XS
SM
MD
LG

Kvalifikacije za Mundobasket: Srbija izgubila u Tel Avivu

Košarkaši Srbije upisali su četvrti poraz u kvalifikacijama za Mundobasket. Bolji od ''Orlova'' bili su Izraelci u Tel Avivu, rezultatom 83-74.

Srbija je dobro otvorila susret. Odbrana je funkcionisala dobro a napad je bio raznovrstan. Vodila je Srbija sa pet poena prednosti međutim onda je došlo do pada u igri. Gagić je imao jednu lošu sekvencu od dva promašena šuta uz defanzivni propust i Izrael je došao do preokreta. Proradila je i trica domaćih pa je Izrael dobio prvi period sa 29-24.

U drugom periodu Srbija je zaigrala mnogo bolje u defanzivi. Istini za volju i Izraelce je stao šut ali je to dobrim dijelom bilo i radi odbrane Orlova. Napad je bio sve bolji a proradio je i šut za tri poena. Izrael je većim dijelom drugog perioda ipak održavao prednost. Međutim, u samoj završnici prvog poluvremena Srbija dolazi do preokreta i poenima Pena odlazi na odmor sa vodstvom 45-43.

Srbija je sjajno otvorila drugi period. Odbrana je bila čvrsta, Simonović razigran u napadu i Srbija je došla do rekordnih šest poena prednosti. Međutim, domaći se nisu predavali. Nakon tajmauta Kadaša, prave seriju 12-2 i dolaze do četiri poena prednosti. Nakon tajmauta Đorđevića, serijom odgovara i Srbija ali nešto manjom od serije Izraela. Ipak, tom serijom Srbija dolazi do poena prednosti, pred odlučujući period. 

Izrael je silovito otvorio poslednji period. Serijom trojki koju je predvodio Gaj Prini, Izrael dolazi do šest poena prednosti. Međutim, Srbija se nije predala. Serijom 6-0, Srbija na dva ipo minuta do kraja dolazi do izjednačenja. No tu su Orlovi stali. Blat je pogodio nevjerovatnu trojku i trasirao je svom timu Srbija je krenula u seriju grešaka. Iako je Peno srljao iz greške u grešku, Đorđević ga nije vadio iz igre. Napadi Srbije u završnici su bili očajni i Izrael je slavio pobjedu.

Ovim porazom Srbija je sebi zakomplikovala život. Poraz ide na dušu selektoru Saši Đorđeviću. Jovanović nije dobio ni minut dok je Raduljica bio očajan u odbrani i gubio čak devet lopti. Postavlja se i pitanje zašto nije na spisku Apić koji igra sjajno u ABA ligi ? Postavlja se pitanje i zašto je forsiran Peno iako je igrao jako loše ? Postavlja se i pitanje zašto Dobrić nije igrao ? Da se razumijemo, ne tražimo mi ''sječu glave'' selektora Đorđevića. Samo ukazujemo na greške na koje bi ukazali i da smo dobili ovu utakmicu. Uvijek smo mi uz naše sportiste, pogotovo naše košarke, ali na loše stvari uvijek treba ukazati, kako u pobjedi tako i u porazu.

Izrael je do pobjede predvodio Prini sa 18 poena a odličan je bio i mladi Blat koji je imao deset poena, devet asistencija i sedam ukradenih lopti te je bio maestralan u završnici susreta. Srbiju je predvodio Milosavljević  sa 17 poena.

Izrael je na omjeru 4-5 a Srbija na 5-4. Srbija sada igra sa Grčkom u ponedeljak kući i pobjeda je jedina opcija. 

Foto: Fiba