XS
SM
MD
LG

U OKK Slavija polovično zadovoljni sezonom iza kluba

 

 

Omladinski košarkaški klub Slavija nastupom na polufinalnom turniru prvenstva BiH za juniore okončao je još jednu košarkašku sezonu.

Malo odmora, pa novi izazovi. Nemaju puno vremena u Slaviji da se odmore jer ih preko ljeta očekuje mnogo posla, ali prije toga, u razgovoru sa trenerom Stefanom Stanićem, smo rezimirali sezonu ''Sokolova''.

Stefan Stanić je tokom sezone bio pomoćnik Goranu Šehovcu u seniorskom i omladinskom pogonu, a onda je poslije rastanka Šehovca i kluba on ostao kao glavni trener juniorske ekipe koja je nastupala na završnici prvenstva BiH.

U razgovoru za naš portal Stanić kaže da su u klubu polovično zadovoljni sezonom. Seniorska je protekla neočekivano loše, dok su omladinske kategorije bile odlične.

- Pa mi smo na početku sezone ušli sa ciljem da budemo u nekoj sredini tabele Prve lige Republike Srpske. Imali smo mladu ekipu, sa tek ponekim nešto starijim igračem i imali smo jednog od najboljih trenera u Bosni i Hercegovini. Znate, kada imate takvog trenera u svom klubu malo je ispod renomea da se očekuje samo opstanak. Tako smo i mi vjerovali u neku sredinu tabele, ali tokom sezone stvari se nisu odvijali onako kako smo očekivali. Na kraju došlo je do razlaza sa trenerom, pa sam ja preuzeo mjesto glavnog trenera u juniorskoj ekipi, rekao je za naš portal Stefan Stanić, a onda se osvrnuo na kadete i juniore.

 

 

- Goran Šehovac je odradio stvarno dobar posao u ove dvije selekcije. Obje su igrale završnicu prvenstva Republike Srpske, juniori i završnicu prvenstva BiH, tako da je to stvarno uspjeh za naš klub. Ja sam već rekao da to nije iznenađenje već plod dugogodišnjeg rada i zajedništva ove ekipe. Time smo pokazali da smo nekako centar ove regije što se tiče omladinske košarke, i da je naš pravac kretanja u radu kluba ispravan.

Najveći problem klubu predstavljaju finansije. Praktično, cjelokupne finansije spale su na dva imena, a to je premalo.

- Veliku zahvalnost dugujemo Opštini Istočno Novo Sarajevo i načelniku Ljubiši Ćosiću. To nam je izvor većeg dijela finansija. Osim toga imamo Zona Telekomunikacije za sponzora koji nam obezbjede svu opremu tokom sezone. Kucali smo na mnoga vrata, ali niko nije nailazio na razumjevanje. Imamo vjerovatno najmanji budžet u čitavoj ligi. Kada bismo imali na raspolaganju nešto veća sredstva po sezoni  da možemo da nadogradimo ovu mladu ekipu sa još nekim pojačanjima, gotovo sam siguran da bismo bili u gornjem dijelu tabele. Ovako, nismo u mogućnosti. Ono što ipak raduje jeste da je klub na zdravim nogama, nemamo dugovanja, uspjeli smo da napravimo svoju teretanu, tako da osnova kluba postoji, samo smo sada došli u fazu kada je sve to potrebno nadograditi.

Stanić dodaje da je klub već poslao dopis Košarkaškom savezu Republike Srpske da nastupaju u Prvoj ligi Republike Srpske i naredne godine, iako su po tabeli ispali u niži rang.

- Košarkaški Savez Republike Srpske je u svom pravilniku ostavio mogućnost da ukoliko neki klubovi svojim radom i doprinosu košarci smatraju da zaslužuju mjesto u Prvoj ligi Republike Srpske mogu poslati dopis u Savez koji će otići na razmatranje. Mi smo to uradili i sada se nadamo pozitivnom odgovoru. Zaista bismo voljeli igrati ponovo Prvu ligu Republike Srpske. Ova mlada ekipa to zaslužuje. Pogotovo, jer će ovo biti izuzetno jaka liga iduće godine, i biće to pravo iskustvo za naše mlade igrače.

 

 

Da je klubu izuzetno stalo do omasovljenja košarke pokazuju i aktivnosti kluba u samoj opštini.

- Mi smo u želji da djeci približimo košarku i zainteresujemo za ovaj sport vrtiću ''Patrijarh Pavle'' u našoj opštini donirali koš koji će biti u dvorištu ove ustanove. Istovremeno, kao i prethodne dvije godine organizovaćemo turnir u uličnom basketu 3x3 u parku ''Gavrilo Princip''. Prethodne dvije godine se to pokazalo kao pun pogodak, dolazile su dobre ekipe, tribine su bile pune, tako da se nadamo da će to biti i ove godine.

Ljeto će biti radno. Mlađe kategorije tokom ljeta praktično i ne prestaju sa radom, a u julu će mlađe kategorije ići na pripreme u Srbiju.

- Mi nastavljamo sa radom. Nećemo pauzirati mnogo. Kadeti i juniori se spremaju za omladinske lige. Cilj nam je ponovo igrati samu završnicu kao i ove godine, dok je u onim najmlađim kategorijama cilj omasovljavanje, te da probamo postići što bolje rezultate. 

Košarkaški klub Slavija će uskoro imati sastanak na kojem će se prezentirati novi ciljevi za iduću sezonu, te će u skladu sa tim biti priče o novom treneru kluba, kao i igračkom kadru, a to će u mnogome zavisiti i od odluke Saveza da li će OKK Slavija nastupati iduće godine u Prvoj ligi Republike Srpske.

 


22 .kolo Prva liga RS
Borac 70 : 87 Leotar
Varda HE 88 : 89 Bratunac
Princip 90 : 59 Rogatica
Prijedor 91 : 83 Sokolac
Student -Igokea 68 : 67 Slavija 1996
Rudar 2015 93 : 89 Sutjeska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Leotar 22 21 1 43
2 Sokolac 22 18 4 40
3 Borac 22 17 5 39
4 Bratunac 22 14 8 36
5 Student -Igokea 22 13 9 35
6 Varda HE 22 10 12 32
7 Sutjeska 22 10 12 32
8 Princip 22 8 14 30
9 Rudar 2015 22 8 14 30
10 Prijedor 22 7 15 29
11 Slavija 1996 22 6 16 28
12 Rogatica 22 0 22 22