XS
SM
MD
LG

Generacija za istoriju

 

Na današnji dan, pre tačno 30 godina, 11. maja 1988. golom Senada Lupića u 60. minutu na tadašnjem Stadionu JNA u Beogradu fudbaleri Borca pobedili su u finalu 40. jubilarnog Kupa Jugoslavije Crvenu zvezdu i ušli u istoriji kao prvi i jedini drugoligaš koji je poneo pobednički pehar Maršala Tita.

Beogradski crveno-beli bili su tada u zaletu i stvaranju tima za budućnost koji će kasnije, 29. maja 1991. godine u Bariju postati prvak Evrope, a kasnije i sveta u Tokiju, dok su se Banjalučani vratili na prvoligašku scenu, a potom izborili i plasman na finalni turnir Srednjoevropskog kupa, najstarijeg takmičenja UEFA, kada su tačno godinu dana posle Crvene zvezde u Fođi osvojili prvi i jedini evropski trofej u svojoj dosadašnjoj istoriji.

Tim povodom juče je u trofejnoj sali Gradskog stadiona održana konferencija za novinare na kojoj su bili predstavnici generacije iz 1988. godine. Borac je i ovaj put stao iza svojih legendi i pokazao da razmišlja o njima. Za njih je pripremio i prigodne poklone.

-Klub je spremio proslavu za petak u Staroj Adi u 18.45 časova kada je ta finalna utakmica i završena. Maksimalno smo se potrudili da se sve to obeleži kako i priliči našem klubu i svim ovim ljudima – rekao je direktor Borca Dejan Lukendić.

Tadašnji predsednik Borca Mesud Mulaomerović otkrio je da su on i pokojni Milorad Slavnić u Beograd poneli pet zastavica na kojima je pisalo „Borac – pobednik Kupa Maršala Tita“.

-Neverovatno zvuči da je prošlo 30 godina od tog nezaboravnog uspeha…Uzbuđen sam i počastvo van što imamo podršku aktuelnog rukovodstva. To nije jedini uspeh našeg kluba. Borac je bio i ostao veliki klub i ponos svih Banjalučana. Moram vam otkriti još jedan detalj, tadašnji če lni ljudi Zvezde rekli su da su ih Krajišnici pobedili tri puta: prilikom posete Titovom grobu pre utakmice, jer su svi došli u jednoobraznim odelima, a fudbaleri Zvezde obučeni svako na svoj način, druga pobeda bila je na terenu, a treća ta famozna zastavica „Borac – pobednik Kupa Maršala Tita“ - prisetio se Mulaomerović.

Trofej namenjen pobedniku Kupa Jugoslavije prvi je podigao Damir Špica, kapiten i vođa generacije.

-I ja moram da se zahvalim upravi Borca što nas se setila i podržala nas. Ta utakmica protiv Zvezde bila je najveća utakmica koju smo mi igrali. Naša ekipa igrala je pet godina zajedno i taj meč bila je kruna jedne generacije koja se poznavala u dušu – rekao je Damir Špica.

Pravi rat na terenu sa špicevima Crvene zvezde vodio je beskompromisni borac Milorad Bilbija, danas trener u klubu.

-Bilo je teško. Binić i Cvetković su bili „pakleni“ i brzi igrači. Meni je bilo najteže u tom 81. minutu kada je arbitar Zuber dosudio penal. Da smo tad primili gol ne bismo osvojili tro fej. Pokojni naš golman Slobodan Karalić nas je spasao kada je Draganu Stojkoviću odbranio uda rac sa 11 metara. Mogli smo kasnije i do ubedljivije pobede. Zaslužili smo taj trofej. Hoću da kažem i to da je taj doček bio nešto neviđeno pre i posle toga – emotivno je istakao Milorad Bilbija.

Akcija za pogodak Senada Lupića krenula je od Stojana Malbašića. On je bio pod upitnikom za finalnu utakmicu zbog povrede koju je zaradio u prvenstvenom susretu u Ljubljani protiv Olimpije.

-Možda je ovo poslednji jubilej koji ćemo proslaviti u ovom sastavu. Godine prolaze, ostaje pri jateljstvo, druženje…Žao mi je što sa nama nisu Slobodan Karalić i Mićo Slavnić – u dahu je rekao Stojan Malbašić.

I tako dan po dan, godina po godina, prođoše tri decenije kao treptaj oka…

CRVENA ZVEZDA – BORAC (BL) 0:1 (0:0)

Beograd, 11. maj 1988. godine – Stadion: JNA. Gledalaca: 30.000. Strelac: Lupić u 60. minutu. Sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola). Žuti kartoni: B. Cvetković, Milojević, (Crvena zvezda), Beširević, Špica (Borac).

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Milojević, Marović, Jurić, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, B. Cvetković, Stojković, Đurović (od 71. Joksimović).

BORAC (BL): Karalić. Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (od 74. Šijaković), Matejić, Beširević, Popović. Lupić (od 88. Lemić).


Vitez 1 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Sloboda
Mladost 0 : 3 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GOŠK 32 13 6 13 45
2 Mladost 32 11 9 12 42
3 Borac 32 10 8 14 38
4 Sloboda 32 9 9 14 36
5 Čelik 32 8 4 20 28
6 Vitez 32 3 6 23 15