XS
SM
MD
LG

I bilo je, presvetli vladiko!

Svi koji imaju dušu i rasklopljeno srce ispunjeno dobrotom našli su se u gorskom vencu, tražeći izlaz iz bezizlaza, čak kroz fudbalsku igru izlistali su “Gorski vijenac”, brilijantnog vladike Petra Petrovića Njegoša koji je sve znao i sve video još pre 170 godina, a danas može da zna onaj ko hoće da čita te reči i rečenice života istinom prožetim porukama i svim tegobama koje je nosilo ono i ovo vreme. 

U tom kolu, Crvena zvezda je uradila sve u svoje i u ime jednog celog naroda, ma gde on bio.

Bilo je, presvetli vladiko!

Junak do junaka, poneki uvređeni u sramnom belosvetskom pokušaju blaćenja i izrugivanja, bilo je ranjenih i osakaćenih, onih sa izdajničkim etiketama, sramno i podlo nalepljenih, ali… bilo je i što biti ne može!

Ruku pod ruku u beskrajnom narodno-fudbalskom gorskom vencu: Zvezda, Delije, Žurnal, Milan Pavkov, do juče anonimni mladić, Milan Borjan, dečak iz kninske izbegličke kolone, do njega Miloš Degenek, sabrat po nesreći, Vladan Milojević, mladi stručnjak, svetskih manira i holivudskog (onog, a ne ovog Holivuda!) izgleda, Kiril Dojčinovski, život je poklonio Zvezdi, danas teški invalid, ne žali što se sve tako i rasplelo, Dragan Džajić, legendarni fudbalski majstor i gospodin par ekselans…

Naš i vaš Sportski žurnal ima posebno mesto!

Gotovo uvek, čak i u korist svoje štete, na pravoj strani, novina naroda, Žurnal je prvi ustao u odbranu Zvezdine časti, ustvari u zaštitu opštenarodne časti. Doživeo je svoju satisfakciju da mu je uticajni francuski “L’Ekip” preneo naslovnu stranu posle utakmice Zvezda – Liverpul, koja je toliko toga govorila da bi te njene poruke mogle stati u celu knjigu. Baš taj “L’Ekip” i “servirao” je velikom svetu ružnu priču prepunu insinuacija na račun Zvezdine (ne)časti. 

Nesumnjivo, u velikim zemljama se, bez proveravanja, veruje svemu onome što mediji serviraju (uverili smo se, i uveravamo se već nekoliko decenija), ali u toj senzacionalističko-sklopljenoj novinarskoj konstrukciji dominira i jedno iskreno pitanje, ono Žurnalovo: “je li i ovo namešteno?”, napisano na francuskom jeziku, koje savršeno razume slavni “L’Ekip”. Odgovora naravno nema!

Ustvari, sve ono što je posredno i neposredno pokazala beogradska utakmica Crvena zvezda – Liverpul, više je od sporta i više od fudbala. I neka je!
Zvezdo, Delije i Žurnalu, Pavkovu, Borjane, Degeneku, Milojeviću, Dojčinovski, Džajiću… braćo i sestre, biće ovo borba neprestana. Žuč i med pratiće nas do veka uz nadu i vanvremensku potvrdu da najduhovniji, najčestitiji i najbolji na kraju pobede. 
Kad-tad, ali pobede!