XS
SM
MD
LG

Godine mu ništa ne mogu: Dejan Plisnić i sa 43 godine nastavlja karijeru

Jedna od legendi Prve lige Republike Srpske u fudbalu je i golman Dejan Plisnić, trenutno kapiten Tekstilca iz Dervente.
Rođen 26.12. 1975. godine, zagazio je u petu deceniju, ali i dalje ne planira da okači kopačke o klin, a ljubitelji fudbala i oni koji prate Prvu ligu Republike Srpske i dalje će reći da je jedan od najboljih golmana u ovoj ligi.

U razgovoru za Oslobođenje Dejan Plisnić nam govori o svojoj karijeri, odakle crpi motivaciju za bavljenje fudbalom, Tekstilcu, ali i o planovima za dalje.

- Ja igram fudbal otkako i postoji Fudbalski savez Republike Srpske, kroz osmijeh nam kaže Dejan Plisnić, a onda nastavlja:

- Igrao sam Prvi Kup Republike Srpske. To je bilo 1993. godine, kada je osnovan FSRS i prvo organizovano takmičenje bilo je Kup Republike Srpske. Eto, od tada igram fudbal na seniorskom nivou. Dakle, ne računam treniranje u omladinskim kategorijama, već isključivo seniorski fudbal. Igrao sam tada za Podgrmeč iz Sanskog Mosta, i ovo mi je sada šesnaesta sezona u Prvoj ligi Republike Srpske. Imam dvije sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, i to ostalo spada u takmičenje u drugim ligama.

Odakle motivacija za bavljenje fudbalom?

- Ne znam ni sam. Nekako i dan-danas volim fudbal i volim trenirati. Evo konkretno kod nas u Tekstilcu Dragan Jolović i ja smo najstariji u ekipi, a ujedno smo i najredovniji na treninzima. Ja sam samo pola godine stariji od njega. A, recimo, Jole je, po meni, jedan od najboljih igrača Prve lige Republike Srpske bio u prošloj godini. Sjajno je odigrao, a samo je pola godine mlađi od mene.

Čitav dan Vam je zaokupljen fudbalom. Treninzi sa djecom ili Vaš trening, stadion ili dvorana, potpuno je nebitno.

- Ja sam preko dana u dvorani, odem do kuće, pa odem na trening sa prvom ekipom Tekstilca, vratim se kući, jedem i odmah ponovo u dvoranu na trening sa djecom. Dakle, po čitav dan sam u fudbalu, ili je Tekstilac prvi tim na stadionu ili djeca u dvorani, jedno pored drugog. Kući malo budem. Jednostavno i danas uživam u treningu. U utakmicama manje. Malo mi je teško naći neku motivaciju, ima neka presija. Ova Liga za opstanak, Liga za prvaka, to je baš onako bezveze, proljeće je uglavnom bez ikakvog pritiska. Ali, u treningu i dan-danas uživam.

Povrede su ga, hvala Bogu, zaobišle.

- Uvijek sam volio trenirati i kada radim to, onda radim na pravi način. Hvala Bogu, nisam imao ni povreda, imao sam u čitavoj karijeri jednu malo težu, a to što nisam bio često povređivan, sigurno je zbog kvalitetnog treninga tokom čitavog života. Nekako se osjećam super i imam osjećaj da sam na istom fizičkom nivou pripremljenosti i kada sam bio u tridesetim, najboljim godinama za golmana, i sada sa 43 godine.

Rekli ste da ne znate koliko ćete još braniti. I ove godine ste mislili da prestanete, ali odlučili ste da produžite ugovor.

- Ne znam dokad ću braniti. Evo, ni sada nisam planirao, pa sam opet stao na gol. Nestašica para i situacija u klubu, te da se ne traži i golman, odlučio sam da ostanem tu. Imamo finog mladog golmana od devetnaest godina, Duška Pećića, domaći dječak, i tu sam uz njega. Neka ostane malo para da se dovedu igrači koji su nam baš potrebni.

Kao neko ko je igrao fudbal krajem prošlog i početkom ovog vijeka, idealan ste sagovornik da Vas pitamo koji je period bolji, da li onaj prije uspostavljanja Premijer lige ili sada?

- To se ne može ni porediti. Puno se više naroda bavilo fudbalom. Fudbaleri su nekako bili uzori omladini i puno više su primanja imali fudbaleri. Ovo sada je dosta lošije. I Prva i Druga liga. Imamo Premijer ligu koja drži neki svoj nivo, ali su Prva i Druga liga dosta slabije u odnosu na tada.

Tekstilac ulazi u novu sezonu Prve lige sa istim ambicijama kao i ranije, da bude među prvih šest.

- Ambicije Tekstilca su da probamo, kao i zadnje tri-četiri sezone, da budemo među prvih šest na tabeli. Ove godine će nam biti teže, imamo nešto lošiju ekipu u odnosu na ranije, nismo se nešto ni pojačali. Za sada je došao samo jedan igrač u Tekstilac. Ni uprava se još nije posložila. Biće uspjeh sigurno ako uhvatimo mjesto među prvih šest, ali se nadam da nećemo doći u situaciju da se borimo za opstanak u ligi. Znate kako to ide kod nas, prelazni rok je kod nas dugačak. Postoje neki igrači koji sada drže cijenu, a kako se bude bližio početak sezone, i to će opadati, tako da se može naći kvalitetnih igrača. Nama je prioritet jedan ofanzivni vezni i jedan krilni fudbaler, i sa dva prava igrača na tim pozicijama vjerujem da nismo ni u kakvom problemu.

Gdje se vidite u budućnosti?

- Završio sam B licencu, vodim djecu kod nas u Tekstilcu. Bavim se tim. Time se planiram i dalje baviti, to je moja budućnost u fudbalu.

U svojoj fudbalskoj karijeri Plisnić je branio boje Podgrmeča, Krila Krajine, trnske i dobojske Sloge, Tekstilca, kratko Slavije, Borca, Poleta iz Broda, a posebno se pamti njegov boravak u Ljubiću iz Prnjavora, kada je uzastopno branio na 132 utakmice.


Sloboda : Sutjeska
Omarska : Željezničar
Famos : Radnik
BSK : Ljubić
Laktaši : Velež
Leotar : Romanija
Drina : Rudar Prijedor
Borac : Slavija
Kozara : Modriča
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 25 18 7 0 61
2 Laktaši 25 15 3 7 48
3 Rudar Prijedor 25 12 9 4 45
4 Famos 25 13 2 10 41
5 Željezničar 25 12 3 10 39
6 BSK 25 12 3 10 39
7 Leotar 25 12 3 10 39
8 Kozara 25 11 4 10 37
9 Sloboda 25 11 3 11 36
10 Sutjeska 25 11 2 12 35
11 Borac 25 10 4 11 34
12 Drina 25 7 10 8 31
13 Velež 25 9 2 14 29
14 Romanija 25 8 4 13 28
15 Slavija 25 7 6 12 27
16 Ljubić 25 8 3 14 27
17 Modriča 25 7 4 14 25
18 Omarska 25 4 4 17 16