XS
SM
MD
LG

Čeh i Slovenka najbrži na Ravnoj planini

Ski centar ''Ravna planina'' na Palama danas i sutra je domaćin prvih trka u novoj skijaškoj sezoni u Bosni i Hercegovini.

Sada već tradicionalna FIS trka na skijalištu na Palama okupila je veliki broj skijaša u obje konkurencije, ukupno 73 u muškoj i 23 u ženskoj konkurenciji.

Danas je vožen slalom, a najbolji u uškoj konkurenciji bio je Slovak, Mihal Stasovski sa  ukupnim vremenom 1:44. 74, ostavivši daleko iza sebe domaćeg takmičara, Marka Šljivića i Antonia Ristevskog iz Makedonije.

U TOP  10 našao se i još jedan Paljanin, ali pod zastavom reprezentacije Srbije, Strahinja Stanišić, koji je završio na osmom mjestu.  

Među deset najboljih još su se plasirai i Dominik Bialobrzicki iz Poljske na četvrto mjesto, Benjamin Sološ iz Mađarske na peto. Šesti je bio Hrvat, Tvrtko Ljutić, a sedmi Anže Cufar iz Slovenije. Devetoplasirani je bio još jedan Poljak, Filip Sadkovski, a TOP 10 je kompletirao Marek Vasulin iz Češke.

Što se tiče ostalih predstavnika BiH,plasman imaju Harun Kunovac (24), Strahinja Arnaut (34) i Denis Bičakčić (37), dok vožnje nisu završili Dino Terzić, Emir Lokmić, Kemal Karić, SAlih Hasanbegović, MAtej Marinčić i Strahinja Đokanović.

Kod djevojaka, najbrža je bila Slovenka Anja Oplotnik sa vremenom 1:48.38, ostavivši iza sebe gotovo četiri sekunde Reu Hraski iz Hrvatske. Treća je bila reprezentativka BiH, Esma Alić.

Slovenke Ana Rupar i Kaja Rebec su bile četvrtoplasirana i petoplasirana, Valerija Poharceva iz Ukrajine šesta, a onda još jedna Slovenka, Urša Vilhar Polzener. Aisa Kantardžić iz BiH je bila osma, a onda slijedi reprezentativka Srbije, Marta Dinić, dok TOP 10 zatvara reprezentativka Grčke, Faidra Manioudaki.

Sutra se na Ravnoj planini vozi veleslalom u obje konkurencije.