XS
SM
MD
LG
20.06.2018 Administrator DC

Završena Liga prijateljstva

U Šekovićima završena Liga prijateljstva 2018 za dječake i djevojčice 2004. godište i mlađe

Protekle subote, 16.06.2018. godine odigravanjem utakmica za medalje završena je košarkaška Liga prijateljstva 2018 za dječake i djevojčice 2004. godište i mlađe.

U prethodnih 4 vikenda ekipe su se izborile, u dvokružnom ligaškom sistemu takmičenja, za pozicije sa kojih su startovali u borbama za medalje. Za treće mjesto i bronzane medalje su se borili OKK Rudar 2015 Ugljevik i KK Feniks Basket Bijeljina dok su se za šampionski naslov nadmeteli dječaci i djevojčice iz OKK Olimp Šekovići i KK Lavovi Brčko.

Najprije su bronzane medalje osvojile djevojčice iz Ugljevika. One su u utakmici za treće mjesto savladale djevojčice iz KK Feniks Basket rezultatom 48 : 37.

Isti ishod je imala i utakmica dječaka ova dva kluba.  OKK Rudar 2015 – KK Feniks Basket 46 : 31 je rezultat utakmice u kojoj su košarkaši iz Ugljevika osvojili treće mjesto i bronzane medalje.

Prije finalnih utakmica održana su i takmičenja u šutiranju za tri poena. Učešće su uzela po dva šutera iz svake ekipe. Najbolja dva šutera iz prve serije su šutirali finalnu seriju i tako smo dobili pobjednike. To je u konkurenciji djevojčica Tanja Ristić iz OKK Rudar 2015 Ugljevik, a u konkurenciji dječaka Vuk Jovanović iz KK Lavovi Brčko.

Uzbudljivo takmičenje u šutiranju je bila odlična uvertira za uzbudljive finalne utakmice.
Uzbuđenje u finalnoj utakmici djevojčica po pitanju rezultata i konačnog pobjednika skoro da nije postojalo jer je ekipa KK Lavovi i u ovoj utakmici briljirala i Ligu prijateljstva završila bez poraza. Uzbuđenju u ovoj utakmici doprinjela je Jelena Blagić iz OKK Rudar 2015, koja je u utakmici za treće mjesto ubacila 27 poena in a listi strijelaca prestigla Milicu Đokić. U finalnoj utakmici Milicin zadatak je bio da ubaci više od 12 poena kako bi zadržala prvo mjesto na listi strijelaca. Milica je u finalnoj utakmici uspjela da ubaci 19 poena i osim što je svoje “Lavice” dovela do zlatne medalje, za sebe je na ovaj način obezbjedila naslov najboljeg strijelca i najkorisnijeg (MVP) igrača u konkurenciji djevojčica. Konačan rezultat finalne utakmice u konkurencij djevojčica je bio KK Lavovi : OKK Olimp 45:18. 

Finalna utakmica dječaka između domaćeg OKK Olimp iz Šekovića i KK Lavovi iz Brčkog je pokazala svu ljepotu i draž košarke i s razlogom napunila dvoranu u Šekovićima. Prvo poluvrijeme utakmice je igrano koš-za-koš pa je tako i završeno rezultatom 21:20. U treću četvrtinu domaćini uz veliku podršku navijača prave značajniju prednost i treću četvrtinu završavaju sa 39 : 30. Pauza prije četvrte četvrtine više je prijala gostima iz Brčkog koji u posljednjem period igre dodaju gas i ponovo utakmicu dovode u egal. Na minut prije kraja Lavovi preuzimaju vođstvo 42:44. Posljednji minut je bio kao u najuzbudljivijim dramama. Koncentracija igrača obje ekipe, ali i sudija,  je popustila pa su se greške svih aktera ovog uzbudljivog finala smjenjivale. Tome je doprinijela odlična igra u odbrani obje ekipe. Na kraju su domaćini ipak bili spretniji i sretniji i sa linije slobodnih bacanja izborili pobjedu. OKK Olimp je tako u muškoj konkurenciji pobjedom od 45:44 nad KK Lavovi Brčko, osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju Lige prijateljstva 2018. 

Odličnom igrom tokom cijelog turnira i velikom efikasnošću Bojan Vidaković iz OKK Olimp je više nego zasluženo izborio trofeje za najboljeg strijelca i za najkorisnijeg igrača lige (MVP).

Na kraju takmičenja proglašene su i najbolje petorke i to:

U konkurenciji dječaka:

Bojan Vidaković, OKK Olimp Šekovići

Vuk Jovanović, KK Lavovi Brčko

Ivan Lulić, OKK Olimp Šekovići

Danijel Nedić, KK Lavovi Brčko 

Nemanja Rikić, OKK Rudar 2015 Ugljevik

U konkurenciji djevojčica:

Milica Đokić, KK Lavovi Brčko

Jelena Blagić, OKK Rudar 2015 Ugljevik

Tamara Šaremac, KK Lavovi Brčko

Danka Vukajlović, OKK Olimp Šekovići

Ranka Ristić, KK Feniks Basket Bijeljina

Konačan plasman Lige prijateljstva 2018 U14 je:
Dječaci :

OKK Olimp Šekovići

KK Lavovi Brčko

OKK Rudar 2015 Ugljevik

KK Feniks Basket Bijeljina

Djevojčice :

KK Lavovi Brčko

OKK Olimp Šekovići

OKK Rudar 2015 Ugljevik

KK Feniks Basket Bijeljina

Svi učesnici su jednoglasni u ocjeni da je Liga prijateljstva 2018 pun pogodak i da ovo takmičenje treba i dalje organizovati kako za ovu i za druge kategorije mladih košarkaša. Liga je pokazala da uz dobru volju i ljubav prema košarci i druženju ovakva takmičenja nije teško organizovati. 
Preko 120 mladih košarkaša je sa ovog takmičenja sigurno odnijelo lijepe uspomene i nova prijateljstva. Jedni su bili više, a drugi manje uspješni ali sigurno su svi dodatno motivisani da se košarkom bave još ozbiljnije i još predanije treniraju. Rezultate tog rada očekujemo u nekom novom izdanju Lige prijateljstva.