XS
SM
MD
LG

EP u20: Srbija izgubila dobijen meč i ostala bez polufinala

Košarkaši Srbije nisu uspjeli da se plasiraju u polufinale Eurobasketa za igrače do 20 godina. Bolji od Srbije bili su Francuzi, rezultatom 60-59.

Početak susreta igrao se u dosta izjednačenom ritmu. Đorđević je bio raspoložen kod Srbije i ''Orlovi'' su vodili 7-6. Tada kao da su stali. Odbrana očajna, pogotovo odbrana pik igre. Takođe, napad je bio loš. Dosta statična igra i spor protok lopte. Jovanović nije na vrijeme tražio tajm aut pa su Francuzi otišli na dvocifrenu prednost. Francuzi su serijom 15-0 došli do 21-7 vodstva i Srbija je do kraja prvog perioda jedino uspjela smanjiti na 21-9. Treba napomenuti da u bar dva navrata Srbija nije dobila bacanja jer nisu suđeni očiti faulovi na prodorima naših košarkaša.

Srbija je dobro otvorila drugi period. Serijom 5-0, ekipa Vlade Jovanovića prišla je na -7. Na rezultatu 21-14 za Francusku, Srbija je imala izuzetno bitan napad. U tom napadu bila je serija ofanzivnih skokova ali Srbija nije došla do poena. Francuzi u narednom napadu postižu trojku i odlaze na +10. Radanov je pokrenuo Srbiju, koja serijom 6-0 prilazi na 26-22. Trojkom Čufija, Francuzi odlaze na +7. Francuzi su ponovo otišli na dvocifrenu prednost ali poenima Đorđevića, Srbija je smanjila na 37-28. To je i bio rezultat na poluvremenu.

U prvom poluvremenu najveću razliku pravio je šut iz igre. Srbija je šutirala očajno trojke 1/13. Jedinu trojku dao je Aleksa Radanov na startu drugog perioda. Takođe, u prvom poluvremenu napad je loše funkcionisao. Unutrašnja igra nije funkcionisala na pravi način jer su Fracnuzi dobro branili reket. Nije dovoljno korišćena činjenica da je Francuska drugi dio drugog perioda bila u bonusu. Kad se sve ovo uzme u obzir, Srbija je imala i dobar rezultat na poluvremenu.

Srbija je sjajno otvorila drugo poluvrijeme. Defanziva je bila sjajna a u napadu je Radanov vezao četiri poena, te je natjerao selektora Francuske da zatraži tajm aut. No nije to Francuzima puno pomoglo. Aleksa Radanov je ušao u nevjerovatnu seriju. Postigao je 11 poena u kratkom periodu, igrao sjajno u odbrani i Srbija je došla do preokreta. Radanovu su se priključili i Momirov i Đorđević sa dobrim potezia pa je Srbija imala i +5. Ipak, Francuzi su bili bolji u završnici trećeg perioda. Nakon trojke Feverija, prišli su na poen zaostatka pred poslednjih deset minuta.

Trojka na kraju trećeg perioda pokrenula je Feverija. Vezao je pet poena na startu trećeg perioda ali je Srbija preko Musića i Glišića uzvraćala i održavala je vodstvo. Dugo je bilo 53-52 za Srbiju a onda Srbija pravi 6-0 o dolazi do velikih +7, na četiri minuta do kraja susreta. Trojkom Diavare, Francuzi ostaju u igri i prilaze na -4. Srbija se stegla u samoj završnici. Odbrana je bila dobra ali napadi bez ikakve ideje. Francuzi su to iskoristili i trojkom Čufije, prišli su na samo poen zaostatka. Imala je Srbija napad, imala seriju ofanzivnih skokova, ali nije došla do poena. Na kraju su se Francuzi odbranili. Francuzi su imali napad za pobjedu a Srbija se skoro odbranila. Ali nažalost na 1,4 sekunde prije kraja, Radanovu se sudi diskutabilan prekršaj i Diavara pogađa oba bacanja. Imala je Srbija napad za pobjedu ali je Beslač, možda i pod faulom, promašio.

Srbija je odigrala sjajno u odbrani u drugom poluvremenu. Francuzi su se mučili dugo vremena. Srbija ih je nadskakala ali nikako nije mogla da pogodi šut za tri poena. Srbija je šutirala 3/26 za tri i taj očajan šut za tri poena je presudio. Činjenica je da je na ovakvim takmičenjima bitno dobiti igrača za budućnost i za A selekciju, ali je činjenica da je Srbija izgubila dobijen meč. Najzaslužniji za to je svakako trener Jovanović, koji je vukao jako loše poteze. Tim je bio bez ideje u poslednje četiri minute. U tom periodu nije postignut koš a jedva da su bile dvije smislene akcije. Takođe, nepotrebno je forsiran Aranitović. Doečko je danas šutirao 1/11 iz igre i od tih deset promašaja, pola su ''cigle'' bile ali je svejedno igrao skoro 29 minuta. Šteta je što je ovako završilo jer je ovaj tim mogao više.

Srbiju je predvodio Radanov sa 20 poena dok je Feverie dao 20 za Francusku.

Foto: FIBA.Com