XS
SM
MD
LG

Zataškavanje poraza i neuspeha iz Taragone

Fudbal u Bosni i Hercegovini ne može da uspe na neiskrenim platformama na kojima se pokušava izgraditi takav sistem da favorizuje samo jedne, a nipodaštava druge i treće. To je najbolje pokazao i primer mediteranske reprezentacije koja je na Igrama u španskoj Taragoni osvojila pretposlednje osmo mesto, a lošija od izabranika selektora Mirze Varešanovića bila je samo ratom zahvaćena i duboko plemenski podeljena Libija.
Juniori Bosne i Hercegovine u Španiji su odigrali tri utakmice i sve tri izgubili. U grupi su poraženi od domaćina Španije 1:2, a potom i Alžira 0:2, da bi u borbi za plasman na sedmo mesto izgubili i od Turske 2:4. Naravno, sve ovo u Fudbalskom savezu BiH želi da se zataška i zaboravi, porazi sakriju, jer se radi o neverovatnom podbačaju i lošem rezultatu o kojem ni poslušni sarajevski “patriotski” mediji neće, ili ne žele, da pišu.
A da li bi bila ista situacija da je selektor, recimo, bio neko iz Republike Srpske ili možda smenjeni Toni Karačić koji je i selektirao ovu ekipu?
(Zbog Svetskog prvenstva u Rusiji umesto dosadašnjih U-23 mediteranskih reprezentacija u Taragoni su igrali reprezentativci U-18).
Pre izvesnog vremena, iz čista mira, selektor juniora BiH Toni Karačić je smenjen sa ove pozicije, u čudnim okolnostima, jer je po dužnosti i funkciji koju je obavljao trebalo da bude deo stručnog tima u Taragoni. Zbog čega je Karačić bio nepoželjan i kako ga je to Izvršni odbor FS BiH smenio “na prečac” ostaće da se rasvetli u nekim narednim vremenima. Međutim, ovde treba postaviti jasno pitanje: da li će taj isti Izvršni odbor “krovnog” Saveza u kojem sede i srpski predstavnici, da dobrobit fudbala, i za budući nauk da se svaki rezultatski neuspeh ne prašta, smeniti stručni štab olimpijsko-mediteranske reprezentacije BiH?
Za bolje upućene stručni štab pomenute reprezentacije je smenjen pre samog polaska u Taragonu. Umesto pomoćnika Dželaludina Muharemovića i Aleksandra Božovića putovali su Zoran Erbez, Zlatko Čondrić i Siniša Mrkobrada. Kako će Izvršni odbor FS BiH da objasni ovo svoje “fudbalsko znanje”? Da li će “fudbalski eksperti” shvatiti i prihvatiti grešku koju su napravili i na taj način direktno uticali i na ukupan ambijent u Taragoni?
Zanimljivo je da se pre pet godina, na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu, nešto slično dogodilo. Tada je selektor olimpijsko-mediteranske selekcije BiH Husref Musemić smenjen iz zdravstvenih razloga (operacija srca), ali u Tursku nije putovao niko od članova njegovog stručnog štaba: Darko Nestorović, Boris Gavran i Aleksandar Božović su odlukom moćnika iz Saveza ostali kod kuće, selektorsku funkciju je preuzeo tada prvi čovek mlade reprezentacije Vlado Jagodić, a put pod noge “bacili su” još Toni Karačić, selektor juniora i Sakib Malkočević, selektor kadeta. BiH je takođe podbacila izgubivši od Maroka i Turske, a igrajući nerešeno sa Albanijom.
Očigledno da je olimpijsko-mediteranska reprezentacija BiH samo poligon za eksperimente i podobne stručnjake koji se stalno vrte samo u krug, a oni istinski treneri koje navodno Izvršni odbor imenuje na funkcije u stručni štab ostaju samo imena na papiru! Zbog tog i takvog fudbalskog “principa” BiH na Mediteranskim igrama završava ponižena i rezultatski demolirana.
Naravno, o ovome podobni mediji u Sarajevu ćute i jave se samo kada treba nekoga od trenera iz Republike Srpske “oprati”, ukazati “javnosti” na loše rezultate i pokrenuti hajku za smenom. 
Šta je rezultat BiH u Taragoni osim neuspeh? Biće ipak da su sve “patriote” u debeloj hladovini julskih vrelih dana.

Neuspešna Hurem uživa poverenje

Još jedan očigledan primer kada se neuspeh prećutkuje, a selektor “diže u nebesa” jeste onaj Samire Hurem, “učiteljice” A reprezentativki BiH koja uživa ogromno poverenje čelnika Saveza iako su Zmajice poslednje u kvalifikacionoj grupi za odlazak na SP i nedavno su izgubile od Kazahstana na domaćem terenu.
Uprkos tome Hurem medijima “objašnjava i prezentuje” činjenice i “objektivne okolnosti” pod kojima su se rezultati dogodili, a recimo mlada reprezentacija BiH je poslednjih deset, pa i više godina anatemisana i degradirana i imala je najviše selektora. Slučajno ili ne Fudbalski savez Republike Srpske predlaže imena selektora. Izuzetak je aktuelni selektor Zmajića Vinko Marinović kojeg, za sada, “drže” rezultati.
Na sve to Fudbalski savez Republike Srpske je uporno ćutao, nije štitio svoje trenere ni kadar, već naprotiv – bio glavni saveznik u njihovoj smeni i brukanju sopstvenog imidža. Ako je do njega – imidža, ikome i stalo u FSRS?!

Mirza Varešanović