XS
SM
MD
LG

MVP se ne smije izgubiti kada je bitno nego mora tada dokazati zašto je MVP

Nekada je MVP titula imala svoju težinu. Svjedoci smo poslednjih godina da to nije tako. U ABA ligi pogotovo dolazi često do tragikomičnih situacija. Primjerice radi, MVP prošle sezone bio je Luka Žorić iako je Cibona ostala u ligi samo zato što je MZT bio katastrofalan. 

Međutim, nije situacija bolja ni u NBA ligi u poslednje vrijeme. Pa eto prošle sezone MVP je bio Harden. Gdje je bio Harden u sedmom meču finala Zapada ? Naprosto nestao kao i mnogo puta što je nestajao u plej ofu. Prije dvije godine Rasel Vestbruk bio je MVP. Rasel je prosto rečeno igrač-statistika. Fini su njegovi brojni tripl-dabl učinci ali kada je odigrao ozbiljnu seriju u plej ofu ? Čak i dok je imao Durenta, nije se dobro snalazio nego je uništavao sve dobro što bi KD uradio. Zato Ras neće nikada ni biti NBA šampion. Sam na svoj način igre ne može odvesti tim do titule a niti jedna velika zvijezda i ozbiljan igrač neće da igra sa igračem kao što je Ras.

Takođe, imali smo i ranije ''čudnih'' odluka. Jeste u sezoni 14/15 Stef Kari šutirao nevjerovatno trojke. Međutim, Stef je bio nevidljiv u velikom finalu. Tu ga je Delavedova naprosto uništio.

Titula MVP-a morala bi biti titula koju dobija onaj ko je najbolji. Ali ne ko je najbolji u nebitnim mečevima a koji se gubi u bitnim mečevima. Zato se nešto mora promijeniti jer trenutno je po malo i bizarno da neko dobije MVP titulu pa nestane u plej ofu, kada i treba izdominirati.

Sada svi pričaju opet o tome da Harden treba biti MVP. Ali ajmo analizirati njegovu igru. Odbrana je uvijek bila katastrofa ali nije samo to problem. Znamo svi da mu se sudi sve i svašta i da je zaštićen kao ''bijeli medvjed'' kod sudija. Uz to, konstantno mu se opraštaju koraci i to baš baš očigledni. Zaredao je nekoliko poenterski nenormalnih partija ali isto tako i nenormalno forsira šut. Naravno tu je i ogroman broj slobodnih bacanja. Nije sporno da Harden bude MVP ali ako se opet izgubi u plej ofu, onda će MVP titula biti ponovo predmet bizarnosti.

Mnogo je do kraja sezone i može se zaista tona toga promijeniti. Međutim, gledajući trenutno stanje stvari, Harden će sigurno biti izabran za MVP-a. Ako se to desi, onda treba konačno i u plej ofu zablistati. U suprotnom, može slobodno vratiti MVP titulu jer je ne zaslužuje.

Foto: NBA.com