XS
SM
MD
LG

Džemidžić ili Pilav nasleđuju Bakovića

Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH biće održana u ponedeljak, 17. decembra u Sarajevu i na njoj bi trebalo da bude imenovan novi generalni sekretar umesto Jasmina Bakovića.
Prema informacijama koje dolaze iz “krovnog” Saveza najozbiljniji kandidat da nasledi Bakovića na visokoj i odgovornoj funkciji jeste Adnan Džemidžić, nekadašnji direktor odelenja za licenciranje Fudbalskog saveza BiH na koje je i Evropska fudbalska federacija (UEFA) imala određene pritužbe. To se moglo videti i posle “slučaja Borac” kada je banjalučki klub, prvi i za sada jedini premijerligaš, izbačen iz elite zbog nedobijanja licence iako veliku muku sa finansijama muče i zenički Čelik, tuzlanska Sloboda, GOŠK… i još neki klubovi.
Među potencijalnim kandidatima za funkciju generalnog sekretara FS BiH nalazi se i aktuelni izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav. Nekadašnji prevodilac i sudija za kratko vreme je avanzovao na hijerarhijskoj kadrovskoj listi u Savezu i postao jedan od najuticajnijih zaposlenika koji se pitaju za sve. Javna je tajna da je Pilav već određeni period “iznad” Bakovića i da je glavni čovek za komunikaciju predsednika Elvedina Begića sa UEFA i FIFA, preko kojeg ide sva važna dokumentacija i prepiska.
U oktobru ove godine, nakon isteka mandata, Jasmin Baković je na funkciju dobio prefiks “vršilac dužnosti” do kraja 2018. godine, a već od ponedeljka u njegovoj fotelji će, najverovatnije, da sedi ili Adnan Džemidžić ili Elmir Pilav. 
U celoj ovoj priči biće i te kako važan stav Fudbalskog saveza Republike Srpske koji ima “mehanizam” da ospori svaki izbor, ali isto tako i da podrži kandidata koji mu najviše odgovara. Ko će to da bude, znaće se u ponedeljak, 17. decembra?
Pogotovo što će 2020. godine mesto predsednika Fudbalskog saveza BiH umesto Elvedina Begića, po Statutu, zauzeti čovek iz Republike Srpske. To znači da FSRS u ponedeljak i svom budućem predsedniku “krovnog” Saveza bira sekretara za prve dve godine mandata, jer po Statutu “kuće fudbala” iz Sarajeva generalni sekretar se bira na period od četiri godine.

Begić uz Čeferina

Predsednik FS BiH Elvedin Begić je jedan od kandidata za člana Ivršnog komiteta Evropske fudbalske unije (UEFA) kojim će, u novom mandatu, predsedavati Slovenac Aleksandar Čeferin. 
Osim njega kandidati za osam mesta u Izvršnom komitetu UEFA su još: Kairat Boranbajev (Kazahstan), Šandor Čanji (Mađarska), Armand Duka (Albanija), Fernando Gomeš (Portugal), Borislav Mihajlov (Bugarska), Džesper Moler Kristensen (Danska), Andrij Pavelko (Ukrajina), Luis Rubiales (Španija) i Davor Šuker (Hrvatska). Jedini kandidat za ženskog člana UEFA Izvršnog komiteta je Florens Harduin iz Francuske.
Izbor će se održati na 43. redovnom Kongresu UEFA koji će biti održan 7. februara 2019. godine u Rimu.

sportski zurnal

Bakovic, Begic, Infantino i Beus