XS
SM
MD
LG

Ispada kompletna liga?

Prva liga Republike Srpske u sezoni 2019/20. brojaće svega deset klubova jer je Izvršni odbor FSRS na jučerašnjoj sednici u Banjaluci doneo odluku o skraćenju prvoligaškog karavana, što znači da će u sezoni koja je pred nama, a počinje 11. avgusta iz Lige za opstanak ispasti više od 50 odsto klubova – četiri. Da zlo bude još veće, ukoliko iz Premijer lige BiH u maju iduće godine ispadnu dva kluba iz Republike Srpske (Radnik, Krupa i Zvijezda-09 su predstavnici srpskog entiteta u eliti BiH) onda kompletna Liga za opstanak seli u niži rang takmičenja, a samim tim se postavlja pitanje svrhe takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske posle 22. kola?

Bilo kako bilo sezona 2019/20. će se igrati po trokružnom sistemu što je Fudbalski savez Republike Srpske “prepisao” od Fudbalskog saveza BiH koji je ranije doneo istu odluku, pa su se nakon tri godine obrnule uloge. Sada ideju daje Sarajevo, a Banjaluka je, na svoju štetu, objeručke prihvata i aminuje?!

Novi udar na fudbalski sistem Republike Srpske koji je krhak i dezavuisan je odustajanje Fudbalskog kluba Napredak iz Donjeg Šepka posle ispadanja iz Prve lige. To znači da će odlukom Izvršnog odbora FSRS u novoj sezoni Druge lige, grupa istok i dalje igrati Mladost iz Rogatice jer se klub iz Šepka ugasio. I to nije sve kada su konačne tabele i izveštaji službenih lica i komesara u pitanju u sezoni 2017/18, jer Izvršni odbor je nastavio i dalje da “kroji” lige u nižem rangu.

Tako je u Regionalnoj ligi, grupa zapad opstanak izborio Fudbalski klub Naprijed iz Banjaluke, iako je ispao po tabeli jer u ovaj rang takmičenja iz Područne lige Gradipka ne ulazi niko! Šampion 13 skojevki je odustao od ulaska u viši rang takmičenja, a ni drugoplasirani ni trećeplasirani tim nisu želeli da idu u Regionalnu ligu, samo je iz donjeg dela tabele aplicirao Borac iz Šibovske, ali je “glatko” odbijen na štetu PFS Gradiška! Donesena je odluka da ova liga u kojoj se takmičnje klubovi iz tri područja (Banjaluka, Prijedor i Gradiška) od sezone 2019/20. bude skraćena sa šesnaest na četrnaest klubova.

Ni tu nije kraj apsudrima. “Fudbalska vlada” Republike Srpske na jučerašnjem sastanku pod predseda vanjem Mile Kovačevića iz Gradiške potvrdila je odluku Prvostepene i Drugostepene nadležne komisije koje su oduzele tri boda Radničkom iz Karakaja, članu Regionalne lige, grupa pa ovaj klub seli u Područnu ligu Bijeljina, dok će administrativnim putem u ovom rangu takmičenju ostati BSK Ledinci iz Batkovića. Razlog oduzimanja bodova je, po zvaničnom obrazloženju, švercovanje igračatokom jesenjeg dela prvenstva, a Izvršni odbor je odbio njihovu žalbu.

Na kraju je, po predlogu FSRS, umesto Ljubiše Tripunovića iz Doboja, koji po godinama ne može da bude posmatrač suđenja na Premijer ligi BiH prošao Radenko Borić iz Milića. Donesena je i odluka da svaki tim od iduće sezone tokom 90 minuta utakmice saveznog ranga mora da ima najmanje dva igrača do 21 godine.

Janković umesto Maleševića

Igor Janković je novi selektor pionirske U-15 reprezentacije Republike Srpske odlučio je Izvršni odbor FSRS. On je na ovoj funkciji zamenio Denisa Maleševića zbog, kako je obrazloženo, pravila Evropske fudbalske unije (UEFA) da selektorske funkcije mogu da obavljaju samo treneri sa UEFA profi licencom.

Mandić zamenio Tambića

Sednica “fudbalske vlade” Republike Srpske počela je minutom ćutanja u čast Milenka Tambića Tambe, člana Takmičarske komisije FSRS iz Prijedora i komesara za takmičenje Druge lige, grupa zapad. Sličan slučaj bio je pre nekoliko godina kada je preminuo i komesar drugoligaškog istoka Radoslav Rašo Kundačina iz Trebinja.

Umesto prerano preminulog Tambića u novoj sezoni član Takmičarske komisije FSRS iz PFS Prijedor obavljaće Mile Mandić iz Kozarske Dubice, a pored njega tu su još predsednik Đorđe Starčević iz Gradiške i Radoslav Zeković iz Rogatice.


Zvijezda 09 6 : 2 Željezničar Sport Team
Tekstilac Kort 0 : 0 Kozara
Napredak 0 : 0 Slavija
Podrinje 0 : 1 Sloga
Sutjeska 1 : 1 Rudar Prijedor
Drina 1 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 22 15 6 1 51
2 Rudar Prijedor 22 14 7 1 49
3 Drina 22 10 8 4 38
4 Slavija 22 9 9 4 36
5 Tekstilac Kort 22 9 7 6 34
6 Podrinje 22 8 3 11 27
7 Željezničar Sport Team 22 7 5 10 26
8 Sloboda 22 8 2 12 26
9 Sutjeska 22 5 8 9 23
10 Kozara 22 3 9 10 18
11 Sloga 22 3 7 12 16
12 Napredak 22 3 5 14 14