XS
SM
MD
LG

Kruna Lokomotiva

Biti u pravom momentu na pravom mestu za mnoge je nedosanjan san, ali ne i za Branislava Krunića, trenera-igrača banjalučkog Željezničara, prvoligaša Republike Srpske, koji će se iz Moskve, gde trenutno stažira za UEFA profi licencu, vratiti kao svedok niza istorijskih događaja u glavnom gradu Rusije i pun utisaka i doživljaja.

“Milost univerzuma” plavokosi Trebinjac “zaradio je negde”, a ostaće zapisano da bio u Moskvi kada je predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin polagao zakletvu za svoj četvrti mandat, Moskva je nakon toga ugostila predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prvog stranog zvaničnika, potom je održana i vojna parada u slavu pobede nad fašizmom, a opet sve je u znaku Svetskog prvenstva koje će se u Rusiji održati od 14. juna do 15. jula ove godine.

-Zaista, Moskva ovih dana izgleda predivno, ali su i velike mere bezbednosti preduzete, poli cajci i vojnici su na svakom koraku. Moskva, kao i celokupna Rusija su svetsko čudo! Srećan sam što mi je Svevišnji poklonio ove dana beš u ovom važnom periodu i što mi je omogućio da stažiram u Moskvi – počeo je razgovor Branislav Krunić.

Posebnost svemu daje činjenica što je prisustvovao na stadionu “RŽD arena” promociji novog šampiona Rusije u fudbalu. Inače taj stadion će biti baza sudija na predstojećem Svetskom prvenstvu.

-To je doživljaj za večnost, nikada neću zaboraviti slike i večno ću da ih se sećam, sa utakmice Lokomotiva – Zenit, domaćin je pobedio 1:0 i kolo pre kraja osvojio šampionsku krunu u Rusiji. Tu utakmicu ću da analiziram u svom diplomskom radu u Edukativnom centru Fudbalskog saveza BiH, kada budem polagao završni ispit, tačnije diplomirao UEFA profi licencu. Ovde je sve zajedno prelepo i fantastično, oduševljen sam celim ambijentom i uslovima u kojima staži ram u Lokomotivi. Tu sam svaki dan, pratim treninge, posmatram metode rada, stalno sam uz prvu ekipu, imam apsolutni prilaz svemu – dodao je Krunić.

Za večnost je ostala i fotografija sa peharom koji se dodeljuje šampionu Rusije, stigao je u trofejnu salu Lokomotive što je Krunić iskoristio da se uslika i jednog dana bude pričao svojim naslednicima o tome kako je boravio u Moskvi, prisustvovao inagurucaiji Lokomotive i bio svedok jednog vremena i uspeha.

-Veliki broj novinara i TV ekipa ispratio je dolazak pobedničkog pehara u zvanične prostorije Lokomotive. Eto, hvala Bogu, i ja sam bio u specijalnoj ulozi, kao gost kluba na toj svetkovini. U Lokomotivi su me zaista fantastično dočekali, uslužni su svi u klubu svakim danom, što se kaže nude i ptičije mleko. Svi su me odlično prihvatili, kao da sam član njihovog kluba. U Rusi ji sam igrao pet godina za Tom iz Tomska i FK Moskvu, većinu igrača i poznajem, kao i trenere. Tre ner Juri Pavlovič Semin mi izlazi u susret u svakom trenutku i zaista sam zahvalan ljudima iz Lokomotive na dobrodošlici, profesionalizmu i gostoprimstvu. Nisam pogrešio što sam iza brao Lokomotivu, Moskvu i Rusiju. Ovo ko ne doživi može samo da sanja – kaže nekadašnji reprezentativac BiH.

Družio se u Rusiji sa Elvirom Rahimićem, takođe bivšim Zmajem koji u glavnom gradu Rusije ima status fudbalskog božanstva.

