XS
SM
MD
LG

Prijedor domaćin finala Kupa

Fudbalski klub Rudar Prijedor pozitivno je odgovorio na upit Fudbalskog saveza Republike Srpske, prihvatio domaćinstvo i tehničku organizaciju finalnog susreta 25. Kupa srpskog entiteta između premijerligaša Krupe i bijeljinskog Radnika koji će biti odigran na Gradskom stadionu u Prijedoru u četvrtak, 24. maja s početkom u 17.30 časova uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.

-Finalni susret Kupa Republike Srpske između Krupe i Radnika uklapa se u niz svečanosti koji ma obeležavamo vredan jubilej, 90. godina postojanja i rada Rudar Prijedora. Organizacija te utakmice biće nam posebna čast, radost, ali i obaveza da iz Priejdora u javnost pošaljemo pozitivne vibracije i lepu sliku. Takođe, biće odigran i u sklopu proslave 16. maja, Dana Grada Prijedora, a svi se nadamo da će to da bude još jedan nezaboravni sportski i fudbalski praznik u našem Gradu. Biće ovo treće finale Kupa Republike Srpske u fudbalu odigrano u Prijedoru, na kojem će biti dodeljen i pehar, čime smo posebno počašćeni i počastvovani, jer u dosadašnja dva finala naš klub je bio domaćin u prvoj utakmici, a revanš igrao u gostima, Banjaluci i Krupi na Vrbasu – istakao je Stojan Janjetović, član Upravnog odbora Rudar Prijedora i predsednik Organizacionog odbora za proslavu devet decenija postojanja FK Rudar Prijedor.

Podršku organizaciji i domaćinstvu finalne utakmice Kupa Republike Srpske pružio je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nekada i sam sportista, bivši golman Rudara iz Ljubije u omladinskim danima, a kasnije džudista i karatista.

Gradski stadion u Prijedoru dobio je prednost u domaćinstvu finala Kupa Republike Srpske pre gradskih stadiona u Banjaluci i Šamcu, koji su takođe bili potencijalne destinacije, a pominjan je i stadion “Doktor Milan Jelić” u Modriči. Po kalendaru takmičenja za sezonu 2017/18. i Propozicijama takmičenja za Kup FSRS finalni susreti trebalo je da se odigraju 30. maja i 6. juna. Međutim, klubovi finalisti Krupa i Radnik su se dogovorili da odigraju jednu utakmicu jer im prvenstvene obaveze završavaju 20. maja, na šta je Takmičarska komisija FS Republike Srpske prihvatila.

 Fudbaleri Radnika imaju priliku da pobedom protiv Krupe u finalu 25. Kupa FSRS ostvare het-trik i treći put uzastopno trijumfuju i osvoje pehar, po čemu bi bili jedinstveni u Republici Srpskoj i ovom takmičenju.

Biejljincima će ovo da bude deveto finale Kupa FSRS, a Krupljanima drugo. U prva tri, Semberci su poraženi od Modriča Maksime u Tesliću (2007) i banjalučkog Borca u gostima (0:4) i (0:2), bilo je to 2009. i 2011. godine. Posle toga u pet finala su trijumfovali protiv Kozare, Borca iz Banjaluke, Rudar Prijedora, Slobode iz Novog Grada i prošle godine trebinjskog Leotara. Eventualnom pobedom Radnik bi postao najtrofejniji klub ovog takmičenja sa šest trofeja.

Krupa je do sada samo 2015. godine igrala u finalu masovnijeg takmičenja Republike Srpske kada je u dve utakmice poražena od Rudar Prijedora. Zanimljivo je da će duel protiv Radnika biti treće finale Krupljanima ove godine jer su u finalu Kupa BiH izgubili od sarajevskog Željezničara, a u četvrtak ih očekuje finale Kupa Grada Banjaluka protiv Borca.