XS
SM
MD
LG

Barselona - gigant u silaznoj putanji

Sinoć sam gledao prvu utakmicu polufinala Endesa lige između Baskonije i Barse. Baskonija je razbila Barsu i na kraju rutinski slavila. To me nekako navelo da napišem ovaj tekst jer Barsi definitivno ne cvjetaju ruže neko vrijeme.

Barselona je košarkaški gigant. U Španiji su osvojili ukupno 18 titula prvaka a i 24 Kupa Kralja. Dugo im je falio najveći evropski trofej. Evroligu po prvi put su osvojili 2003. godine. Tvorac toga uspjeha bio je Svetislav Kari Pešić. Barsa je te godine imala drim tim. Bodiroga, Jasikevičius, Gregor Fučka, Femerling, Navaro nsoili su Barsu do titule. Međutim i pored ove titule, Barsa nije imala dugo pravi kontinuitet. Njega su stekli imenovanjem Ćavija Paskvala za trenera.

Ćavi Paskval je trener za kojeg imate osjećaj da ima 55-60 godina a čovjek ima samo 45 godina. Počeo je da trenira klubove sa 18 godina i prvi tim kojeg je vodio bila je malo poznata Gava. Kasnije je radio u još nekim klubovima a 2004. preuzeo je Barsinu ''B'' ekipu. Nakon toga, bio je tri godine pomoćni trener, da bi 2008. postao prvi trener Barselone.

Za osam sezona u Barsi, Paskval je osvojio četiri puta Endesa ligu, tri puta osvojio je Kup Kralja i uslovno rečeno samo jednu Evroligu. Tu Evroligu osvojio je 2010. godine. Bio je to onaj sada već čuveni F4 u Parizu, na kojem je učestvovao i beogradski Partizan. Olimpijakos se tada provukao protiv Partizana ali ga je Barsa prilično lako dobila u finalu. Recimo za Barsu su tada igrali Navaro, Jaka Laković, Erazem Lorbek ali i mnogo u tom trenutku kvalitetnih domaćih igrača poput Riki Rubija, Vaskeza, Sade i Grimaua.

Paskval je godinama imao kontinuitet. Ekipa je uglavnom bila sačinjena od domaćih igrača uz tu i tamo nekog stranca. Obično ili je bio neki Slovenac ili su dovodili strance po sistemu ko pokida u Baskoniji. Tako su redom dovodili Mikela, Uertasa a kasnije i Olesona. Naravno i Adam Hanga je stigao iz Baskonije u Barsu ali o njemu kasnije. Sada pričamo o eri za vrijeme Paskvala.

Sve je to izgledalo dobro izuzev što nisu mogli da naprave dobar rezultat u EL. Okej imali su tu titulu ali imali su i onu bruku na F4 u Milanu, kada ih je Real dobio skoro 40 razlike u polufinalu. Nekako premalo je to za veliki klub a ulaganja su bila velika. I sve je to djelovalo dobro dok su dominirali u Endesa ligi. Međutim od sezone 12/13, Real kreće sa svojom dominacijom i uzeli su tri titule u četiri godine. Samo je 2014. prvak bila Barselona. Takođe, Real je preuzeo primat i u Kupu Kralja i sve je to na kraju rezultiralo rastankom sa Paskvalom.

Gdje je pošlo po zlu ? Kada se izgubila osnovica sastavljena na domaćim igračima. Nešto što su godinama imali, vrmenenom su izgubili. Sada faktički da nemate Španca izuzev Klavera i Ribasa koji više provodi vremena po bolnicama nego na terenu. Tu je naravno još i La Bomba Navaro ali odavno je trebao da ne bude na terenu.

No nije dolazak stranaca krenuo odlaskom Ćavija, bilo je dosta stranaca i u njegovim poslednjim sezonama. Dovodio je Doelmana, Vezenkova, Perperoglua, Papanikolaua. Pod košem su se mijenjali razni poput Dorsija, Samuelsa a naravno bilo je i igrača kao što je Arojo koji je u Barsu stigao već kao veteran. Djeluje da su poslednjih sezona pod Paskvalom izgubili identitet. Moguće je da se smanjila i baza kvalitetnih domaćih igrača a moguće je da je došlo i do jačanja drugih klubova. Na kraju krajeva Valensija, Unikaha, Gran Kanarija poslednjih sezona uvijek imaju dobre španske igrače. Naravno, igrači poput Ljulja, Rejesa, Rudija i Čača su nedostižna meta iz ugla Barse jer su u drugom klubu. Sve je to uticalo na ''sušu'' kada su trofeji u pitanju pa je Paskval otišao.

