XS
SM
MD
LG

Biljana lepota bodibildinga

MODRIČA – Mnogi Modričani su potrošili mladost, a da nisu svoj talenat otkrili na vreme i pretočili ga u uspeh. Pored mnoštva sportova u ovom delu Republike Srpske, sada i bodibilding uzima maha. Majka dvoje male dece, Biljana Jovanović, uz podršku supruga Aleksandra, te trenera Dragana Paunovića počela je da pomera granice. Već se okušala na važnim domaćim i međunarodnim nastupima i poručuje – osvojiću svet!

Bodibilding, za neupućene, je plasnki i trajni proces hipertrofije, definicije mišićnog sistema i telesne simetrije. Opet je sve krenulo po uzoru na stare Grke još u 19.veku. Međutim, u primeru Biljane Jovanović ovo nije samo sport i veština za mišićav izgled tela nego i ljubav, strast, opredeljenje. Bodibilding i Biljana – kako i zašto?

– U ovaj malo neobičan sport za naš grad ušla sam pre godinu dana kada se moj suprug Aleksandar pripremao za prolećnu sezonu i obišao sva takmičenja u regionu na kojim je ostvario vidne rezultate od kojih je najvažniji taj da je vicešampion Balkana. Posle njegove sezone odlučili smo da mene spremamo za ovogodišnju sezonu, uz pomoć poznatog pro – bodibildera Dragana Paunovića. Kasnije je sve krenulo svojim tokom – govori Biljana Jovanović.

Verovatno je mnogo truda, rada, zalaganja, odricanja i sve uz posebnu ishranu.

– Kao za sve druge sportove, tako je i ovde neophodan pravilan režim ishrane.Bitan je pravilan unos ugljenohidrata, proteina i masti. Veoma je bitno da se odradi dobra dehidracija tela, da se oslobodimo vode, da su naglašene mišićne konstrukcije – nabraja ova takmičarka.

Za ovaj deo Republike Srpske bodibilding je nešto novo.

– On nije kao ostali sportovi koji su zastupljeni u Modriči. Tu, pre svega, mislim na fudbal, odbojku, košarku. Bodibilding je nešto novo. Postao je in u svetu. Mi smo s tim počeli kada smo suprug i ja otvorili svoj fitnes klub na stadionu ’dr Milan Jelić’. Zadovoljni smo radom fitnesa, ali i svojim ličnim rezultatima – dodala je.

Kada su uspesi u pitanju, 2018.godina teče kao iz snova.


– Ova sezona bila je dosta uspešna. Prvi put sam izlazila na pozornicu. Osvojila sam prvo mesto u Kupu Srbije u Bačkoj Topoli. Zatim, bila sam treće mesto na Srbija openu u Novom Pazaru. No, veliki uspeh sam postigla u BiH, u Bihaću, gde sam bila vicešampion. Postoji jedno veliko iskustvo, pored svega, a to je bio Diamond kup, svetsko takmičenje u Čačku, gde sam bila peta. Zadovoljna sam svojom prvom sezonom, ali sve je bilo lakše uz podršku mojih mališana, Lazara i Anastasije – rekla je Biljana Jovanović.

Na putu do cilja na usluzi joj se našao suprug Aleksandar. Zadovoljstvo je prisutno ostvarenim, ali tek dolazi vreme kada će to zadovoljstvo biti potpuno.

– Potrudili smo se da ovaj sport u Modriči dovedemo na određeni nivo. Biljana je majka dvoje male dece i jako teško se pripremala za ovaj prezahtevni sport koji traži mnogo odricanja. Ovde je mnogo mladih koji lepo izgledaju. I supruga i ja smo licencirani treneri, pa sve više Modričana dolazi, izbegavaju roštilj, žele što lepše da izgledaju pred odlazak na more – kaže Aleksandar Jovanović.

Dakle, sve više mladih okreće se ka zdravom životu.

– Svaki dan zovu nas mladi i pitaju za savete kada piti tečnost, vodu, kada jesti. Ovde je zastupljen loptaški sport, ali sve više je onih koji se okreću ka bodibildingu. Svi treba da izgledamo lepo, da držimo do sebe. Zdrava konkurencija nikom ne smeta – dodao je Aleksandar.

U ovoj priči, Biljana je na prvom mestu. Slede nove obaveze.

– Planiram se nastaviti pripremati za nastupe na jesen. Samo da bude zdravlja, videćemo šta će biti. Odlučna sam, a to je najvažnije. I da imam podršku svoje porodice – zaključila je naša sagovornica.

Bodibilding ili „izgradnja tela“ je nešto što se primenjuje u rekreativne svrhe, u svrhu oblikovanja tela ili kao aktivno takmičenje.

Biljana Jovanović sve to je spojila u jedno – u način da se uspe!