desio duel Nurkića i Dejvisa. Dejvis pogađa pod faulom a Juka se tom prilikom povrijedio i završio utakmicu.  Ušao je Ed Dejvis ali on nije bio nikakav faktor u nastavku susreta. Pelikansi koriste seriju grešaka Portlanda i serijom 14-1, dolaze do +11. Uzvratili su domaći serijom 1-0 i prošli na -3. Ipak, u završnici trećeg perioda Klark i Miler trojkama donose gostima devet poena prednosti.

Na startu poslednjeg perioda, gosti su održavali vodstvo. Međutim, nakon trojke Konagtona i trojke pod faulom Lilarda, domaći su izjednačili. Imali su napad za vodstvo ali je Mekolum promašio. Kasnije je i Lilard napravio faul u napadu pa su gosti nakon poena Ronda, imali +4. Međutim, nisu domaći odustali lako. Harklis i Aminu dobrim potezima donose novo izjednačenje Portlandu. Holidej pogađa za vodstvo Pelikansa 99-97 a odgovara mu Mo Harklis trojkom za vostvo Portlanda. Poveli su 100-99 i ponadali su se domaći navjači da njihov tim može do važne pobjede. Međutim, tada je Portland naprosto stao. Nisu u napadu mogli da pogode ništa, Lilard je bio očajan a u odbrani nisu mogli da zagrade ništa. Čak i kad bi gosti promašili, pravili su ofanzivne skokove u nedogled. Serija skokova u napadu i trojki Mirotića, Holideja i Ronda, presudila je Portlandu. Na kraju gosti privode meč kraju i dolaze do velike pobjede.

Goste je do pobjede predvodio Holidej, koji je imao 33 poena i devet asistencija a treba dodati da je igrao i sjajnu odbranu na Lilardu. Dejvis je imao 22 poena i 15 skokova, Mirotić je imao 17 poena a Rondo je bio na asistenciju od tripl-dabla. Mekolum je predvodio Portland sa 22 poena, Lilard je imao 17 ali je bio očajan i izgubio je sedam lopti. Treba istaći da je Aminu odigrao sjajan meč sa 14 poena i 15 skokova. Nurkić se povrijedio a do tada je skupio 13 poena i tri skoka. 

Serija se sada seli u grad dzžez muzike a Pelikansi mogu na svom terenu završiti posao.

Foto: Sporting News