XS
SM
MD
LG

Kandidati na rendgenu

Prva sednica žirija osmog izdanja manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” biće održana danas u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske s početkom tačno u podne. Stručnim telom predsedava istaknuti novinar i pisac Tomo Marić, savetnik u Vladi Republike Srpske i saradnik Sportskog žurnala.
-Kada smo, pre osam godina, kretali u ovaj projekat želeli smo da sačuvamo trag jednog vremena, sportskih junaka, u ovom slučaju u fudbalu, ali i damo doprinos afirmaciji mladih ljudi, Saveza i sportskih resursa Republike Srpske. Sada kada se osvrnemo iza sebe možemo da budemo ponosni, manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” je prevazišla mnoga očekivanja i postala jedan od zaštitnih znakova sportskog života naše republike. I na ovaj način, fudbalom, dajemo doprinos samoočuvanju i izvornosti kako našeg sporta, tako i same Republike Srpske – istakao je Tomo Marić, inače idejni tvorac manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske”.
Organizatori ove manifestacije su Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo, porodice, omladine i sporta, Sportski žurnal i Fudbalski savez Republike Srpske, a ona se tradicionalno, krajem svakog januara, u sklopu Svetosavskih svečanosti održava u Kristalnoj dvorani banjalučkog hotela “Bosna”.
-Tradicionalno svakog januara biramo laureate za prethodnu godinu i u svet šaljemo pozitivnu sliku i vibracije atmosfere iz hotela “Bosna”. Samo je prva manifestacija, u januaru 2012. godine, održana u prostorijama “Akvane”, tada smo bili još u povoju, ni slutili nismo da će sve izrasti do ove današnje dimenzije. Možemo da budemo ponosni, a na stručnom žiriju je i ove godine da odvaže sve postignute rezultate i učinak klubova i pojedinaca i izabere najbolje za 2018. godinu u kojoj je odigran i Mondijal u Rusiji – rekao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske i član žirija Goran Ćejić.
Predsedavajući Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik dao je podršku manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” i sa zadovoljstvom istakao da će biti saučesnik u pripremi i organizaciji ovogodišnjeg skupa za koji čuju i Evropa i svet, a eho iz januara ove godine odjeknuo je čak i na stranicama američkog “Njujork tajmsa”.
Svake godine na “Danu fudbala Republike Srpske” budu proglašeni laureati u pet kategorija: najbolji fudbaler, radnik, trener i sudija i najperspektivniji igrač. Takođe, redovno se dodeljuju i dva posebna priznanja Nagrada za životno delo “Doktor Milan Jelić”, kao i Zlatna povelja “Miljan Miljanić” za fudbalska ostvarenja i poduhvate. Organizatori zadržavaju pravo dodele i posebnih nagrada i priznanja, o čemu se izvrše i konsultacije sa stručnim žirijem.
Svi oni koji budu izabrani za najbolje su istinski ambasadori fudbala i same Republike Srpske u sportskom svetu i pridružiće se besmrtnim imenima izabranim u dosadašnjih sedam manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske”.


Članovi žirija

Na današnjoj sednici žirija trebalo bi da budu predloženi kandidati za nagrade u pet redovnih kategorija, a o broju imena odlučivaće ovo telo.
U žiriju su, pored predsednika Tome Marića i potpredsednici Zoran Vajkić (FSRS) i Slavko Basara (Sportski žurnal), te članovi: Milan Zubović (Glas Srpske), Dejan Kondić (Elta), Darko Basara (EURO Blic), Andrej Knežević (Alternativna televizija), Dragan Novaković (Radio-televizija Republike Srpske), Marko Tešanović (BH radio), Goran Arbutina (Mondo) i Goran Ćejić (FSRS).

Sportski zurnal