XS
SM
MD
LG

Nesposobnim treba SD Borac

Ovih dana u medijima pojavile su se uzjave pojedinih čelnika klubova da će se uskoro osnovati, po treči put, SPORTSKO DRUŠTVO „BORAC“ BANJALUKA. Potpisna je i sporazum juče. 

Prvi put to je bilo 1926. godine, kada je osnovano RŠD „BORAC“. U tom sastavu je bio i KUD „VASO PELAGIĆ“.

To RŠD „Borac“ nije dugo trajalo i 1951. godine, poslije II svjetskog rata,  prestalo je sa radom.

Da bi u 1985. godini, po drugi put  bilo aktivirano, ali pod nazivom SD „Borac“.

Moja malekonst je bila izabrana za privremenog generalnog sekretara SD „Borac“. Za predsjednika je izabran Dževad Osmančević, predsjednik Rukometnog kluba „Borac“.

Prije nego što se osvrnem na ovaj period, moram se vratiti u 1925. godinu. Pošto nije dobro funkcionisalo RŠD „Vrbas“, radi malograđanskih ponaša nja pojedinaca, javila se potreba za osnivanjem novog društva. Tako je 1926. godine u kafani „Putnik“ u ulici Fra Grga Martića br.1 (sada ulica Srpska) osnovano RŠD „Borac“. Bilo je natezanja oko imena društva i na kraju je odlučeno da se zove „Borac“. Svi prisutni su to prihvatili i time je nastao RŠD „Borac“. Prvi predsjednik RŠD „Borac“ je bio Dušan Balaban. Ostali prvi članovi RŠD „Borac“ su bili; Mustafa Softić, Zdravko Šerbl i Mile Stefanović. Za Milu Stefanovića je karakteristično da je  redovno biran u sve uprave RŠD „Borac“ do zabrane rada društva 1941. godine.

Ovo sam morao da iznesem u javnost, da svi koji imaju namjeru da učestvuju u osnivanju Sportskog društva „Borac“, da se bolje upoznaju sa istorijom SD „Borac“.

Prvi trener i igrač, tada je bio, Aranko Stoisavljević. Neka se zna i neka znaju!

Da bi se tada FK „Borac“ takmičio u Bosanskoj Krajini postao je član Nogometnog podsaveza „Zagreb“, koji je pokrivao ovo područje u procesu takmičenja. Svi ideolozi za osnivanje SD „Borac“ moraju znati da je fudbal u Banjaluci pokrenuo Zagrebački nogometni podsavez. To je istina!

Mora se znati da je i RK „Borac“ u početku bio član SD „Željezničar“ sa Predgrađa Banjaluke i to radi besplatnog prevoza. To je trajalo kratko i mi smo ubrzo pristupili porodici RSD „Borac“. Tako je krenulo!

Kada je u pitanju SD „Borac“, da li treba ili ne treba u Banjaluci?

Prvo morate znati da se takva sportska društva rađala u socijalizmu, kojeg više nema, jer sma ga srušili.

Tražili smo kapitalizam i dobili ga. Kapitalizam priznaje samo vlasničke odnose i Akcionarska društva koja se mogu kontrolisati.

Da li je neko, od njih ideologa, razmišljao prije osnivanja tog SD “Borac“, kako će se knjižiti vlastita imovina, koju klub unese u društvo. Da li su razmišljali (ja sam imao tih problema kao sekretar društva) da mnogi klubovi koji su željeli uči u SD „Borac“ nisu htjeli mjenjati ime u Borac, tvrdeći da se mogu zvati SD „Borac“ OO BK „Slavija“ i da ne mjenjaju svoje klupske boje. Da su večina klubova željela da SD „Borac“ ima jedan žiro račun i da svi klubovi ugase svoje račune. Prevedeno to znači da će, primjera radi, FK i RK „Borac“ putem marketinga napraviti najveći posao i sva sredstva će ići na Sportsko društvo, a od toga će se finansirati svi klubovi društva. Da li su razmišljali ti ideolozi Sportskog društva, kako i u kojem procentu će se djeliti novac sa tog žiro računa. Ima tu još mnogo stvari vezanih za rad Sportskog društva i ja bih od toga, a na osnovu svog iskustva, mogao napisati knjigu o SD.

Prava istina je da, svi ti ideolozi, koji su članovi pojedinih klubova, nisu sposobni da vode klub i traže slamku spasa u Sportskom društvu „Borac“.