XS
SM
MD
LG

Krupa hoće Kup

Osvajač fudbalskog Kupa Bosne i Hercegovine za sezonu 2017/18. biće poznat 9. maja na revanš susretu finala u Krupi na Vrbasu izmešu domaće Krupe i sarajevskog Željezničara, tako je odlučio jučerašnji žreb za domaćinstvo susreta koji se igraju za pobednički pehar. Pre toga, kuglice su tako htele, prva finalna utakmica biće odigrana takođe u sredu, 2. maja na stadionu Grbavica u Sarajevu.

Srećne ruke za Krupljane na žrebu koji je odlučivao o rasporedu poslednje dve utakmice ovosezonskog masovnijeg takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza BiH bio je potpredsednik i “alfa i omega” Dragomir Buco Ilić.

-Imamo razloge zašto nam je drago se druga utakmica igra u Krupi na Vrbasu sa sportskog aspe kta, jer svi ljudi koji su bitni u fudbalu BiH doći će u naše mesto. To je nekako bila Božija volja i pravda, da svi dođu i imaju priliku da vide šta je Fudbalski klub Krupa uradila za devet godina. Što se tiče finala daćemo svoj maksimum u obje utakmice. Ne predajemo se, ali Željo je favorit. Mi moramo da prihvatimo da smo ulaskom u finale napravili istorijski rezultat i istinski fudbalski podvig, a finala protiv Željezničara su za nas kruna sezone. Nadam se da će oba susreta, i u Sarajevu, a posebno u Krupi na Vrbasu biti istinski fudbalski spektakli u predivnom ambijentu, da svetu pošaljemo pozitivnu sliku i vibracije – istakao je Dragomir Buco Ilić.

Čovek koji jendostavno živi za Fudbalski klub Krupu i svoje rodno mesto je potom dodao i ovo:

-Ovo je druga prilika da smo nadomak plasmana na međunarodnu scenu i nadamo se da će sportska fortuna biti na našoj strani. Prošle godine smo u prvenstvu bili četvrti i nismo išli u kvalifikacije za UEFA Evropsku ligu samo zato što je Široki Brijeg u finalu Kupa bio bolji od Sarajeva na penale. Sada se nadamo povoljnijem ishodu i našem najvećem uspehu, istorijskog karaktera.

U njegovom društvu juče je u prostorijama “krovnog” Saveza boravio i sportski direktor Mihajlo Bučinski koji je takođe bio srećan zbog činjenice što će se zavesa na ovogodišnji Kup BiH spustiti u kanjonu Vrbasa:

-Iskreno, priželjkivali smo ovo, odnosno ovakav rasplet žreba finalnih utakmicama jer nam je bio motiv da u poslednjem meču ovog takmičenja ugostimo sve najeminentnije fudbalske radnike u BiH. Naše želje su uslišene i možemo da budemo srećni. Spremamo se za istinski fudbalski spektakl u Krupi na Vrbasu, a pre toga već sada u subotu sa Željezničarom igramo i prvenstvenu utakmicu koja će biti “proba” za finalne sudare u masovnijem takmičenju. Nadam se da će i rezultat, kada se sabere posle 180 minuta velike borbe, biti na našoj strani, pozitivan za Krupu. Za nas će izlazak u Evropu biti najveći uspeh i priželjkujemo taj istorijski rezultat.

Šef stručnog štaba Krupe Slobodan Starčević koji više od četiri godine radi u kontinuitetu u premijerligašu iz Krupe na Vrbasu je posle žreba u Sarajevu istakao da se nadao ovakvom raspletu.

-Plasmanom u finale smo napravili veliki uspeh i kada je tako onda smo želeli da pred svojom publikom igramo poslednju utakmicu u kojoj se dodeljuje pehar. Ljubitelji fudbala na našem stadionu će biti svedoci i deo istorije fudbala na ovim prostorima, a Krupi na Vrbasu je pripala velika čast. Biće ovo i dodatni motiv za sve nas u takmičarskom sektoru, da posle jednog dobrom i aktivnog rezultata na Grbavici kod kuće pokušamo da dođemo do trofeja koji će nas izvesti na međunarodnu scenu. Sama ceremonija dodeljivanja pehara za sve nas u Krupi na Vrbasu je veliki čini, a nadamo se, i iskreno verujemo, da će da završi u našim rukama – istakao je zvanično, u dve poslednje godine, najbolji trener Republike Srpske sa manifestacije “Dan fudbala” u hotelu “Bosna”.

Jedna od glavni uzdanica Krupljana na terenu trebalo bi da bude napadač Nusmir Fajić koji je sa tri gola u Etno selu Stanišići, u prvom polufinalu, trasirao put “plavima” iz kanjona Vrbasa u finale.