Kao novi trener došao je Barcokas. Čovjek koji je sa Olimpijakosom osvojio Evroligu i sa Lokomotivom iz Kubana igrali F4. Reklo bi se fenomenalna izbor. Međutim, pod Barcokasom ništa fenomenalno nije bilo. Prvo su potpuno promašili sa selekcijom tima. Barcokas je inzistirao na Klaveru i za njega su Valensiji platili dva miliona. Naime, kada je Valensija pustila Klavera u Kuban, postojala je stavka da ako se vraća u drugi tim Endesa lige, taj tim Valensiji plaća ogrone novce. Tako je i bilo i realno nakon dvije sezone od Klavera nisu dobili ništa, ako se gledaju novci koji su u njega uloženi.

Nije samo to promašaj. Ideja Barcokasa je bila da dovede Himkijev bekovski duo Rajs-Koponen. Zaboravio je da je VTB liga liga gdje se mnogo manje igra odbrana za razliku od Endese pa samim tim je ovaj duo teško mogao dobro funkcionisati. Pogotovo nakon peha Koponena i saobraćajne nezgode, radi koje je dobar dio prošle sezone pauzirao. Pokušali su se krpiti pa je stigao Bosanac Renfro, ali Renfro je daleko od nekog ko ima kvalitetu za Barsu.

Treba reći da su i povrede mučile Barsu. Za Koponena smo već govorili ali to nije sve. Ribas se povrijedio u Beogradu protiv Zvezde i propustio je ostatak sezone. Trebao je biti dobro pojačanje, koštao ih je dosta ali kod njega imaju bar opravdanje jer povredu ne možete predvidjeti. Takođe, Navaro i Doelman su svako malo bili povrijeđeni. Pod košem su imali u toj sezoni Dorsija, Dianjea, Lavaia, Faveranija i Tomićća, koji je bio starosjedilac. Izuzev Tomića, od ostalih nisu dobili ništa. Povrede, nesnalaženje u Barsi i luda glava u slučaju Dorsija.

Pošto su u Kupu ostali i bez finala, u Evroligi bili daleko od TOP8, u Španiji su ispali u četvrtfinalu, Barcokas i Barsa su se razišli. Za novog trenera imenovan je Sito Alonso. Dugo godina je radio u Španiji dobar posao sa klubovima a prošle sezone vodio je Baskoniju do TOP8 u EL i tri tijesna poraza od CSKA, te do polufinala Endesa lige i Kupa Kralja.

Bilo je važno sastaviti dobar tim. Ostali su Navaro, Klaver, Tomić, Koponen, Ribas pa čak i Rajs mada to je više bizarna situacija nego ostanak. Čovjek je ostao, prekomandovan bio u ''B'' a dobijao je ogromne novce. Kasnije su ga se riješili. Što se pojačanja tiče, tu su moralo pogoditi. Doveli su Adama Hangu iz Baskonije za 2,5 miliona evra. Međutim, od ponajboljeg defanzivca u ligi i generalno jednog od najboljih igrača u Evropi prošle godine, Hanga je ispao jedan veliki promašaj. Gotovo da nije utakmice dobro odigrao.

Doveden je i Tomas Ertel. Plej koji je kvalitetan ali plej koji ne može da bude plej u ekipi koja puca na najveće stvari. Kad ga krene šut dobar je strijelac, nije neki kreator ali dobro igra pik i uvidi kad mu je saigrač sam. To su njegove asistencije. Ali kad uđe u kontra ritam, a to se desi u svakom bitnom meču, u par navrata ''sahrani'' svoj tim. Pored njega došao je i Kevin Serafan. On i Tomić su trebali činiti veoma snažan centarski tandem ali Serafan se povrijedio i propala je sezona. Dovedeni su još i Moerman i Sanders. Sanders ništa specijalno nije odigrao i bilo je i povreda. Moerman je koristan igrač u rotaciji ali je dojam da ima previše važnu ulogu u Barsi, koju kvalitetom ne zaslužuje

Ova ekipa sa Alonsom je izgledala smiješno. U Evroligi su gubili kući od Žalgirisa, Efesa, na strani su isto doživljavali poraze. No glavni problem je bila liga. Tu su imali neka skandalozna izdanja poput gostovanja Andori i Baskoniji. Nakon gostovanja i ubjedljivog poraza kod Baskonije, Alonso je dobio otkaz.

