XS
SM
MD
LG

EL: Real prvak Evrope po deseti put

Košarkaši Real Madrida novi su prvaci Evrope. Real je u finalu bio bolji od Fenerbahčea sa 85-80.

Fener je dobro otvorio susret. Imali su svoj ritam na startu susreta i imali su pet poena prednosti. Sjajno su igrali Kalinić i Duverioglu a kod Reala je samo Dončić bio raspoložen. Međutim, Real je počeo da pogađa trojke. Do kraja prvog perioda došli su do preokreta i vodstva 21-15. U prvom periodu, Real je šutirao trojke 4/5.

U drugi period Real je ušao bolje i poveli su sa 25-17. Tada se ukazao Nikolo Meli. Talijan je ušao u seriju pogodaka i vratio je Fener u igru. U samoj završnici poluvremena, Kalinić je ponovo imao dobrih defanzivnih poteza. Uspjeli su da zaustave Real i da preokretom dođu do vodstva 40-38. To je i bio rezultat na poluvremenu.

Real je puno bolje ušao u drugo poluvrijeme. Fener je djelovao dosta zbunjeno a Real je serijom 7-0 došao do pet poena prednosti. Fener nije imao nikakve ideje. Malo je čudno bilo što Obradović nije dugo koristio Kalinića u drugom poluvremenu, iako nisu mogli mnogo toga da odbrane. U trećem periodu Real je postigao 25 peona i sa osam poena prednosti ušli su u poslednji period.

Fener se nije predavao. Pokušavali su da na sve načine dođu do preokreta ali im nikako nije polazilo za rukom. Meli je faktički igrao sam a koliko toliko ga je pratio Vonamejker, mada je tokom meča i on imao promašenih zicera. Real je imao i deset poena prednosti u poslednjem periodu ali nakon petih ličnih Dončiću i Ljulju, uvukla se nesigurnost u igru Reala. Trojkom Bobija Diksona, Fener je prišao na -3, na 22 sekunde do kraja. Tada je Kozer imao slobodna bacanja i promašio je oba. Tada se desio i prelomni trenutak. Naime, Fener nije zagradio skok i Trej Tompkins iz ofanzivnog skoka poentira za plus pet. Real je na kraju bez problema sačuvao prednost i došli su do desete titule prvaka Evrope.

Real je bolje šutirao za tri poena, bolje su skakali a izveli su i 14 slobodnih bacanja više. Mada u završnici su ih igrači Fenera dosta faulirali. Takođe, treba reći da je Fener faktički igrao bez Veselog, koji je bio ponajgori pojedinac na večerašnjem susretu. Takođe, i Slukas je odigrao ispod svog nivoa dok je Real imao veću širinu. Svako je dao neki svoj doprinos i kroz timsku igru i širinu su došli do pobjede.

Real je do titule predvodio Kozer sa 17 poena dok je Dončić dodao 15 poena. Meli je bio briljantan sa 28 poena kod Fenera dok je Vonamejker dodao 14 poena.

Realu i njihovom treneru Pablu Lasu trebaju se nakloniti svi ljubitelji košarke jer je nevjerovatno da su uz sve povrede došli do titule. Ovo im je deseta titula prvaka Evrope, dok će Obradović svoju desetu titulu tražiti u nekoj drugoj prilici.

Foto: Evroliga