-Išli smo gledati i utakmicu CSKA Moskva – Arsenal Tula, Rahimić je Moskvi poznat i cenjen, svi ga vole. Mogu da kažem da su Rusi napravili odlično stadione za Svetsko prvenstvo, biće to, po meni, do sada najbolje organizovani Mondijal. Mnogo je uloženo i preduzete mnoge stvari da se Rusija pokaže i dokaže. Fudbal u ovoj zemlji napreduje galopskim koracima – ističe Krunić, a potom dodaje:

-U Moskvi se stvarno osećam kao kod kuće, kao da nisam daleko hiljadama kilometara od Banjaluke i Republike Srpske. Poznajem ruski jezik, igrače, trenere, radnike u Lokomotivi koji mi pomažu u ispunjavanju mojih obaveza, a ujedno me sve potseća na igračke dane u Rusiji. U klubu su dva igrača s kojima sam nekada igrao Dmitrij Tarasov iz Tomska i Aleksandar Kolomajcev iz FK Moskva, ima ih još protiv kojih sam igrao. Pomoćni treneri su bivši igrači Lokomotive  tako da se poznaje mo dobro sa terena jer smo nekada bili rivali dok sam igrao u ruskoj Premijer ligi. Moj trag od pet godina u ovom takmičenju je veliki i zaista je lepo potsetiti se na to, u razgovoru i dru ženju s ljudima s kojima sam bio saigrač, ali i protivnik.

Branislav Krunić je zaista jedan od retkih privilegovanih trenera i igrača koji je svedočio fudbalskoj istoriji, u mondijalskoj godini, u Moskvi. I ne samo to.

 Još nema euforije

Svetsko prvenstvo počinje za 35 dana, 14. juna utakmicom Rusija – Saudijska Arabija na “Lužnikiju” u Moskvi, a prema rečima Branislava Krunića sa lica mesta još uvek se ne oseća stoodstotna euforija Mondijala.

-Još nema one prave euforije, mada se na ulici, u autobusima, tramvajima, vozovima, stadionima može videti to da je Rusija domaćin najveće svetske fudbalske smotre ove godine. Na svakom ko raku se nalaze mondijalske slike i poruke. Prema rečima Rusa euforija, ona prava, tek se očekuje posle 20. maja kada će početi da stižu i turisti, navijači, ali i reprezentacije učesnice Prvenstva sveta – kaže Krunić.

Džaba karta bez pasoša UEFA

Velike bezbedonosne i mere predostrožnosti Rusi preduzimaju pred Mondijal, pa tako navijači koji budu želeli da gledaju utakmice Svetskog prvenstva neće to moći ako imaju samo ulaznicu na stadion.

-Rusi se plaše, u ovoj specifičnoj političkoj situaciji u svetu, terorističkih napada, ali i špijuna raznoraznih službi država protivnika. Zato nijedan navijač iz Evrope neće moći da uđe na stadion samo sa ulaznicom već će pored tiketa morati da ima i poseban fudbalski pasoš ko ji izdaje UEFA. To znači, ko kupi ulaznicu mora od UEFA da traži posebnu dozvolu, prođe sve be zbedonosne provere, dobije fudbalski pasoš i ond amože da gleda utakmicu na Mondijalu. Pokazi vanje fudbalskog pasoša je obavezno na ulazu i pregledu ulaznica, što će mnogima otežati put u Rusiju ili bolje rečeno ostaviti želje neostvarenima – referiše Krunić.

Nisam planirao, ali…

Na pitanje da li će pratiti utakmice na Mondijalu Branislav Krunić je odgovorio:

-Pogledaću narednog vikenda još jednu utakmicu poslednjeg kola ruskog šampionata, a iskren da budem nisam planirao da budem akter Svetskog prvenstva. Međutim, ko zna… Imam i pozive, ali kako sada stvari stoje neću biti u Rusiji za vreme Svetskog prvenstva, mada… - ostao je zagonetan Branislav Krunić.

Branislav Krunić i Juri Semin


Željezničar Sport Team 2 : 3 Sloga
Napredak 0 : 1 Sloboda
Sutjeska 2 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sutjeska 32 9 10 13 37
2 Kozara 32 9 10 13 37
3 Željezničar Sport Team 32 9 7 16 34
4 Sloboda (-6) 32 11 6 15 33
5 Sloga 32 7 10 15 31
6 Napredak 32 6 9 17 27