XS
SM
MD
LG

SVIJET JE LOPTA ŠARENA (3): Fudbal nije logika, već čarobna igra

Piše: Tomo MARIĆ

Širok osmijeh Kristijana Ronalda išao je sinoć oko cijele planete, a njegov het-trik protiv Španije ukazuje koliko živimo u zaista u komplikovanom svijetu, u kojem je, opet, toliko toga komplikovano i za običnog čovjeka teško objašnjivo. Biće, ipak, da očevi nisu znali protiv koga to pjevaju njihova djeca!
Ikona navijača Real Madrida, onaj kojem pjevaju pjesme jer proslavlja njihov klub, imenom i prezimenom Kristajno Ronaldo, šta ti isti navijači čine danas kad je doslovno sam njihov idol porazio reprezentaciju “crvene furije”, bez obzira što je utakmica završena 3:3. Nema pameti i znanja, zrelosti i iskustva, koje sve to mogu logično da objasne, izuzev filozofske da fudbal i nije logika, već čarobna igra u kojoj svi uživaju, bez obzira na rasu, naciju, vjeroispovijest…
Brilijantna igra Kristijana Ronalda sve fanove fudbala i u njegovoj rodnoj Portugaliji i u Španiji gdje je stekao svjetsku slavu uvjerila je još jednom da pripadnost klubu i reprezentaciji jeste herojstvo, jer traži veliku žrtvu. Iz tih misli o stvarnom i virtuelnom svijetu, s logikom ili bez nje, valja se okrenuti fudbalu kao igri velikih strasti i istih takvih emocija, koje govore sljedeće: Kristijano Ronaldo je pet puta osvojio Zlatnu loptu kao najbolji igrač Evrope, što će reći i svijeta jer svi najbolji igrači planete i igraju u Evropi, postao je i četvrti fudbaler u istoriji Mondijala koji je na četiri prvenstva uzastopno postigao bar po jedan pogodak, prije njega to su učinili Brazilac Pele i Nijemci Kloze i Zeler; u karijeri je postigao 51. het-trik, a to je ujedno 51. het-trik i na Mondijalima, ništa, dakle, nije plod slučajnosti, već ko zna kada i ko zna gdje davno određeno i zapisano, pa je i Kristijano Ronaldo stigao u galeriju fudbalskih velikana koji su kroz više od jednog vijeka fudbal učinili većim i značajnijim od same igre.
Bilo kako bilo velika fudbalska predstava Portugalija – Španija, ostaće upamćena da je odigrana u čarobnom olimpijskom gradu Sočiju, a Portugalac Kristijano Ronaldo, na privremenom radu u Španiji, sa tri gola, dva čudesna i jedan čudan, dokazao da je velemajstor fudbala; sve drugo ostaje nama kao veliki užitak, ali i dilema koju niko ni ovlaš da objasni – kuda ide ovaj svijet? 
Niko, istina, ne bavi se više s tim ko je bio od političkih zvaničnika na otvaranju Svjetskog prvenstva u Rusiji, samo jedan dan trajala je rasprava kome je i zašto Robi Vilijams namijenio srednji prst, niko i ne spominje političke zvaničnike sa zapada koji su, tobož, ignorisali igre u Rusiji, zbog, tobož (?!), uvedenih sankcija najvećoj zemlji na planeti. 
E, moj, uzavreli svijete!?
Sve što radimo, ili šta činimo, to i jesmo, zar ne?!

Kristijano Ronaldo