XS
SM
MD
LG

Čudo neviđeno: FSRS radi na popularizaciji futsala Republike Srpske

Na telefonskom sastanku Komisije za mali fudbal održanoj danas odlučeno je da se domaćinstvo Kupa Republike Srpske u futsalu pokloni Trebinju i KMF Leotar, a sve sa ciljem popularizacije futsala u Hercegovini.

Već ova prva rečenica je mnogo zanimljiva, i natjera nas na razmišljanje. Prvo, da li je neko misliocima u FSRS, koji su, podsjećamo, zakazali finalni turnir regije Hercegovina u isto vrijeme kada je i redovno kolo Premijer lige, a zatim i pred važne duele u borbi za opstanak, rekao da ono što oni ''popularizuju'' već odavno ne nosi naziv mali fudbal, koji je jedna druga igra u odnosu na ono što se zove futsal. Istina je da je mali fudbal kao naziv zaživio čitavom teritorijom, i pod tim imenom se misli na futsal, ali bi barem zvanične institucije koje se bave razvojem te igre mogle promijeniti i staviti naziv "komisija za futsal". Drugo, nećete vjerovati ali komisija za mali fudbal se sastala. Davno formirana, malo ko uopšte i zna šta su njeni potezi. Ciljeve i zadetke smo čuli prilikom formiranja komisije, no malo toga je za sada konkretno urađeno.

I na kraju najzanimljivije, treće. Citiramo "Komisija je ovakvu odluku donijela radi popularizacije futsala u Hercegovini a i KMF Leotar je prošlogodišnji osvajač Kup-a FSRS". Da ponovimo. Komisija je domaćinstvo KMF Leotar dala radi popularizacije futsala u Hercegovini. Draga gospdo, mislioci, futsal (ne)radnici, futsal u Hercegovini je popularizovan sam od sebe, i nikakvo vaše pisanje da ste domaćinstvo Kupa FSRS dali Leotaru radi popularizacije futsala u Hercegovini to neće promijeniti. Pohvalno je, jeste, to što ste barem na papir stavili riječ popularizacija, jer na konkretnim i praktičnim primjerima to do sada niste, ali ne treba Hercegovini FSRS da bi se futsal promovisao.

Da podsjetimo, KMF Leotar je višestruki ovajač pehara kako u organizaciji N/FS BiH, tako i u organizaciji FSRS. KMF Leotar je učesnik evropskih takmičenja, KMF Leotar je igrao, između ostalog, i protiv moćne Barselone, i još mnogo toga drugog. Odigrali su više utakmica, nego što su mnogi članovi FSRS pogledali zvaničnih futsal utakmica. Dalje, KMF Nevesinje je nekoliko godina nastupao u Premijer ligi. Isto to Nevesinje već više godina čeka na obećane medalje za titulu prvaka Republike Srpske jer je vama skupo da ih izradite. Isto to Nevesinje je više puta do vrha punilo Nevesinjku, a prošle godine su bili najgledanija ekipa Premijer lige. Da, one lige gdje se takmiče najbolji klubovi Premijer lige. Ili Ljubinje. Mala dvorana Borovik, na granicama propozicijama, gdje je igranje futsala misaona imenica. Uglavnom su to šuterski treninzi, ali dvorana u koju ljubitelji futsala pohrle da uživaju u šutanju lopte, jer znaju šta je futsal. Sjećate li se praznika futsala kada je višestruki šampion MNK Centar gostovao u Ljubinju u Kupu BiH, a u dvorani čovjek na čovjeku, gotovo duplo više ljudi nego što dvorana prima gledaoca? I njima će te da popularizujete futsal? 

Postojao je tu i KMF Hercegovac iz Bileće, nekada prvoligaš, a onda i drugoligaš, dok je KMF Nevesinje u malim Berkovićima nastupao više od pola sezone, pa su i tu gledaoci imali priliku da gledaju najbolji futsal.

Mnogo načina postoji da Vi gospodo mislioci iz FSRS popularizujete futsal, a to nije prazno pisanje po papiru. Pomozite klubovima, pomozite futsalu Republike Srpske. Nemojte da taj isti klub kojem ste dali domaćinstvo Kupa Republike Srpske radi popularizacije futsala toliko brine o finansijama i samom opstanku u Premijer ligi. Da li Vas imalo brine to što su ove sezone svi klubovi iz Republike Srpske mogli ispasti iz Premijer lige, a na kraju su se dva u finišu uspjela spasiti? Da li Vas brine to što su nekadašnji šampioni, KMF Leotar i KMF Tango dovedeni na rub ispadanja? Da li Vas brine to što klubovi Prve lige Republike Srpske ne razmišljaju o ulasku u Premijer ligu? Da li Vas brine to što nemamo omladinsku ligu u futsalu? Sumnjamo.

Idući petak, prema vašem mišljenju, popularizovaće se futsal u Hercegovini. Sve za jedan dan. A kada onda možemo očekivati popularizaciju u Foči, Višegradu, Rogatici, Prijedoru, Bijeljini, Zvorniku, Kozarskoj Dubici i brojnim drugim gradovima Republike Srpske. Je li i za to imate smišljen plan?


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6