Za novog trenera imenovan je Svetislav Pešić. To se desilo pred Kup Kralja i znao sam kakav će efekat biti. Pričajući sa ocem pred Kup, rekao sam da se kladim u život da će ih Kari razdrmati i da će uzeti Kup. Tako je i bilo. Neočekivano su dobili Real u finalu i uzeli su trofej. Čak je ta pobjeda mogla biti i rutinska da Ribas i Ertel nisu glupostima vratili Real u igru.

Kari Pešić ih nije mogao odvesti do TOP8 u Evroligi ali je imao dosta značajnih pobjeda, poput one u Pireju. Međutim, u ligi je gurao jako dobro i na kraju je Barsu doveo do trećeg mjesta. U četvrtfinalu su se provukli protiv Andore. Izgubili su prvi meč kući a u druoj utakmici ''visili su kao luster'' ali su nekako dobili meč. Majstoricu na svom terenu dobili su bez većih problema.

U polufinalu igraju sa Baskonijom, koja ima prednost domaćeg terena. Sinoć  su razbili Barsu i slavili rutnski sa 25 razlike. Djeluje da Barsa nema šanse za više od jedne pobjede u ovoj seriji. Šuterski ne mogu parirati Baskoniji, trkački isto tako jer Baskonija ima poletniju ekipu a i dužu rotaciju. Mogu se nadati dobrim stvarima jedino ako ritam meča bude spor ali generalno nemaju neke šanse. Pedro Martinez je sjajan taktičar, ima i sjajan tim i u eventualnom finalu protiv Reala, Baskonija ima itekako šansu da dođe do titule.

Kako god prošla ova serija ali i u eventualnom finalu, pred Barsom je veoma važno ljeto. Prvo moraju riješiti poziciju trenera. Tu im treba kontinuitet a polako se pretvaraju u MZT. Pešić je u godinama i on jeste sada prelazno rešenje ali nije rešenje za budućnos. Pošto se znalo od marta prošle godine da Pedro Martinez napušta Valensiju, prosto mi je nelogično da ga nisu u Barsi doveli. Sad je pravo pitanje koga mogu dovesti. Šaras Jasikevičius jeste opcija ali ako ga CSKA bude htio, mnogo veće pare mu mogu dati što je itekako bitno.

No ko god dođe mora neko vrijeme provesti na klupi Barse. Nije ni Laso u Realu imaju uspjeha mnogo u prve dvije sezone ali zato se strpljenje kasnije isplatilo Madriđanima. Tako mora i Barsa da radi. Potreban je trenerski ali i igrački kontinuitet jer samo sistem rezultat donosi. A što se igračkog kadra tiče, vrijeme je za penziju Navara. Zapravo, već je tri godine tako a on neshvatljivo želi da igra još. Okej želja za loptom i terenom ali valjda i sam vidi da samo odmaže ekipi. Ne može se više na njega računati. Klasa je bio, i sada na momente zablista ali to jednostavno nije dovoljno. Dati mu funkciju u klubu i to je to.

Od ostalih igrača, pitanje je ko uopšte treba da ostane. Od trenutnog rostera po meni samo Ribas i Moerman mogu u budućnosti donositi nešto jer su korisni u rotaciji. Tomića stižu godine ali moež ostati još bar kao bekap centar a neko mjesto u rotaciji može naći i Klaver. Hanga i Ertel su totalni promašaju i pitanje je koliko zaslužuju šansu sledeće sezone. Takođe, pitanje je i koga Barsa može privući od velikih imena. Kada je klub u silaznoj putanji, ma koliko veliki bio, teško može najveće igrače dovesti. Spominje se Kevin Pengos što bi bilo sjajno pjačanje ali sve su to za sada samo spelukalcije.

Ljeto koje je pred nama biće burno u Barseloni. No kakvo god ljeto bude, čini se da uprava mora donijeti ispravne odluke. Više jednostavno nemaju prava na grešku.

Foto: Euroliga