XS
SM
MD
LG

Crveni trg: Tri ekipe u borbi za prolaz dalje

Odbrojavamo dan po dan do Mundijala, a u narednim danima predstavićemo sve reprezentacije na ovom prvenstvu.

Foto: sportsgamblingpodcast.com

Prvo krećemo od grupe A u kojoj se nalaze Rusija, Egipat, Urugvaj i Saudijska Arabija i prema mnogima prve tri ekipe će se boriti za prolaz dalje.

Rusija: Po prvi put domaćin Svjetskog prvenstva i to će najveća šansa da naprave dobar rezultat još od polufinala Evropskog prvenstva 2008. godine. Trenutno se nalaze na 66. mjestu FIFA rang liste, a naravno kao domaćin nisu morali igrati kvalifikacije. Uključujući nastupe Sovjetskog saveza, ovo im je jedanaesto učešće na šampionatu, a najbolji su bili 1966. godine kada su stigli do polufinala. Glavna zvijezda im je golma Igor Akinfeev, koji ima preko 100 utakmica za nacionalni tim. Zvanični slogan ekipe je „Igrajte sa otvorenim srcima“.

Egipat: „Faraoni“  su se plasirali na Svjetsko prvenstvo prvi put nakon 28 godina i najviše nada polažu u Mohameda Salaha. Problem za ekipu može biti njegova povreda u finalu Lige šampiona, a u narednom periodu će se vidjeti da li Mo biti spreman. Pored učešća u Italiji 1990. godine, na šampionatu su bili još samo 1934. godine i nikada nisu prošli dalje od prve faze. Selektor Hektor Kuper pokušaće da ih odvede korak dalje, a slogan im je ”Kada kažete Faraoni, cijeli svijet ustaje i sluša”.

Urugvaj: Svjetski šampioni iz 1930. i 1950. godine jure po novi dobar rezultat, a prije osam godina u Južnoj Africi stigli su do polufinala. Trenutno su na 17. mjestu FIFA liste, a glavne zvijezde tima su Suarez i Kavani. Zvanični slogan tima je ”Sunce sija u Rusiji, nebo je svjetlo plavo”.

Saudijska Arabija: Ekipa koju su mnogi već otpisali i vide je kao prvu koja će završiti takmičenje u Rusiji. Saudijci zauzimaju 67. mjesto na rang listi, a ovo im je peto učešće. Samo su u Sjedinjenim Američkim Državama prošli grupnu fazu, a Argentinac Pizi pokušaće da ponovi taj uspjeh. Zvanični slogan tima je “Vitezovi pustinje”.