XS
SM
MD
LG

Džemidžić umesto Bakovića

Adnan Džemidžić jedan od najaktivnijih članova Stranke demokratske akcije juče je, jednoglasno, sa trinaest glasova, koliko je članova Izvršnog odbora i prisustvovalo na sednici u Sarajevu izabran za novog generalnog sekretara Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i ovu funkciju će obavljati u narednom četverogodišnjem mandatu – do 2022. godine. Tako je pobedila politička opcija umesto sportske, a u celom ovom slučaju biće interesantno sačekati i glas UEFA i FIFA koje se izričito bore protiv politike u sportu i savezima koji su njihovi članovi.

On je na odgovornoj funkciji zamenio Jasmina Bakovića koji je na poziciji gen-seka bio od 2010. godine, a u oktobru mu je produžen mandat na dva meseca kao vršiocu dužnosti jer tada Džemidžić, koji je do sada bio Izvršni direktor FS BiH, a pre toga šef odelenja za Licenciranje koje je imalo propusta u radu, nije imao potrebnih dvanaest glasova od ukupno petnaest članova “fudbalske vlade”.

Na jučerašnjoj sednici Izvršnog odbora FS BiH nisu prisustvovala dva člana Nurdin Peštalić iz Gradačca i Ranko Vučković iz Prijedora, ali je Džemidžić uspeo da skupi jednoglasnost “fudbalske vlade” posle insistiranja predsednika Elvedina Begića, koji je bio pod strahovitim političkim pritiscima SDA u minulom periodu. Zanimljivo je u svemu ovome da Fudbalski savez Republike Srpske nije uspeo da istraje u svom nastojanju, i inicijativi sa sednice iz oktobra, da budući generalni sekretar bude izabran samo na dve umesto četiri godine, odnosno da se promeni Statut u članu koji govori o generalnom sekretaru.

Šta se iza svega krije pokazaće vreme, ali je očigledno da je Elvedin Begić izvojevao još jednu veliku pobedu i postavio svog čoveka da kontroliše Savez posle njegovog odlaska 2020. godine sa predsedničke funkcije.

Naime, u decembru 2020. godine prvi put Republika Srpska daće predsednika “krovnog” Saveza u Sarajevu, a Džemidžić će u taj predsednički mandat ući kao generalni sekretar sa još dve godine službovanja na poziciji generalnog sekretara. Interesantno je i to da je u prethodnom periodu novoizabrani generalni sekretar pisao i većinu saopštenja Saveza mimo znanja informativne službe FS BiH. Šta je, izborom Džemidžića za generalnog sekretara FS BiH, Fudbalski savez Republike Srpske dobio, a šta izgubio biće poznato do izborne 2020. godine.

Na jučerašnjoj sednici Izvršnog odbora na dnevnom redu je bila i tačka izgradnje terena s veštačkom travom, Republici Srpskoj pripada pet, a apliciralo je šest područnih saveza, samo aplikaciju nije podnela Banjaluka. To znači da će jedno područje iz Republike Srpske biti uskraćeno za ovaj FIFA projekat.