XS
SM
MD
LG

Sport protiv politike

Ko će biti u narednom mandatu generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH – aktuelni Jasmin Baković ili Izvršni direktor Adnan Džemidžić? Hoće li pobediti sportska ili politička opcija? Bivši fudbaler ili politički aktivista SDA? Da li će se trgovati ili će logika, koja u “Dejtonskoj zemlji” nikada nije bila pobednik – trijumfovati?
Petnaest članova Izvršnog odbora FS BiH danas će na sednici u Sarajevu glasati za izbor generalnog sekretara, a pobedniku je potrebno dvanaest ruku da dobije, po Statutu, četverogodišnji mandat do 2022. godine. Međutim, i tu se pojavljuje problem jer su predsednički izbori 2020. godine, iz Republike Srpske doći će naslednik aktuelnog prvog čoveka “krovnog” Saveza Elvedina Begića, pa je FSRS pokrenuo proceduru izmene člana Statuta koji govori o mandatu generalnog sekretara.
Na osnovu informacija iz Sarajeva, i poznajući odnose u FS BiH, jasno je da postoje četiri opcije vezano za izbor generalnog sekretara. Svaka od njih, na svoj način, je komplikovana i traži kompromise, dogovaranje i trgovinu što nije retkost otkako je ukinuto tročlano Predsedništvo i uvedena institucija jednog predsednika.
Prvo, možda najlogičnije i najbezbolnije rešenje je da aktuelni generalni sekretar Jasmin Baković ostane na funkciji do 2020. godine i izbora u FS BiH, ali bi u tom slučaju morao da se prilagodi i Statut FS BiH jer bi to bio dvogodišnji mandat. Na promenu Statuta koji zagovara FSRS treba da pristane i predsednik FS BiH Elvedin Begić koji ima strahovit politički pritisak da predloži Adnana Džemidžića.
Druga opcija je da Jasmin Baković ostane na istoj poziciji tako što njegov glavni protivkandidat Adnan Džemidžić ne dobije dvanaest glasova od članova “fudbalske vlade”. Od oktobra kada je Baković pobedio Džemidžića jer nije imao potreban broj ruku i dobio prefiks “vršilac dužnosti” bilo je žestokog lobiranja. Ni ovde se stav FSRS ne menja iako informacije govore da su delegati iz Republike Srpske u Izvršnom odboru FS BiH podeljeni.
Treća solucija je da Adnan Džemidžić, ipak, zahvaljujući pritisku SDA na predsednika Begića pobedi, dobije dvanaest glasova i postane generalni sekretar, što bi bilo direktno mešanje politike u rad i kadriranje u FS BiH. Da se i to dogodi FS Republike Srpske ne želi ni Džemidžića kao ni Bakovića, za sekretara koji će ući u mandat s predsednikom zajedničkog Saveza iz srpskog entiteta. Ovde je moguć dil Begića i FSRS, da predsednik FS BiH pristane na izmenu Statuta, a zauzvrat dobije pet srpskih ruku za izbor Džemidžića zbog kojeg je pod velikim stresom. Samo pod uslovom da predsednik FSRS Mile Kovačević “kontroliše” svih pet delegata FSRS.
Kao četvrto, i poslednje, rešenje mogao bi da se dogodi izbor trećeg kandidata – Elmira Pilava, aktuelnog direktora Sektora za takmičenje FS BiH. Navodno bi to bio kompromis za sve, a nije tajna da bi Pilav možda mogao i da prođe kod čelnika Fudbalskog saveza Republike Srpske kao generalni sekretar kojem u Banjaluci veruju da bude prve dve godine (od 2020. do 2022. godine) predsedniku iz Republike Srpske prvi saradnik. Nekadašnji sudija je prvo bio nepoželjan u Banjaluci, ali su se vremena promenila prosle kontroverznih izbora 2016. godine. Čini se da FSRS jedino u ovoj mogućnosti ne bi tražio promenu Statuta, a to bi odgovaralo i predsedniku Begiću, da se “ogradi” od mešanja politike u rad Saveza.
Ko će biti generalni sekretar: Baković, Džemidžić ili Pilav? Ili bolje pitati koga će izabrati predsednik Elvedin Begić?
Kako god, i ko god bude, više nego jasno je da je rušenjem tročlanog Predsedništva i uvođenjem jednog predsednika funkcionisanje Saveza dodatno zakomplikovano, a ne pojednostavljeno, kako se to nekada objašnjavalo i prikazivalo, pod izrekom da se ruši kriminalni sistem. A šta ćemo sa brojnim nerešenim aferama otkako se pojavio Komitet za normalizaciju, a kasnije i jedan predsednik – Dino Begić?


Ko su kandidati

Jasmin Baković je ponikao u omladinskoj školi FK Sarajevo, bio fudbaler Famosa iz Hrasnice i Unisa iz Vogošće, bivši novinar “Večernjih novina”. Magistar je sporta, a pre dolaska na mesto generalnog sekretara 2010. godine obavljao je niz funkcija u fudbalu. Drugi je potpredsednik UEFA Komisije za ženski fudbal.
Adnan Džemidžić je jedan najaktivnijih aktivista SDA i sin je bivšeg fudbalera Sarajeva Kemala Džemidžića. Nije imao zapaženu igračku karijeru. U Savezu je bio prvo direktor Odelenja za licenciranje na koji je Evropska fudbalska unija imala pritužbi, a trenutno je Izvršni direktor FS BiH i politički izbor Sarajeva za generalnog sekretara.
Elmir Pilav je u Savez ušao kao prevodilac kada se rušilo tročlano Predsedništvo, bio je sudija sa FIFA znakom, danas je delegat UEFA. U FS BiH obavljao niz funkcija, a danas je direktor Sektora za takmičenje. Banjalučanka Tanja Račić, sudija sa FIFA znakom, je “obeležila” u otvorenom pismu kao tvorca mnogih nepravilnosti, ali sve se zataškalo.

Sportski zurnal

Bakovic, Begic, Pilav i Dzemidzic