XS
SM
MD
LG

Evropsko prvenstvo u džudu za kadete počinje danas u Sarajevu

Evropsko prvenstvo u džudu počinje danas u Sarajevu. Olimpijska dvorana "Huan Antonio Samaran" u naredna četiri dana bit će mjesto gdje će se najperspektivniji mladi džudisti boriti za titulu najboljih na Starom kontinentu.

Predvođeni Dejanom Ćupom i Hadisom Ramićem na EP-u Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ukupno 20 takmičara, po deset u muškoj i ženskoj konkurenciji.

U prvom kolu kategorije do 50 kilograma Filip Burić će za protivnika ima Jermenca Jurija Israeliana. Nikola Moravac je u konkurenciji džudista do 55 kilograma takođe raditi protiv Jermenca  Stjopija Darbinjana, dok će Igor Đurica u katerogiji do 60 kilograma za protivnika imati Turčina Enesa Ukjsala.

Darijan Faletar (-66 kg), koji je slobodan u prvom kolu, u narednoj rundi će se boriti protiv irskog predstavnika Enthonija Vanukeviča, a prvi rival Ivana Jozeljić (-73 kg) bit će Italijan Đovanni Zaraka.

Francuz Arno  Aregba bit će prva prepeka za Davida Čečuru u katerogiji do 81 kilograma, dok će Srđan Ajvaz u konkurenciji do 90 kilograma "raditi" protiv Vincea Klijsena iz Holandije. Igor Vračar (+90 kg) će se u prvom kolu EP-a boriti protiv Belgijanca Ivesa Nada.

Gordana Ilić (-48 kg) će za protivnicu imati Rou Gjertijas iz Mađarske.

U kategoriji do 52 kilograma Mia Petrović će plasman u naredni krug tražiti protiv Turkine Ede Karademir, dok će Ana Marija Franjić u istoj kategoriji za protivnicu imati Italijanku Veroniku Toniolo.

U prvom kolu kategorije do 57 kilograma  Maja Bjelica neće imati lagan zadatak protiv Ruskinje Iane Zilkine, dok će protivnica Eme Brkanić biti Austrijanka Lisa Grabner.

U konkurenciji džudistkinja do 63 kilograma Josipa Brvenik će "raditi" protiv Emily Kuper iz Velike Britanije, a Džana Kovačević protiv Mađarice Sofi Ozbas.

Portugalka Andreja Serao bit će prva prepreka za Anđelu Jurić u kategoriji do 70 kilograma. U konkurenciji preko 70 kilograma Vesna Vukoja će se boriti protiv Ukrajinke Ruslane Bulavine, dok će protivnica Hane Piralić biti Alina Pastalouskaja iz Bjelorusije.

Takmičenje prvog dana Evropskog prvenstva na kojem učestvuju 42 zemlje počinje u 10 sati, dok je finalni blok borbi na programu nakon ceremonije svečanog otvaranja koja je zakazana za 16 sati.