XS
SM
MD
LG

Boka - River: Utakmica “na život i smrt”

Uzduž i poprijeko fudbalske planete pregršt je velikih derbija u kojima su utakmice više od fudbala. Samo neki od tih velikih imaju status najvećih, a jedan od takvih je sudar argentinskih fudbalskih divova Boke i Rivera. 

U Argentini se živi za fudbal, pa stoga ne čudi što svaki navijač Boke ili Rivera pored ljubavi prema svom klubu, gaji i mržnju prema protivničkom taboru. Rivalitet ova dva kluba počeo je 1913. godine kada su odigrali prvu međusobnu utakmicu, u kojoj je River slavio 2:1. Do sada su odigrali 248 takmičarskih derbija, a Boka je slavila 88 puta, River 81, a 77 utakmica završilo je bez pobjednika. 

Igrali su i prijateljske, kako to papir kaže, mada je svima jasno da prijateljstva između ova dva kluba nema. I tu je Boka za nijansu bolja. Najteži poraz River je Boki nanio 1941. kada je trijumfovao 5:1. Boki je trebalo punih 18 godina da se revanšira istom mjerom. Bilo je to 1959. godine, kada Boka pobjeđuje 5:1. Najefikasniju utakmicu odigrali su 1972. godine kada je River slavio 5:4. 

Bilo je u njihovim susretima svega i svačega, igrali su ligaške utakmice, Kup, kontinentalna klupska takmičenja, ali nikada se nije desilo da se u finalu Kopa Libertadoresa jedni naspram drugih nađu Boka i River. Nikad, do ove godine. Kako u životu za sve postoji prvi put, tako je prvi put da u finalu ovog velikog klupskog takmičenja igraju velikani argentinskog fudbalu. 

Dugo očekivani  spektakl se trebao igrati sinoć, ali je na scenu stupila kiša, koja je odlučila da nas još malo drži u neizvjesnosti. Utakmica je pomjerena za 24 sata. Utakmica na život i smrt, utakmica u kojoj se ne štedi ,u kojoj se daju zadnji atomi snage. Ludilo na terenu, ludilo na tribinama, sve to na jednom mjestu, na “Bombonjeri” večeras od 20 časova. 

Prije nešto malo više od mjesec dana, kada su u okviru argentinskog šampionata posljednji put odmjerili snage, River je slavio na “Bombonjeri” 2:0. Dominirali su tada gosti u svakom segmentu igre, i sasvim zasluženo teren napustili uzdignute glave. Večeras, nova utakmica, prva od dvije. Na klupama bitka, Braća Skeloto protiv Marčela Galjarda, na terenu  boj, Tevez, Gago, Benedeto, na jednoj, Armani, Maidana, Alvarez na drugoj strani. 

Na vrhu ima mjesta samo za jedne. Prvo poluvrijeme spektakla u najavi može početi....