XS
SM
MD
LG

Željo se ponovio

FK Željezničar juče  je počeo sa radovima na zamjeni terena Stadiona Grbavica. Svečanom početku radova prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo, Adem Zolj, ministar Kulture i sporta, Mirvad Kurić, načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva, Ivica Šarić, ekspert za infrastrukturu NS/FS BiH, Nihad Hodžić, te predstavnici rukovodstva FK Željezničar.

Izvođač radova je grčko-bugarska kompanija Hellasod/Greentech, a vrijednost investicije je 1.254.146 KM, iznos finansira FK Željezničar vlastitim sredstvima i uz podršku institucija.

Medijima se prvo obratio direktor FK Željezničar, Mirsad Šiljak, koji je pojasnio tehničke informacije u vezi radova na zamjeni terena.

– Izvođač radova je grčka firma Hellasod. Rokovi za izvršenje radova su 60 dana, a Željezničar će uraditi sve da te rokove smanjimo na 45 dana, da bi prvu evropsku utakmicu igrali na svom terenu. Vrijednost radova je 1.254.000 KM, a zahvalio bih se institucijama koje su nas podržale i izdvojile određena sredstva za ovaj projekt, prije svega Vladi Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevo, rekao je direktor Kluba, Mirsad Šiljak.

Potom je o saradnji FK Željezničar i NS/FS BiH govorio Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu NS/FS BiH.

– Radi se o planskim aktivnostima koje rade čelnici Željezničara. Kao što je poznato utakmica sa Belgijom morala se igrati na nekom drugom stadionu. Zahvaljujući aktivnosti Uprave FK Željezničar, izgradnji istočne tribine obezbijedili su se uslovi za odigravanje utakmice sa Belgijom. Kako su rekli iz UEFA-e, Stadion Grbavica je najperspektivniji u smislu podizanja na nivo stadiona treće kategorije. Nadam se da političari neće ovaj trenutak iskoristiti samo za slikanje. Predsjednik Begić je obezbijedio miliona eura kroz saradnju sa UEFA-om te da će nakon ovog projekta uslijediti pokrivanje istočne tribine. Travnjak na Stadionu Grbavica trebao bi biti gotov u septembru kada naša reprezentacija treba ugostiti Irsku, istakao je Nihad Hodžić.

Medijima su se obratili i Ivica Šarić, Adem Zolj i Mirvad Kurić. Svi ističu zadovoljstvo u vezi ovog projekta te se nadaju da će se što prije odigravati međunarodne utakmice i Želje i reprezentacije na Grbavici.

– Grad Sarajevo nije zaslužio da više doživi ono što je doživio sa utakmicom BIH-Belgija, da jedna onakva slika ode u svijet. Firma koja će raditi radove ima velike reference i siguno je da ćemo dobiti uvjete kakve rijetko ko ima u regionu, i da ćemo naizad moći gledati utakmice na pravom stadionu, a Grad Sarajevo uvijek podržava ovakve projekte i sada će podržati sa 200.000 KM, rekao je Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva.

– Ovo je projekat Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo još iz prošle godine. Mi smo učinili pola miliona KM operativnim već. Počeli su i radovi, tako da se nadamo da će i drugi nivoi vlasti učiniti sredstva operativnim kako bismo ispoštovali ovaj rok od šezdeset dana, poručio je Mirvad Kurić, Ministar sporta i kulture Kantona Sarajevo.

– Pozdravljam FK Željezničar što je inicirao ovo i njegov menadžment jer sport nije samo sport, na čelu kluba mora biti dobar biznismen. Meni je drago da konačno jedan teren može biti savremen, sa jednom dobrom drenažom i zagrijavanjem, pa da se ne dešava kao do sada da jedan mali snijeg odloži utakmicu. Svi želimo evropski stadion ovdje, a ovo je samo prvi korak jer FK Željezničar ima velike planove, ima vizije i to mi je drago. Kanton će pomoći u budućnosti kao i u ovom projektu, rekao je Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo.

Rok za izvođenje radova je 60 dana, a radovi podrazumijevaju potpunu rekonstrukciju terena sa zamjenom sistema za drenažu, sistema za navodnjavanje, te postavljanje nove prirodne i vještačke trave. U nastavku pogledajte fotogaleriju sa svečanog početka radova zamjene terena Stadiona Grbavica.

 

radovi na stadionu Grbavica /Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba


Radnik 3 : 3 Široki Brijeg
Željezničar 2 : 1 Sarajevo
Zrinjski 4 : 0 Krupa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 32 21 6 5 69
2 Željezničar 32 19 6 7 63
3 Sarajevo 32 17 5 10 56
4 Široki Brijeg 32 16 8 8 56
5 Radnik 32 12 9 11 45
6 Krupa 32 10 10 12 40