XS
SM
MD
LG

Kada igrači sastavljaju tim, neuspjeh je zagarantovan

Navikli smo da razne peripetije prate selekcije sa naših prostora. Međutim, nismo jedini gdje se razne stvarii dešavaju. Nije Balkan jedino mjesto gdje selektor i ne sastavlja tim, uvijek. Dešava se to i mnogo većim od nas. Ishod ? On je uvijek katastrofalan.

Argentina je nacija zaluđena fudbalom. Kada su 2002. ispali u grupi, to je bila nacionalna tragedija. Zbog navijača, su uvijek svima bili veoma zanimljivi. Toliko strastveno doživljavaju svaki detalj i uvijek su uz svoj tim, ma kako loše na terenu izgledali.. I sam sam ih lično uvijek poštovao. Batistuta je jedan od prvih  ''Gaučosa'' koje sam zagotivio, a kasnije i neki drugi momci su dolazili.

Uvijek su izgledali arogantno ali su i igrali lijepo. Sa pojavom Mesija ponadali su se svi da će on odvesti Argentinu do neke titule, ali na kraju izgleda da od toga neće biti ništa. Prije četiri godine su igrali finale, ali su Nijemci bili bolji. Na Mundijal u Rusiji su se jedva plasirali, jedva su prošli i grupu, a na kraju su ih izbacili Francuzi u osmini finala.

Premalo je to za jednu Argentinu. Gdje je nastao problem ? Problema ima mnogo. Arogancija, beskičmenjak od selektora, igrači sastavljaju tim, sve je to dio ove Argentine. Sampauli je dobar trener, ali je dokazao da nema dovoljno autoriteta. Teško je arogantnoj gomili nametnuti autoritet, ali ako je jedna od prvih izjava trenera da će neki igrač biti važniji od njega, onda to ne sluti na dobro. On je to rekao za Mesija. 

Sam Mesi je prvenstvo završio sa golom i dvije asistencije. Protiv Islanda je promašio penal, protiv Hrvata je bio nevidljiv i opet nije uspio povući reprezentaciju. Međutim, nekim potezima van terena Mesi je još više unazadio Argentinu. Nije jedini išao na timski roštilj pred prvenstvo, izjavljivao je da on i Dibala ne mogu zajedno igrati, najveći razlog je što nije pozvan Ikardi i tako dalje i tako dalje. 

Rame uz rame po aroganciji uz Mesija ide definitivno Maskerano. Priče idu da su isključivo Mesi i Maskerano sastavljali tim. To je vjerovatno i tačno jer pred duel sa Nigerijom Sampauli je tvrdio da ima sistem za koji ni njegovi igrači ne znaju još koji će biti. Mnogo je realnije da je on zadnji za sistem saznao. Vidi se na kraju krajeva i na jednom snimku da Aguero ulazi nakon što je za tu izmjenu Sampauli dobio odobrenje od Mesija. 

U timu Mesija i Maskerana za Dibalu nije bilo mjesta. Mene je iznenadilo da je uopšte i završio u Rusiji. Vjerovatno bi i njemu bolje bilo da nije ni išao na Mundijal. Iguain i Aguero jedva da su igrali zajedno. Probavale su se neke nelogične postave. Forsiran je Kabaljero, iako je u očajnoj formi. Previše prostora dobijali su momci poput Pavona i Mese, a majstori igre poput Dibale i Iguaina zaista premalo.

Na kraju sve to je moralo završiti loše. Kvalifikacije su preiživjeli jer ih je Mesi odveo do pobjede u zadnjem kolu kvalifikacija. Grupu su prošli golom, ni manje ni više, nego Markusa Roha. Ali u osmini finala nisu mogli protiv Francuske. Čak im nije ni falilo previše. Prilično sam ubijeđen da su igrali oni koji su trebali, umjesto onih koji odgovaraju Mesiju i Maskerano, Argentina bi prošla Francuze. Nisu Francuzi ništa specijalno pokazali, nego su Argentinci sami sebe pokopali raznim potezima.

Sada je pred Argentinom da uradi smjenu generacija. Bolje im je da dovedu selektora koji će sastavljati tim. Mesi i Maskerano ako toliko žele da sastavljaju ekipe, bolje im je da igraju popularni ''Football Manager''. U stvarnosti im sastavljanje ekipa ide loše, jer ih muči njihov arogantni temperament. Što se Sampaulia tiče, sama činjenica da je u 15 utakmica imao 15 različitih sastava, dovoljno o njemu govori. Sigurno će dobiti otkaz jer neće ovo Argentinci shvatiti kao zadovoljavajući rezultat.

Sa novim trenerom i nekim novim igračima, krenuće u nove pobjede. Ja se iskreno nadam da se ovakav nivo arogancije i lakrdije nikada neće ponoviti jer imaju nešto ''Gaučosi'' u sebi da ih čovjek mora gotiviti.

Foto: Goal.com


Island 1 : 2 Hrvatska
Nigerija 1 : 2 Argentina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Hrvatska 3 3 0 0 9
2 Argentina 3 1 1 1 4
3 Nigerija 3 1 0 2 3
4 Island 3 0 1 2 1