-Možda bi nam bilo lakše u finalu sa Slobodom, ali je Željezničar u Tuzli pokazao da se radi o najboljem klubu u BiH i čekaju nas dve izuzetno teške utakmice. Dobra stvar u tome je što se revanš igra na našem stadionu. Uz jednu momačku i mušku igru na Grbavici pokušaćemo da napra vimo dobar uvod i aktivan rezultat za revanš na našem bunjištu i da probamo da dođemo do pehara i plasmana na međunarodnu scenu. Željezničar je favorit, ali fudbal je nepredvidiva igra u kojoj bolji uvek ne pobeđuje – optimistički je rekao Nusmir Fajić.

Kapiten Krupe Aleksandar Vukotić je neprikosnoveni komandant odbrane i štoper kojeg već duže vremena u svojim redovima želi da vidi upravo rival u finalu Kupa – Željezničar.

-Usredsređen sam na obaveze u finalu Kupa BiH i daću maksimum kako bi stigli do trofeja. Ovo takmičenje je naš prioritet, iako ćemo kroz prvenstvene utakmice u Ligi za prvaka tempirati formu za 2. i 9. maj. Pored toga imamo i revanš polufinala Kupa Republike Srpske protiv Leota ra na našem terenu 25. aprila i trebalo bi da izborimo palsman u još jedno finale. Priorite ti se znaju, a počašćeni smo činjenicom što će se revanš igrati na našem terenu. To je ujedno i naša dobra prilika za konačan trijumf – kaže Aleksandar Vukotić.

I tako, dok se u Krupi na Vrbasu spremaju za finalne utakmice sa Željezničarom isti rival u subotu stiže u kanjon Vrbasa da igra za prvenstvene bodove. Biće to prvo odmeravanje snaga dva kluba u narednih dvadeset dana i uvod za finalne duele Kupa BiH.

 

Put do finala

Fudbalski klub Krupa do svog prvog finala Kupa BiH je stigao sa svih šest pobeda i samo dva primljena pogotka i to na svom terenu, u revnašu, protiv Rudar Prijedora. Put Krupe do dvomeča sa Željezničarom je išao preko tri kluba iz Republike Srpske, a izgleda ovako: šesnaestina finala: Grude 4:0, osmina finala: Borac (Banjaluka) 2:0, četvrtfinale: Rudar Prijedor 3:0 i 3:2, polufinale: Zvijezda-09 4:0 i 2:0.

Ni sarajevski klub u šest susreta do sada nije pretrpeo nijedan poraz, a put “plavih” sa Grbavice do finala je sledeći: šesnaestina finala: Metalež (1:0), osmina finala: Mladost (DK) (2:1), četvrtfinale: Široki Brijeg 1:0 i 2:0, polufinale: Sloboda 0:0 i 4:1.

Šesti srpski klub

Krupa je šesti klub iz Republike Srpske koji će igrati u finalu Kupa BiH posle Leotara (Trebinje), Modriča Maksime, Borca (Banjaluka), Slavije (Istočno Sarajevo) i Radnika (Bijeljina). Modričani, Borac, Slavija i Radnik su osvajali ovo takmičenje, Banjalučani i Sarajlije imaju još po jedno finale, dok jedino Leotar nije osetio slast pobede u masovnijem takmičenju čije je ovo osamnaesto izdanje otkako u njemu igraju i klubovi iz srpskog entiteta.

Evo svih finala srpskih klubova:

2002/03. Leotar – Željezničar       0:0, 0:2

2003/04. Modriča Maksima – Borac (BL) 1:1 penalima 4:2

2006/07. Široki Brijeg – Slavija 1:0, 1:1

2008/09. Sloboda – Slavija 2:0, 0:2 penalima 3:4

2009/10. Borac (BL) – Željezničar 1:1, 2:2

2015/16. Sloboda – Radnik 1:1, 0:3

2017/18. Željezničar – Krupa

 

Draško Ilić: Ponosni smo

Predsednik Fudbalskog kluba Krupa Draško Ilić nakon revanš susreta sa Zvijezdom-09 je rekao:

-Ponosni smo i srećni, ovo je plod dugogodišnjeg rada, odricanja, entuzijazma i ulaganja. Naš re zultat nije slučajnost i na ovome ne elimo da se zaustavimo, već da se zadržimo u vrhu fudbala BiH. Uvek je teško ostati na visokim pozicijama nego stići do njih, ali trudićemo se da i da lje profesionalnim i odgovornim radom od Krupe stvorimo još respektabilniji klub i rivala za sve u Republici Srpskoj i BiH. Ovo su veliki fudbali i životni dani za našu malu, ali pono snu Krupu na Vrbasu. Posebno će spektakularne biti finalne utakmice protiv Željezničara o kojima mnogi mogu samo da sanjaju.