XS
SM
MD
LG

Dodik: Gubitak titule je neuspjeh ali sezona nije bila loša

Iza košarkaša Igokee je još jedna sezona. Igokea je izborila opstanak u ABA ligi, osvojila je Kup Bosne i Hercegovine ali je na kraju ostala bez titule u prvenstvu Bosne i Hercegovine. Takođe, Igokea je po prvi put uspjela da proda igrače i da tako zaradi određene novce.

''Svjesni smo bili i našeg budžeta ali i budžeta drugih timova. Tokom sezone bio je cilj dovesti neke igrače te ih kasnije i prodati. To smo i uspjeli i po prvi put u istoriji klub je zaradio na prodaji igrača. Treneru Bajiću nije bilo lako svako malo ponovo uigravati ekipu radi čestih promjena igrača. Da su svi strani igrači ostali u ekipi borili bi se sigurno za plej of a ovako ni deseto mjesto nije loše. Takođe, imali smo dugova iz prošlih sezona a te dugove smo sanirali prodajom igrača'', rekao je generalni menažer Igokee, Igor Dodik.

U završnici Lige 6, došlo je do promjene na klupi Igokee pa je Dragan Bajić napustio klupu Aleksandrovčana.

''On je cijeli svoj život na neki način u klubu. Prvo je cijelu igračku karijeru proveo u klubu. Kasnije je u nekoliko navrata bio i trener Igokee i vodio je Igokeu do prvog mjesta u ABA ligi u sezoni 2012/13. Međutim, mišljenja su nam se razišla oko mladih igrača i došlo je do promjene na klupi. Mi se nismo razišli u nekom negativnom kontekstu jer je Bajić veliki prijatelj kluba i uvijek ćemo biti tu da mu pomognemo. Zaslužuje strani angažman i to mu želim a možda nekada u budućnosti ponovo dođe na klupu našeg tima'', kaže Dodik.

Igokea je nakon pet godina ostala bez titule u Bosni i Hercegovini. Bolji od Igokee bio je Zrinjski, koji je slavio u finalu sa 3-1. To je svakako neuspjeh za Igokeu, koja je bila glavni favorit za titulu u BiH.

''Jeste neuspjeh što nismo prvaci, međutim, sezona nije toliko tragična radi toga. Dosta smo uradili na promociji kluba jer se za Igokeu čulo sve do Amerike. Prvo je bio tu NBA šampion Rajt a onda je i dolazak Prestona medijski bio dosta ispraćen. Što se tiče samog finala, nismo bili pravi i momci nisu izgledali kao ekipa. Zrinjski je igrao sa više želje i energije i zasluženo su stigli do titule. Međutim, mi bez obzira na poraz od Zrinjskog, igramo ABA ligu a to je najvažnije. Kada smo znali da je igranje ABA lige sigurno, odlučili smo da damo šansu mlađim igračima. Stariji su uvidjeli da više titula i nije toliki imperativ i došlo je do opuštanja. Ja sam to zamjerio momcima na sastancima koje smo imali nakon finala jer sam nezadovoljan što nisu imali dovoljno želje i energije.''

Iako je još rano pričati o narednoj sezoni, neki igrači Igokee imaju ugovor i za narednu sezonu a sa nekima će se voditi razgovor oko produženja saradnje.

''Ugovore za sledeću sezonu imaju juniori Janković, Ilić i Nikolić. Takođe, ugovore imaju Đorđe Milošević, Robert Rikić te kapiten Vuk Radivojević. Njih trojica će sigurno ostati u Igokei. Opcije za produženje saradnje postoje u ugovorima Nikole Jevtovića i Stefana Glogovca. Sa njima kao i sa ostalim momcima ćemo sjesti i popričati pa ćemo vidjeti da li će i naredne sezone braniti boje Igokee. Što se tiče ambicija za narednu sezonu, naši planovi dosta zavise od nekih stvari. Pregovaramo sa nekim domaćim ali i stranim klubovima oko moguće saradnje te će od ishoda tih pregovora zavisiti šta će biti cilj u narednoj sezoni. Opstanak u ABA je svakako prioritet a vidjećemo da li ćemo biti u mogućnosti da se borimo za nešto više od toga'', istakao je Dodik.

Još se ne zna da li će Žarko Milaković ostati trener Igokee i naredne sezone.

''Žarko Milaković radio je sjajan posao sa omladinskim selekcijama kluba. Uzeli smo sa juniorima titulu u BiH prošle godine, bili smo treći u juniorskoj ABA ligi. Takođe, naši juniori su nastupali kao Student-Igokea u prvenstvu Republike Srpske i bili su blizu ulaska u plej of. Tu je naravno i osvojeni Kup Republike Srpske. Do svih tih uspjeha ekipu je vodio Milaković. Prelazak iz juniora u seniore ni treneru nije lak a Milaković nije imao ni vremena da uradi neko čudo. Sa njim ćemo takođe razgovarati u narednim danima i znaće se da li ostaje trener našeg kluba.''

ABA liga je najjače takmićenje u regionu. Ove sezone uvedeni su razni noviteti kao što su ABA 2, Super Kup te juniorska ABA liga. Igokea će od naredne sezone predsjedavati ABA ligom a na dešavanja u ligi osvrnuo se i Dodik.

''Odlučili smo se da i ABA i ABA 2 imaju po 12 klubova jer smo smatrali da ne postoji dovoljno klubova koji bi mogli učestvovati ako bi bilo po 14 klubova. Zato smo i za narednu sezonu odlučili da bude po 12 klubova u ABA i ABA 2 ligi. Kroz domaća prvenstva se sada dolazi do ABA 2 a ABA 2 vodi ka ABA ligi. Klubovi koji igraju ABA su sigurni učesnici iste, sve dok ne budu poslednji u ABA ligi. Ideja sa ABA 2 ligom jeste bila ta da se još neki klubovi razvijaju i unaprijede te da sami uvide koliko su dobri, takmičeći se sa klubovima iz regiona. Takođe, novitet je i juniorska ABA liga. Ove sezone se igralo po turnirskom sistemu a vidjećemo da li je izvodljivo da se i juniorska ABA liga igra baš kao liga. Što se tiče ABA lige pratio sam finalne utakmice i po meni je Budućnost zasluženo uzela titulu. Ja neću da govorim o sudijama jer to nije moj posao ali mogu da kažem da je samo finale dosta naštetilo ligi radi raznih saopštenja Bokana i Čovića. Ali o svemu tome ćemo još raspravljati na skupštini lige'', zaključio je Dodik.


Zrinjski 78 : 75 Igokea
Spars 73 : 71 Široki
Kakanj 85 : 81 Bosna Royal
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Zrinjski 10 7 3 17
2 Igokea 10 7 3 17
3 Bosna Royal 10 5 5 15
4 Spars 10 4 6 14
5 Kakanj 10 4 6 14
6 Široki 10 3 7 13