XS
SM
MD
LG
28.12.2018            Miro Bjelić

Nema Tita i Partije

Nedavno se sastala grupa ljudi iz raznih klubova koji nose naziv “Borac” i osnovali Inicijativni odbor za osnivanje Sportskog društva (SD) “BORAC” Banjaluka. Na prvi pogled sve je to lijepo, još su izabrali i  predsjednika tog odbora.

Na tom sastanku nije bilo uopšte riječi šta je cilj osnivanja ovog SD. Izjava izabranog predsjednika pored ostalog je da će se sve odluke donositi zajedno i da novo osnovano SD “Borac” neće biti budžetski korisnik i da će se po prvi put klubovi međusobno pomagati; što su to mogli i do sada raditi!?

 Ja bi upitao dotičnog predsjednika da mi odgovori na neka pitanja u vezi ovog SD “Borac”, a to su:

Koji je cilj udruživanja?

 Ko će upravljati imovinom kluba koju klub unese u SD?

Šta biva kod privatizacije klubova i na koji način će iznjeti tu imovinu?

Da li će klubovi koji ne nose ime Borac, a želja im je da uđu u SD “Borac” morati promjeniti ime u “Borac”? Bokserski klub 1985. godine to nije htio, već je predlagao da se takvi klubovi zovu npr. SD “Borac” OO BK “Slavija”

Kako će se to SD “Borac” finansirati?

Gdje će biti sjedište SD “Borac” u Banjaluci?

 

Imam ja tu još pitanja na ovu temu, ali je i ovo dovoljno!

Gospodine predsjedniče reči ću Vam pravu istinu ; manite se čoravog posla.

Spominjete kako SD “Partizan” i “Crvena Zvezda” funkcionišu. Meni je poznato na kojoj osnovi funkcionišu, ali Vas pitam, što ta društva ne pomognu svojima vrhunskim klubovima u vaterpolu, najboljim na Svijetu. Ti klubovi se gase, a Partizan moljaka da mu treba 5.000,00 dinara dnevno da se nebi ugasio.

Treba javnosti reči pravu istinu, a ne umotavati u priču o uzajamnom pomaganju.

Istina je da u klubovima sjede nesposobni da finansiraju klub i onda će se taj klub privaliti na budžet!!!

Spominjete međusobno pomaganje klubova i ja Vas pitam kako Vaš kuglaški klub može pomoči Rukometnom klubu “Borac” i obratno!? Odgovorite u kojem smislu, osim u novcu. Novac nije problem, jer ga nema Takva je priča za djecu iz vrtića!!!

Istina je da više nema SOFKE, SIZA, JAVNIH PREDUZEĆA i sl.Današnje uprave klubova i pored želje, nisu sposobne  naći novac za finansiranje klubova.

Na razvijenom zapadu, nosilac takvih aktivnosti je fudbalski klub i ako odluće da prime neki klub pod svoje, sve to izraćunaju-koliko košta, i ako im se ne isplati, ugase ga. Tako je i FK “Atletiko” ugasio rukometni klub!

Dobro kaže Marinko Umičević: “Nema više Tite i Partije” i nema!

Šta ćemo sad?

Izvinjavam se prisutnim članovima IO, ako sam ih ovim pismom uvrijedio, ali mislim da ste trebali na taj sastanak doći sa nekom idejom ili prijedlogom o SD “Borac”. Ovako je ispalo da ste se sastali da popijete kafu, a to naš narod kaže:”Pošli ste grlom u jagode”.