XS
SM
MD
LG

Modriča cilja vrh tabele

 

MODRIČA – Fudbal i pravo su mu strast i zanimanje. Nekada je bio poznati sportista, a danas ga uspesi „guraju“ u sam vrh uspešnih sportskih radnika. I dok planetarna smotra fudbala donosi suze i radost, tako je sve u životu, Petar Jelić radi punom parom. Jer, Modriča Alfa vratila se pre dve nedelje u Prvu ligu Republike Srpske, a još je daleko do konačnog cilja. Nije lako biti predsednik nekadašnjeg šampiona i osvajača Kupa BiH.

„Došao sam u septembru 2013.godine kada je klub opteretio dug od oko 800.000 maraka. Bio je poslednji na tabeli Prve lige RS sa igračkim kadrom koji ne bi mogao sačuvati opstanak ni u drugoligaškom društvu. Otežavajuća okolnost bilo je to da je prelazni rok bio završen, pa smo sa takvom ekipom morali završiti polusezonu. U nastavku, u drugom delu sezone, uz nekoliko pojačanja u 13 utakmica osvojili smo 22 boda, podelili smo drugo mesto na tabeli za taj period. Međutim, zbog zaostatka u prvom delu sezone mi smo morali da se preselimo u rang niže“, prelazi Petar Jelić preko nedavne klupske prošlosti.

Velika je razlika između onog juče i ovog danas. Nešto se, ipak, menja i pokreće.

„Situacija u klubu pre godinu ili dve dana bila je slična. Sada je to daleko bolje, naprednije. Dakle, poenta je u politici kluba koja je bila da se stagnira i u 2.ligi, a da se dugovi umanjuju i eliminišu. Lako je zaključiti, išli smo na opstanak kluba na uštrb rezultata debele četiri godine. Međutim, ne može i jare i pare, kako kaže stara izreka“, dodaje Jelić.

U sportu je dragoceno gledati u budućnost...

„Klub je danas stabilan. U novoj sezoni biće zapažen prvoligaš. Po trenutnom kvalitetu, borićemo se za gornji deo tabele. Moramo akcenat  staviti na rad omladinske škole, sa što većim brojem dece. Za godinu ili dve ne očekujem preveliku razliku, ali se nadam konstantnom napretku. Razlika će se osetiti oko 2022.godine kada budemo obeležavali vek postojanja kluba. Do tada očekujem da oko 95% dugova bude eliminisano, odnosno da se određeni reprogrami otplate i dođu do kraja. Tako ćemo biti oslobođeni svih stega, pa ćemo i finansijski prodisati, te ćemo imati više prostora da se usmerimo ka Premijer ligi BiH“, detaljiše Petar Jelić.

Ne zavise samo uspesi od sopstvenih mogućnosti. Sve prisutniji su udari iz jednog dela Fudbalskog saveza Republike Srpske, razni disciplinski postupci, pozamašne kazne.

„Nisu to poslednji udari. Nama je tako od izbora u FSRS, od 2016.godine. Dakle, to za nas nije ništa novo. Smetamo jer smo primer kako treba. Međutim, ne razumem kako je Savezu i pojedincima u njemu u interesu da nekome ubiju volju za fudbalom. Logično bi bilo da daju podršku kako bi se nastavilo sa dobrom i zdravom pričom“, bez dlake na jeziku je Jelić.

Na svetlijoj strani modričke i fudbalske svakodnevice u Srpskoj su ljudi. Ništa bez njih.

Glavna podrška u egzistiranju kluba su opština Modriča, preduzeće Alfa, direktor kluba Dragan Stević i, eto, ja. Mada, ne volim sebe isticati. Dakle, budžet kluba zavisi od sredstava Opštine Modriča, generalnog sponzora i koliko izvadimo iz sopstvenih džepova. Sada su uz nas i Elektroprivreda, pa Elektrokrajina, nešto privatnih preduzeća, nešto državnih. I svima smo zahvalni“, poručio je predsednik Modriče Alfa.

