XS
SM
MD
LG

Vlasenica - rasadnik košarkaških talenata

Vlasenica, mesto u istočnom delu RS i BiH, je već decenijama poznata kao veliki rasadnik talentovanih košarkašica. Dosta je poznatih devojaka koje trenutno nastupaju u čuvenim evropskim klubovima, a svoje prve košarkaške korake su napravile u Košarkaškom klubu Vlasenica i pronele slavu kluba i grada.

Ipak, pričati o košarci u ovom lepom gradiću, a ne pomenuti ime profesora Radovana  Perendića, čoveka koji je svoj celi život uložio u košarku, a uz to iznedrio i veliki broj poznatih košarkaških imena, bilo bi kao odvojiti čedo od majke. Ovaj skromni sportski entuzijasta i pedagog nikada u prvi plan nije isticao svoj rad, ali njegovi rezultati su toliko uspešni da čovek ne poveruje kako već odavno nije zauzeo mesto u nekoj od reprezentativnih selekcija ili vrhunskih klubova.

"Moj ceo životni vek je vezan za Vlasenicu i košarku, preokupacija mi je uglavnom bila rad sa mlađim selekcijama. Već punih pedeset godina je tako. Počelo je daleke 1968. godine i evo traje i dan danas, na moje veliko zadovoljstvo, a verujem i zadovoljstvo mladih sportistkinja i sportista koje treniram. Trenutno u klubu radi 60 mladih košarkašica, u svim kategorijama osim seniorske, i u kontinuitetu postižemo zapažene rezultate. Omladinske selekcije se godinama takmiče u Regionalnoj ligi PKO Bijeljina i uvek smo u vrhu, a godinama su naše mlade košarkašice i prvakinje školskog takmičenja Malih olimpijskih igra (MOI), na republičkom nivou. Nažalost, ne uspevamo da se uključimo i u seniorska nadmetanja radi izuzetno teške finansijske situacije i onda, po običaju, naše devojke traže drugu sredinu, gde sa dosta uspeha nastavljaju da rade. Uglavnom su to uspešne košarkašice i najsretniji sam kada vidim da su uspele i došle do košarkaških visina", ističe Perendić.

Treninzi se obavljaju u vlaseničkoj školskoj sportskoj dvorani, gde postoje solidni uslovi, a pored ženskih ekipa Radika Perendić radi i sa muškim selekcijama. Da "iver ne pada daleko od klade“ pokazuje primer i da je naslednik Srđan uspešan trener.

"Imamo solidan i muški sastav. Dosta je tu talentovanih košarkaša. Košarka nam je u genima i postaje porodična tradicija, pa u poslednje vreme u radu mi se priključio i sin Srđan i on malo više radi sa muškim timom. Nažalost, ni muška ekipa nema seniorski sastav pa se nadmeću kroz turnir i omadlinske lige. Važno je da oni vredno rade i verujem da će i većina njih pronaći svoje mesto pod košarkaškim svodom. Ne sedimo skrštenih ruku i ne želimo da se u budućnosti vodi ovakva sportska politika što se tiče košarke u Vlasenici. Pokušavamo da animiramo grad i gradske strukture i da vratimo vlaseničku košaku na stare staze uspeha koje je imala u predratnim vremenima. Rad je vidljiv i prepoznatljiv, deca uče i znaju igrati košarku, talenta ne nedostaje, treba samo malo dobre volje i siguran sam da bi Vlasenica bila respektabilna u seniorskom takmičenju u obe konkurencije, bio bi mi to najdraži poklon za rad i sav uloženi trud u proteklom periodu", zaključio je Radika Perendić, košarkaška trenerska legenda.

 Veliki broj je poznatih reprezentativki Srbije i BiH koje su počele svoju karijeru u Vlasenici, kod profesora Radike Perendića. Sve to dovoljno govori koliko se uspešno radilo u ovom klubu. Ivana Matić je višestruka reprezentativka Srbije, poznato košarkaško ime, koja je svoju internacionalnu karijeru provela u 13 država. Reprezentativke Srbije su i Nina Tešić i Nikolina Deurić, članice beogradske Crvene zvezde. Sestre Anđela i Nikolina Delić su reprezentativke BiH - Anđela igra za slovenačku Cinkarnu iz Celja, dok je Nikolina u češkom Plej of hapi. Nina Džebo takođe nastupa za bh selekciju, a član je podogričke Budućnosti. Andrijana Reljić je juniorska reprezentativka BiH i trenutno je u Americi i nastupa za Florida Stejt koledž. Žaklina Milošević je, takođe, juniorska bh reprezentativka i članica Vojovodine, Dajana Pavlović i Tanja Milošević su kadetske reprezentativke BiH i nastupaju u omladinskim pogonima Crvene zvezde. U beogradskim crveno-belim su i Helena Kovačević i Andrea Stanković, a Jovana Lazić je u crno-belom taboru, nastupa za Partizan...