XS
SM
MD
LG

“Džaja nacionale” uvek je u Banjaluci i Srpskoj

Nisu se “banjalučke sportske priče” pričale samo u Banjaluci, i nisu ih uvek pričali samo Banjalučani…
Bio je dovoljan samo jedan telefonski poziv Dragan Džajić, najbolji fudbaler 20. veka ovog dela Balkana, “Zvezdina zvezda”, laf života stizao bi u Banjaluku, kad je god to Banjaluci trebalo.
Dolazio je ratnih godina, koridorom života, dok se okolo, po šumama i gorama, ratovalo na život i smrt – izbor sportiste godine Republike Srpske, stizao je kad su drugi, rođeni Banjalučani, umesto da čuvaju i ako zatreba brane grad, bežali za Beograd – otvorio Školu fudbala “Džaja”, dolazio je i kad je trebalo podržati stvaranje “evropskog Borca” 2010. godine, na sportski praznik “Dan fudbala Republike Srpske”, kad mu je uručena i Zlatna povelja “Miljan Miljanić”…
Do njegovog direktorskog vremena, nikad fudbaler Borca nije igrao u Zvezdi, a u periodu kad je on bio glavni u Zvezdi, posredno i neposredno, iz Borca su na Marakanu stizali: Slobodan Karalić, Nenad Miljković, Goran Đukić, Vinko Marinović, Darko Ljubojević, Vladan Grujić, Ognjen Vranješ, Srđan Babić… 
U Beogradu, kad je god nešto nekome trebalo, ovdašnjim ljudima bio je na usluzi.
Vraćajući se iz Beograda, gde je na VMA tražio nadu za izlečenje opake bolesti Borčev legendarni golman Slobodan Karalić poslednju poruku poslao je Draganu Džajiću:
-Direktore, hvala vam za sve, koliko god budem još živeo, toliko ću Vam biti zahvalan!
Kada je Karalić preminuo za njegovu poruku Džajiću znala je cela Banjaluka!
Zbog toga, i još mnogo čega drugog, Dragan Džajić je u Banjaluci jedan od najcenjenijih i najomiljenijih ne samo fudbalera već sportista uopšte iz nekadašnje Jugoslavije. I dan danas! 
Ponekad mi se čini da je ovde i smišljen slogan “Džaja nacionale”, iako je sa sportsko-takmičarske scene otišao pre gotovo 40 godina. 
U vremenu kada se upravo “Džaji nacionale” život okrenuo naglavačke, Banjaluka i Republika Srpska bezglasno i bez reči, stale su uz njega: spomenik i kad srušiš ostaje spomenik. Vreme im je dalo za pravo, kao i sama Džajićeva izjava:
-Verujem u Republiku Srpsku kao što je ona verovala u mene!
Sve što vredi, i fudbalski i ljudski, ostaje izgleda za daleka pokolenja, kao poruka i upozorenje svima nama. 

Predstavnici Zvezde na Kosmetu FOTO: zurnal.rs