XS
SM
MD
LG

Od ideje do “Njujork tajmsa”

Ideja je sinula prohladnog decembarskog dana 2011. godine. Prigušena svetla i žubor fontane u bifeu “Željo” kojeg su svi popularno zvali “Kod Ene”, prijateljski razgovor sa Tomom Marićem pretvorio se u incijativu – Republici Srpskoj i njenom fudbalu treba manifestacija na kojoj će se svake godine krunisati najbolji pojedinci, kao svojevrsni ambasadori.
Vremena nije bilo mnogo. Sutradan čelnici Fudbalskog saveza Republike Srpske predsednik Mile Kovačević i generalni sekretar Rodoljub Petković s oduševljenjem su prihvatili ideju Sportskog žurnala i partnerstvo za manifestaciju koja će se u januaru naredne godine uspešno održati po osmi put. Ispisana je prva stranica priče “Dan fudbala Republike Srpske”, istorija se zakotrljala u godini kada je Savez obeležavao dve decenije postojanja. Termin manifestacije je određen u sklopu održavanja Svetosavskih svečanosti.
Prvi izbor održan je u skromnom ambijentu banjalučke “Akvane” 30. januara 2012. godine uz podršku mnogih prijatelja koje su predvodili ministri Petar Đokić i Nada Tešanović, a među njima su bili i Rajko Radovanović, Željko Jungić, Velimir Sombolac… Iz Beograda je stigao i nekadašnji prvotimac Partizana i reprezentativac Jugoslavije Zvonko Živković, koji je nekada trenerski posao radio u Republici Srpskoj, Rudaru iz Ugljevika.
-Uvek sam cenio i poštovao Republiku Srpsku. Banjaluka je predivan grad, a ovo što se pokrenuli ove godine nadam se da će dugo da traje, beskonačno, i da će iz godine u godinu fudbal u Republici Srpskoj biti sve bolji i kvalitetniji. Za nekoliko godina će se o ovome pričati kao istorijskim trenucima – rekao je tada Zvonko Živković, upisan kao prvi gost i promotor danas svetski poznate manifestacije.
Bio je to januar kada je sa životne scene sišao veliki fudbalski trener Miljan Miljanić po kojem će kasnije i najvrednija nagrada Zlatna povelja, za izuzetan fudbalski poduhvat i ostvarenja, nositi ime. Dve godine kasnije, u Kristalnoj sali banjalučkog hotela “Bosna” prvu Zlatnu povelju “Miljan Miljanić” dobio je tadašnji selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić, postao je prvi trener u istoriji FS BiH koji je odveo najbolju selekciju zemlje na jedno veliko takmičenje – Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.
U istoriji će ostati zapisano da je prvi najbolji fudbaler Republike Srpske u akciji koju danas organizuju Vlada Republike Srpske – Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Sportski žurnal i Fudbalski savez Republike Srpske, za 2011. godinu proglašen Branislav Krunić, Trebinjac u redovima šampionskog sastava banjalučkog Borca, učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona. Najbolji trener je bio Vlado Jagodić, osvajač titule s Borcem, u to vreme strateg gradiške Kozare, dok je nagrada za najperspektivnijeg igrača pripala Aleksandru Nikoliću iz zvorničke Drine. Za najboljeg fudbalskog radnika proglašen je Milorad Sofrenić (Bijeljina), a najboljeg sudiju internacionalac sa FIFA znakom iz Banjaluke Ognjen Valjić. To su prvi ambasadori fudbala Republike Srpske sa manifestacije koja se od januara 2013. godine tradicionalno održava u Kristalnoj sali hotela “Bosna” u Banjaluci pod nazivom “Dan fudbala”.
Prošlogodišnja priča iz Banjaluke i Republike Srpske, koju je podržao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odjeknula je čak i do Amerike, čuveni “Njujork tajms” je posvetio poseban tekst ehu sa “Dana fudbala”. I ove godine, sada predsedavajući Predsedništva BiH iz Republike Srpske gospodin Dodik daće podršku akciji Sportskog žurnala, Vlade i Fudbalskog saveza Republike Srpske.
Danas kada krenete sa početnog autobuskog stajališta “desetke” i “sedamnaeske”, ispod Tekije, u banjalučkom naselju Obilićevo, kod prve stanice nema više ambijenta bifea “Željo”. Ugostiteljski objekat “Kod Ene” zamenila je moderna benzinska pumpa s dragstorom “Ideal petrol”, a u međuvremenu s promenom izgleda Banjaluke, koja sve više liči na istinski srednjoevropski grad, manifestacija “Dan fudbala” je toliko porasla da je prvobitna skromna zamisao nadmašena hiljadu odsto!
To može samo fudbal, i Republika Srpska, s velikim ponosom.


Nagrada za životno delo

Od prvog izdanja manifestacije “Dan fudbala” 2012. godine Fudbalski savez Republike Srpske čuva uspomenu na predsednika Milana Jelića, po kojem nosi ime nagrada za životno delo.
Nekadašnji predsednik Republike Srpske i fudbalski saveza Republike Srpske i BiH, član foruma Evropske fudbalske federacije (UEFA) doktor Milan Jelić bio je prvi čovek FSRS od 1996. do 2007. godine, kada je iznenada preminuo od posledica srčanog udara u 51. godini dok se rekreirano na stadionu u Modriči, koji takođe nosi ime po ovom istinskog fudbalskom pregaocu i diplomati.
Prvu nagradu za životno delo FSRS “Doktor Milan Jelić” dobio je nekadašnji sudija iz Doboja Božo Spasojević, nekada prvi saradnik pokojnog predsendika u matičnom područnom Savezu.


NOMINOVANI KANDIDATI

NAJBOLJI FUDBALER – NAGRADA “VELIMIR SOMBOLAC”

1. Demir Peco (Radnik, Bijeljina)
2. Vladan Danilović (Borac, Banjaluka)
3. Dušan Ristić (Sloga, Gornje Crnjelovo)
4. Bojan Marković (Željezničar, Banjaluka)
5. Ognjen Škorić (Jedinstvo, Žeravica)

PERSPEKTIVNI IGRAČ – NAGRADA “SRĐAN KAČAR”

1. Marko Brkić (Zvijezda-09, Bijeljina)
2. Ognjen Davidović (Rudar Prijedor)
3. Stefan Arbinja (Slavija, Istočno Sarajevo)
4. Jovan Bokić (Leotar, Trebinje)
5. Dejan Glišić (Kozara, Gradiška)

NAJBOLJI TRENER – NAGRADA “ILIJA MILJUŠ”

1. Darko Vojvodić (Borac, Banjaluka)
2. Mladen Žižović (Radnik, Bijeljina)
3. Dragan Mićić (Sloga, Gornje Crnjelovo)
4. Amir Durgutović (Borac, Šamac)
5. Miljan Radanović (Sutjeska, Foča)

NAJBOLJI FUDBALSKI RADNIK – NAGRADA “ILIJA PANTELIĆ”

1. Boris Stanišić (Zvijezda-09, Bijeljina)
2. Vico Zeljković (Borac, Banjaluka)
3. Zoran Deket (Ljubić, Prnjavor)
4. Savo Ružojčić (Tekstilac, Derventa)
5. Rodoljub Topić (Borac, Kozarska Dubica)

NAJBOLJI SUDIJA

1. Aleksandar Njagomirović (Prnjavor)
2. Jovo Karić (Trebinje)
3. Dražen Marić (Bijeljina)
4. Velimir Drinić (Modriča)
5. Siniša Lazić (Prijedor)

Sportski zurnal

Vinko Marinovic i Branislav Krunic