XS
SM
MD
LG

Izložba o istoriji sporta

 

Juče je na Univerzitetu u Banjaluci, Fakultetu za fizičku kulturu i sport upriličen prijem za novinira i publicistu Tomu Mariću, savetniku u Ministarstvu porodice, omladine i sporta, inače saradniku Sportskog žurnala, u znak zahvalnosti, za afirmaciju sporta Republike Srpske, kako na ovim prostorima tako i u celoj Evropi. Domaćini su mu bili dekan Borko Petrović i profesor Igor Božić, a povod je bila i predstojeća izložba čuvenog ovdašnjeg fiziterapeuta Borisa Vrhovca u “Velikom svetu”, na kojoj će biti izloženi brojni trofeji koje je on osvojio sa mnogim ekipama i reprezentacijama, kao i spomen dresovi sa potpisima i porukama tako velikih asova kao što su: Novak Đoković, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Velibor Bora Milutinović…

Tom prilikom Mariću je uručen reprint crtež slikara Amara Mujezinovića koji je bio zaštitni znak Sa rajevske Olimpijade 1984. godine. Dogovoreno je takođe da se u auli Fakulteta uradi postavka fotogra fija i dokumenata koje će govoriti o velikim uspesima banjalučkog sporta i uopšte sporta Republike Srpske iz bogate Marićeve dokumentacija, ali i arhive Sportskog žurnala.

Zahvaljujući se na poklonu i priznanju Tomo Marić je rekao:

-Neprocenjiva je vrednost i značaj eksponata Borisa Vrhovca koji je u poslednjih nekoliko dece nija bio istinski ambasador i Banjaluke i Republike Srpske. Mene što se tiče sve što bude vredno za istoriju sporta ovih prostora ustupiću fakultetu, a brojnim knjigama obogatiću i njegovu biblioteku. Ovaj današnji susret došao mi je kao velika relaksacija i osveženje nakon višemesečnne radne pauze zbog mučne bolesti kičme. Na moju sreću, zdravstveno stanje mi je sve bolje i bolje.

Boris Vrhovac se takođe zahvalio Fakultetu za fizičku kulturu i sport:

-Potsvesno sam i razmišljao o svojoj Banjaluci, kada sam sakupljao znamenja i medalje, sportske dresove, trenerke i druge sportske rekvizite, da će to na poseban način obogatiti i slavnu istoriju naše Banjaluke koja je toliko toga dala za svetski sport.

Uskoro će biti objavljen tačan datum kada će izložba biti i zvanično otvorena.