XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Italijanima je prijalo to toplo špansko ljeto

Vrelo špansko ljeto 1982. godine najbolje će ostati u pamćenju Italijanima, a čak pet selekcija je prvi put izborilo plasman na Svjetsko prvenstvo.

 

Foto: heganoo.com

 

Mundijal je te godine proširen na 24 učesnika i po prvi put su šutirani penali, a Mađari su ostvarili najubjedljiviju pobjedu na šampionatima. Grupa A ili remi grupa, jer je pet od šest utakmica završeno nerješenim rezultatom. Jedini trijumf i to od 5:1 su ostvarili Poljaci nad Peruom, a Italijani su prošli dalje, jer su dali više golova od Kameruna. Imali su gol razliku 2:2, a Kamerunci 1:1 i tako je sudbina umješala svoje prste da gol razlika progura dalje budućeg šampiona. U drugoj grupi desila se jedna od najvećih sramota svjetskog fudbala, tačnije Zapadne Njemačke i Austrije. Alžir je savladao Njemačku i Čile, poražen je od Austrije i u zadnjem kolu sastali su se Nijemci i Austrijanci. Tu je bilo poznato da pobjeda Njemačke sa jednim ili dva gola razlike vodi obje selekcije dalje, a Alžir šalje kući. Na startu utakmice Hrubeš je postigao gol i ekipe kao da su stale na terenu, nije bilo previše prilika, djelovalo je kao da se igra prijateljska utakmica. Publika im je zviždala, ali uzalud i nakon te utakmice Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je odlučila da se ubuduće mečevi zadnjeg kola igraju u isto vrijeme.

Na stadionu u Elčeu Mađari su sa 10:1 savladali El Salvador i tako ostvarili najubjedljiviji trijumf u istoriji Mundijala. Ipak ni to im nije bilo dovoljno da prođu  dalje, pošto su poraženi od Argentine i remzirali su sa Belgijom, a te dvije selekcije su prošle dalje. U četvrtoj grupi Englezi su pobjedili u sve tri utakmice, dok su Francuzi savladali Kuvajt i remizirali sa Čehoslovacima, ali nerješen rezultat Čehoslovačke i Kuvajta ih je odveo dalje. Grupa pet bila je veoma izjednačena, a tu su najbolji bili fudbaleri Sjeverne Irske, Španci su bili drugi, a Jugoslavija sa pobjedom, remijem i porazom  je otišla kući, kao i Honduras. I na kraju Brazil je, kao i Engleska, imao tri pobjede, Sovjeti su zahvaljujući gol razlici prošli, a Škoti i Novozelanđani su ispali.

U drugoj rundi formirane su četiri grupe sa po tri selekcije i samo najbolji je išao dalje. Tako su Poljaci sa pobjedom nad Belgijom (3:0) i nerješenim rezultatom sa SSSR otišli u polufinale, gdje su ih čekali Italijani, koji su pobjedili Brazil (3:2) i Argentinu (2:1). U drugom polufinalu bili su Zapadni Nijemci sa pobjedom nad Španijom (2:1) i remijem sa Englezima (0:0), te Francuzi  pošto su trijumfovali nad Austrijom (1:0) i Sjevernom Irskom (4:1).

Prvi polufinalni duel obilježio je Rosi sa dva gola Poljacima, a u drugom su viđeni penali. Nijemci i Francuzi su igrali 1:1 nakon 90. minuta, pa 3:3 nakon dodatnih 30, da bi se pristupilo izvođenju penala. Tu je u šestoj seriji Bosis promašio, a Hrubeš je pogodio za plasman svoje ekipe u finale. Meč za treće mjesto pripao je Poljskoj, pobjedom od 3:2, dok su Italijani golovima Rosija, Tardelija i Altobelija sa 3:1 pobjedili Zapadnu Njemačku u finalu. Paolo Rosi je sa šest golova i bio najbolji strijelac prvenstva, a „Naranjito“ će ostati upamćen kao maskota šampionata.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE