XS
SM
MD
LG

Vule Trivunović komentariše grupu A: Rusi iznenadili, Urugvaj na sreću

Završeno je prvo kolo Grupe A 21. Mondijala u fudbalu u Rusiji, na otvaranju u Moskvi domaćin Rusija je deklasirala Saudijsku Arabiju 5:0, dok je Urugvaj u Jekateribnurgu minimalno sa 1:0 pobijedio Egipat. Ta dva susreta za naš sajt ekskluzivno je komentarisao Vule Trivunović, nekadašnji internacionalac u Rusiji, reprezentativac BiH, danas trener Kozare iz Gradiške, prvoligaša Republike Srpske.
Ovako je Trivunović vidio prva dva susreta na ruskom Mondijalu:
Rusija – Saudijska Arabija 5:0 (2:0)
Niko nije očekivao tako ubjedljivu pobjedu Rusa na čiji račun, pogotovo selektora Čerčeova je, po meni, bilo i previše kritika. Međutim, premijerni meč na Mondijalu je pokazao da domaćin nije za otpisivanje unaprijed. Iako se radi o staroj i iskusnoj ekipi “zbornaja kamanda” ima kvalitet. Moram da kažem da je većina igrača iz reprezentacije igrala protiv mene dok sam bio u Rusiji, a tamo sam otišao 2007. godine, pa vi sada vidite tu vremensku distancu. Možete misliti kakvi su igrači bili Akinfejev, Ignaševič, Žirkov, Semenov… prije jedanaest godina? Bio je, između dvije generacije, veliki vakuum, Rusi nemaju sada igrača poput Aršavina, Semaka, Pavličenka… ali imaju iskustvo i navijam za njih, baš kao i za Srbiju.
Saudijska Arabija je najlošija ekipa u Grupi A i mislim da “pustinjske lisice” nemaju nikakve šanse da se probiju u nokaut fazu. To se vidjelo na prvoj utakmici jako dobro, dok se Rusima sve otvorilo i mogu da izbore plasman u osminu finala. Moje mišljenje je da Rusija neće napraviti rezultat sa Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine kada ih je vodio Gus Hidink, ali će proći u drugu rundu takmičenja. U sljedećem kolu igraju sa Egiptom, po mnogima i bod im je dovoljan za osminu finala, ali vidjećemo, u fudbalu su prognoze nezahvalne.
Egipat – Urugvaj 0:1 (0:0)
Urugvaj je na sreću stigao do gola, presuio je individualni kvalitet spojen u snagu kolektiva. Jedini pogodak je postignut iz prekida, strijelac himenez je iz Atletiko Madrida i tu se krija sva tajna trenutka odluke. Čak trojica igrača Egipta koja su mu krenula u blok nisu stigla da “zatvore” šut, pogodio je malu mrežicu, neodbranjivo! Posljednjih petnaest minuta kapiten Urugvaja Godin je igrao na 25 metara od gola protivnika što govori kolika je bila želja Urugvajaca za pobjedom, Egipat je igrao u bloku i otvarao se po osvojenoj lopti, ali nije uspio da se sačuva od izuzetno kvalitetne reprezentacije iz Južne Amerike.
I prije postignutog gola Urugvaj je imao odličnu šansu kada je iz slobodnog udarca Kavani pogodio stativu, a u nastavku akcije bilo je mnogo sportske nesreće, pa i prije toga šanse Suareza. Urugvaj je zasluženo savladao Egipat i u idućem kolu protiv Saudijske Arabije novom pobjedom može da ovjeri plasman u osminu finala. Egipat je igrao i oslabljen jer mu je najbolji igrač Salah ostaoi na klupi zbog povrede u dresu Liverpula u finalu Lige šampiona protiv Real Madrida što se i te kako osjetilo u igri Afrikanaca koje s klupe predvodi odlični Ektor Kuper. Iako ga mnogi smatraju za trenera gubitnika trofeja i finala on je dobro složio Egipćane, a sama činjenica da su u 35 utakmica pod njegovim vođstvom primili samo 20 golova govori dosta toga, da igraju defanzivnim stilom, taktički, čekajući grešku protivnika.
Na kraju je Trivunović rekao i ovo:
Stadion Lužniki u Moskvi je bio krcat na otvaranju što je i razumljivo, prva je utakmica na šampionatu, plus igrao domaćin, ambijent je bio fantastičan. U Jekaterinburgu smo vidjeli prazne tribine i mislim da će ih na ovom prvenstvu biti na dosta utakmica. Rusija je velika zemlja, upoznao sam je dok sam igrao, teško je navijačima stići iz svojih zemalja da gledaju utakmice, em daleko, em skupo. 
Još je domaćin sve stadione Mondijala stavio u evropski dio Rusije, zamislite da se mora putovati u Vladivodstok ili Habarovsk. Ja sam putovao, let avionom traje devet časova iz Moskve, sedam sati je vremenska razlika, čovjek se izgubi, ne zna ni kad spava ni kada trenira ni kada odmara ili igra utakmicu, ja sam poslije tog puta pitao saigrače koji je dan? Toliko sam se u tome svemu bio izgubio. Dakle, nije lako stići u ogromnu Rusiju! To je geografski velika zemlja na kojoj istovremeno sunce izlazi i zalazi.

Vule Trivunovic