XS
SM
MD
LG

Istorija kluba i fudbala

adonačelnik Prijedora Milenko Đaković juče je u Muzeju “Kozara” u Gradu na Sani otvorio izložbu slika pod nazivom “90 fotografija za 90 godina” kojom je nastavljen niz svečanosti u godini kada Fudbalski klub Rudar Prijedor slavi veliki jubilej, devet decenija postojanja i rada. Izložba je svojevrsni omaž istoriji i trajanju priejdorskog kluba, ali ujedno i fudbala.
Pred fudbalskim poštovaocima i poklonicima, te ljubiteljima kluba, bivšim članovima i brojnim gostima Đaković se zahvalio na podršci s nadom da će Rudar Prijedor, kao simbol celog jednog kraja, podgrmečko-potkozarskog, nastaviti da nosi fudbalski barjak ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i u Evropi, poželevši klubu još jednom rođendan.
-U 2018. obeležavamo 90 godina Rudar Prijedora koji je jedna od naših uzdanica i među najtrofejnijim prijedorskim klubovima. Vratiti se 90 godina unazad uz pomoć fotografija je emotivno, tu je na slikama čitava plejada igrača, trenera i sportskih radnika. Zaista lepo se podsetiti svih onih lica kojih više nema među živima, kao i svih ostalih koji su pronosili svih ovih 90 godina, zajedno s klubom i ime Grada Prijedora širom bivše Jugoslavije i prostora na kojima živimo. Svim fudbalerima, trenerima i sportskim radnicima, članovima kluba čestitam rođendan s nadom da vrate staru slavu i da Rudar Prijedor ponovo bude jedan od najeminentnijih klubova na ovim prostorima. Na fotografijama izložbe priređene u čast Rudar Prijedora postoje i generacije koje nisam imao priliku da upoznam i gledam, ali svi izloženi eksponati daju emociju na vreme kada je Rudar igrao sjajno u Jugoslavije, u Drugoj ligi i boreći se za Kup pehar. Nadam se da ćemo opet ta vremena i rezultate ponovo da doživimo i da će igrači Rudar Prijedora kao nekada biti svi do jednog prepoznatljivi u gradu i rado viđeni – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.
U ime Vlade Republike Srpske otvaranju izložbe prisustvovao je savetnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Tomo Marić, koji je u svojoj novinarskoj karijeri, uz Borac, s posebnim žarom pratio i Rudar Prijedor, pišući o blistavim rezultatima “rudara” u jugoslovenskom, ali i vremenu Republike Srpske čije fudbalske temelje je udario i prijedorski klub.
-Ovom izložbom Rudar Prijedor je pokušao i uspeo, bar ovlaš, da dočara svoj put dug 90 godina. Istovremeno, sve manifestacije koje u Prijedoru organuzuju u okviru obeležavanja jubileja govore da je reč o zaista ozbiljnom klubu koji je i u nekadašnjoj Jugoslaviji važio za važnu fudbalsku sredinu. Rudar Prijedoru čestitam sve što je poduzeo da bi od zaborava sačuvao svoju blistavu istoriju u kojoj posebno mesto ima narodni velikan doktor Mladen Stojanović – rekao je Tomo Marić.
Društvo mu je pravio Nikola Nine Bevandić, član generacije koja je prva izborila plasman u Drugu ligu Jugoslavije 1967. godine i trener Rudar Prijedora sa antologijskih utakmica finala Kupa Republike Srpske protiv Borca iz Banjaluke, dvadesetak dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada su stadionu u Prijedoru i Banjaluci bili krcati, a susrete gledalo više od 30.000 ljudi po ciči zimi.
-Bile su to utakmice za nezaborav kojih se i danas sećam, baš kao i hola hladnog hotela “Balkan” u kojem smo se družili i dogovarali organizacije utakmice. Na tim dogovorima bio je i Tomo Marić u ime Radio-televizije Republike Srpske koja je tada prenosila direktno oba susreta. Eto naš Rudar Prijedor slavi veliki jubilej, 90 godina postojanja s čim malo ko može da se pohvali i podiči. Ovaj podatak govori da smo kao fudbalska sredina privilegovani s obzirom na dugu tradiciju u kojoj je bilo i uspona i padova, ali ono što je ostalo bogatstvo jesu svakako brojne generacije igrača, trenera i članova rukovodstva koji su ostali zapisani u istoriju Rudar Prijedora – prisetio se Nikola Nine Bevandić.
Među 90 fotografija je i prva klupska iz 1928. godine kada je klub osnovan, sačuvana i daje posebnu emociju, kao i ona generacije 1967. koja izborila Drugu ligu, do onih šampionskih 1996, 2009. i 2015. godine, kao i brojne generacije među kojima je i ona iz 1989. godine koja je stigla do polufinala Kupa Jugoslavije.
Izložbu su posetili, između ostalih i Rodoljub Petković, bivši generalni sekretar FSRS, predsednik kluba Radomir Dukić, član UO Ranko Vučković, te treneri i fudbaleri Dragoljub Bekvalac, Slobodan Simatović, Saša Stević, Branko Kukolj, zatim Ćiro Lazić… kao i Mladen Jelača, direktor Arcelor Mitala jednog od sponzora kluba.


Janjetović: Stižu Zvezda i Partizan


Tematska izložba pod nazivom “90 fotografija za 90 godina” je treća manifestacija u slopu proslave jubileja Rudar Prijedora, a pre nje održani su kadetski turnir “Naših 90” i svečanost na dan osnivanja kluba (23. maja) na platou ispred Gradskog stadiona uz vatromet i tortu tešku 90 kilograma i prigodan program.
-Ovu tematsku izložbu uradili smo u saradnji sa muzejom “Kozara” i našim partnerima agencijom “Međunarodni prijatelji” iz Novog Sada, a biće dostupna dva dana tako da svi koji žele da putem fotografija vide 90 godina istorije kluba to mogu da urade posetom muzeju. Moram da kažem da je bilo mnogo fotografija koje nisu prikazane, nisu mogle da budu tehnički obrađene, ali ćemo nastojati da do svečane akademije u oktobru proširimo ovu izložbu sa još nekim eksponatima. Naredna manifestacije je utakmica s jednim od velikana između 5. i 8. septembra, u prvom planu je meč sa Crvenom zvezdom, ali i susret s Partizanom. Do kraja godine promovisaćemo i monografiju kluba na završnoj manifestaciji zeleno-crno veče, a u planu su još veteranski i omaldinski turnir – rekao je predsednik Organizacionog odbora za proslavu jubileja Stojan Janjetović.


Dukić: Istorija koja obavezuje


Aktuelni predsednik kluba Radomir Dukić je istakao:
-Za 90 godina Rudar Prijedor je prošao mnoge uspone i padove, uspehe i razočarenja, ali je ostao uzdignuta čela. Ponosni smo na našu istoriju koja nas obavezuje i veliki nam je motiv, ujedno i obaveza koja nam postavlja velike zadatke u narednom periodu. Celu 2018. godinu slavimo kao jubilarnu, a pokušaćemo da na svim nivoima stabilizujemo klub i vratimo ga tamo gde mu je po svim aparametrima i mesto.

Detalj sa izlozbe


Tekstilac Kort 1 : 5 Zvijezda 09
Drina 2 : 2 Slavija
Rudar Prijedor 3 : 0 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 32 25 6 1 81
2 Rudar Prijedor 32 21 8 3 71
3 Drina 32 11 13 8 46
4 Slavija 32 11 12 9 45
5 Tekstilac Kort 32 10 9 13 39
6 Podrinje 32 10 6 16 36