XS
SM
MD
LG

Konj ili motor?

Prije trke za Veliku nagradu SAD, španski MotoGP vozač Mark Markez je testirao svoju vještinu u neobičnom dvoboju protiv rodeo jahačice Džeki Ganter.

Bilo je zanimljivo vidjeti šta je prevladalo, konjske snage moćnog motora ili rasni trkaći konj.

Španac je prije trke posjetio jedan ranč u blizini Ostina, gdje ga je dočekala Teksašanka Džeki Ganter, profesionalna jahačica čija su specijalnost tzv. barel trke, tradicionalna disciplina na rodeo takmičenjima.

U tom sportu, takmičari imaju zadatak da na konju što brže pređu stazu u obliku lista djeteline, na čijim su vrhovima postavljena burad koju treba da obiđu. Ganterova je najveća zvijezda ovog sporta koji je veoma popularan u SAD.

Ona je Markeza upoznala sa svojim sportom i pokazala mu stazu za barel trke, a onda je uslijedio dvoboj: motocikl protiv konja - tj. konjske snage motora protiv rasnog trkaćeg konja.

Prvo je Džeki na svom konju Getsbiju odjahala krug po stazi.

- Veoma je impresivno ono što izvodi s konjem i brzina kojom obilazi burad - rekao je Mark.

Zatim je došao red na Markeza. Odjeven u kaubojsku odjeću i sa šeširom odazvao se na dvoboj, ali u motorističkim čizmamam i s kacigom na glavi, umjesto osedlanog konja, on je zajahao Hondu CRF450 i u svom karakterističnom stilu pod punim gasom odvezao krug po stazi, vješto manevrišući oko buradi.

Nakon dvoboja na ranču, Markez je pobjedom u Ostinu izbio na drugo mjestu ukupnog poretka MotoGP Svjetskog prvenstva 2018, uz samo jedan bod zaostatka za vodećim Andreom Doviziosom.

Mark Markez i Džeki GanterFoto: klix.ba