XS
SM
MD
LG

Papac napušta Želju

Saša Papac povlači se iz kluba u delikatnom trenutku, kad su treneri i igrači na odmoru, a sportski direktor, po opisu posla, postaje najzaposlenija osoba.

Željezničar ostaje bez važne poluge u sistemu, budući da je funkcija sportskog direktora od krucijalnog značaja za klub.

Šta je razlog odlaska?

Osoba koja je zadužena da kupuje i prodaje igrače, skautira, slaže igračke kockice, prati omladinsku školu i na koncu ostavlja, smijenjuje i dovodi trenera prvog tima.

Papac praktično ostavlja Željezničar na cjedilu, jer je trenutak vrlo nepovoljan po klub. Bivši reprezentativac nije ni objasnio zbog čega neće da produži ugovor, a zna se da su obje strane davale optimistične signale po pitanju budućnosti.

Ako je ranije obavijestio klub o svojim narednim potezima, pa mu na taj način dao vremena da se pripremi za odlazak, onda mu svaka čast. Ali ako je to učinio naprasno preko noći, ne ostavljajući minimun izgleda za ostanak, onda mu to služi na čast.

Željezničar kreće u reorganizaciju ekipe i u tome će im trebati puno umijeća, strpljenja ali i sreće.

Papac nije napravio nijedan vrhunski potez, što je i očekivano, jer je iza njega faktički samo jedan prijelazni rok, onaj zimski.

Sportskom direktoru se daju minimalno tri prijelazna roka da pokuša napraviti osjetne pomake na selekciji igračkog kadra.

Sada se postavlja pitanje zašto Papac odlazi nedovršena posla? Da li je nezadovoljan podrškom Uprave za neke svoje ideje? Da li je pitanje trenera i vizije tima za narednu sezonu razlog odlaska?

Ovo su pitanja na koje bi odgovore trebao dati ili Papac ili odgovorna osoba iz kluba.

Zimski transferi

Šturo saopćenje o neprodužavanju ugovora, sigurno ne može zadovoljiti navijače Željezničara.

Kada se analizira njegov rad, zimski transferi Adija Mehremića, Stojana Vranješa, Andreja Modića i Kenana Hadžića, nisu promašeni, ali daleko od toga da su kvalitetni. Sad se postavlja pitanje da li je i koliko mogao napraviti u slučaju da je ostao još jednu sezonu.

Odgovor na to pitanje nećemo dobiti.

Saša Papac


Radnik 3 : 3 Široki Brijeg
Željezničar 2 : 1 Sarajevo
Zrinjski 4 : 0 Krupa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 32 21 6 5 69
2 Željezničar 32 19 6 7 63
3 Sarajevo 32 17 5 10 56
4 Široki Brijeg 32 16 8 8 56
5 Radnik 32 12 9 11 45
6 Krupa 32 10 10 12 40