XS
SM
MD
LG

IZ MOG UGLA: Kakva “dražava” takva i “državna televizija”

Piše: Tomo MARIĆ

Javni emiteri u regionu, Srbije i Hrvatske, odnosno RTS i HRT, spriječeni su, uz posredstvo Regulatorne agencije za medije, da emituju prenose utakmica sa Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji tako da su ljubitelji fudbala u Republici Srpskoj, i ne samo oni, prinuđeni da gledaju i slušaju prenose i komentare “državne televizije” BHT, koja je tako sebi obezbijedila ekskluzivnost na ovom prostoru.
Razlika između RTS-a i HRT-a u odnosu na BHT je i u tome što Srbi i Hrvati utakmice komentarišu sa lica mjesta, dok prenosi “državne televizije” BiH prate se i komentarišu iz sarajevskog studija.
Uoči utakmice Rusija – Egipat, u studiju BHT u Sarajevu, u najavi tog susreta, gost je bio profesor Mensur Dogan, intsruktior i predavač u Centru za edukaciju Fudbalskog saveza BiH, koji je svojim čudnim, da ne kažem neumjesnim, komentarima pokušavao da “uveseljava” gledaoce kraj TV ekrana. Rečeni Dogan, uz ironičan osmijeh, naglašavao je da se na utakmici Rusija – Egipat, bez obzira na odličnu igru i sjajan rezultat Rusa protiv Saudijske Arabije, može dogoditi svašta, jer “Rusi piju votku kao vodu”, a “pivo nije alkohol nego hrana”, te da je cijeli ruski narod “sklon alkoholizmu” i sve u tom stilu. Svojevrsna parada neukusa i licemjerja od čovjeka koji obavlja ulogu pedagoga! Ni sagovornik Igor Janković, ni voditelj Ognjen Dujković u studiju, valjda i sami zatečeni, nisu ga nijednom rečju upozorili da je neprimjerno tako govoriti!
Koliko cijeli svijet zna, valjda se u to mogao uvjeriti i na samom otvaranju Mondijala, ova svetkovina se odsvija  u vremenu kada se, na cijeloj planeti, “zvecka” najmoćnijim oružjem.
Najmanje je važno da je sve ono što će doći kasnije, sjajna igra “zbornaje komande” i pobjeda od 3:1, te da su “baćuške” u dvije utakmice postigle osam golova i da su prva reprezentacija koja je ostvarila plasman u drugi krug takmičenja, ostao je gorak ukus licemjerja i zluradosti. Pogotovo što je pominjani profesor Mensur Dogan po svom zvanju, pozvan da širi ljubav i uvažavanje, poštovanje i respekt.
Ni nakon nepuna 24 časa BHT, poslije onakvog istupa Mensura Dogana, nije se oglasio, a morao je; ili će, ipak, biti – kakva “država”, takva i “državna televizija”, takav i “državni činovnik“.
O fudbalu, u vreme Mondijala, dok se ljudi svih rasa, narodnosti i vjeroispovijesti, uz pjesmu i osmijeh, i raduju i tuguju, zavisi kako prolaze njihovi ljubimci, treba pisati i govoriti s poštovanjem i ljubavlju, jer je riječ o planetarnom prazniku.
Ali!
Pisao je najumniji i najrazumniji među nama, Nobelovac Ivo Andrić, a vrijeme i događaji dali su mu za pravo: “tamo gdje prestaje logika i razum, nastaje Bosna i Hercegovina!”
Biće baš!?

Mensur Dogan