Imenovan je novi trener, angažuju se igrači. Radno je ovog leta u Modriči.

„Da, Bojan Magazin je naš novi trener. Lep broj sezona igrao je kod nas, znamo ga u dušu i mislim da je za nas on sada najbolje rešenje. Koliko će tu ostati, to zavisi od njega i rezultata. Većina igrača su ostali, angažovali smo još jedan broj njih za koje očekujemo da budu pojačanja. Imamo još rešiti pitanje klasičnog špic igrača, pa će to biti priča koja će imati smisla“, dodao je Jelić.

Rusija je tema svih fudbalskih priča u poslednjih nekoliko dana. Petar Jelić solidno poznaje tamošnje sportske prilike, nastupao je u toj velikoj i za mnoge dragoj zemlji. Prati se prvenstvo sveta sa posebnom pažnjom.

„Pratim, naravno. Mogu reći da sam 95 % utakmica odgledao od početka do kraja. Primera radi, Hrvati su sve oduševili. Ima iznenađenja, mnogo više negativnih. Žao mi je Maroka koji je odigrao bogovski dve utakmice. Međutim, verovao sam da će Srbija imati bolji učinak. Tu je odlučio i strani faktor, nešto što nema veze sa fudbalom. Javnost zna na šta mislim. Mladen Krstajić je bio moj prijatelj i ostaće. Uz njega sam i u dobru i onda kada se očekuje više. Ipak, učinjena je Srbiji nepravda. Valja ići dalje. Mislim da su Kristijano Ronaldo i Luka Modrić pokazali do sada i najviše na ovoj smotri svetskog fudbala“, analizira Petar Jelić.

Praznični intervju, jer u njegovoj Modriči je Vidovdan - Dan opštine. Za njega je to poseban dan koji budi emocije. Prvo i najviše opštinsko priznanje pre 13 godina uručeno je njegovom ocu, velikom stvaraocu, državniku, privredniku i eminentnom sportskom radniku, dr Milanu Jeliću. Dve godine kasnije, Petrov otac je zaplovio svojim morima.

„Sećam se koliko mu je značilo to priznanje. Bilo je jedno od najdražih od toliko njih iz zemlje i sveta i iz različitih oblasti stvaralaštva. Sudbina je htela da se sve tako odigra. Uvek ću biti ponosan na svog oca i drago mi je da ljudi i danas pamte sva njegova dela, a čovek se meri po učinjenom. Želim da mojim Modričanima čestitam Dan opštine. Da celoj Republici Srpskoj čestitam Vidovdan. To je poseban dan za Srpsku , a slava svima i veliko hvala koji dadoše živote za slobodu naših prostora. Sloboda je život“, zaključio je svoju besedu Petar Jelić, predsednik Modriče Alfa.

On sve pamti, svakog poštuje, svima dobro želi, a svoje i najviše voli.

Život ,baš, ne ume da greši...

Petar Jelić


Alfa Modriča 2 : 2 Vranjak
Ozren 4 : 3 Mladost
Sloga(S) 7 : 1 Željezničar
Ljubić 1 : 1 BSK
Jedinstvo 1 : 0 Dubrave
Sloboda 2 : 1 Sloga(T)
Laktaši 0 : 0 Proleter
Borac 2 : 0 Omarska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Alfa Modriča 30 24 4 2 76
2 Mladost 30 19 7 4 64
3 Jedinstvo 30 18 5 7 59
4 Dubrave 30 17 6 7 57
5 Laktaši 30 16 5 9 53
6 Sloboda 30 13 2 15 41
7 Proleter 30 10 9 11 39
8 Omarska 30 11 6 13 39
9 Ljubić 30 10 8 12 38
10 Sloga(T) (-1) 30 11 4 15 36
11 Borac 30 11 3 16 36
12 Sloga(S) 30 10 4 16 34
13 Vranjak 30 10 4 16 34
14 Ozren 30 10 4 16 34
15 BSK 30 8 7 15 31
16 Željezničar 30 2 2 26 8